A 2D QR kód szkennerek hogyan javítják az egészségügyi ellátást?

A 2D QR kód szkennerek hogyan javítják az egészségügyi ellátást?

Nem társítható a 2D vonalkód-technológia az élet mentéssel az orvostudomány területén, de az igazság az, hogy a vonalkódok és a 2D vonalkód-szkennerek egyre fontosabb szerepet játszanak az egészségügyben, és több ezer életet mentettek meg.

A vonalkódok annyira elengedhetetlenek az orvosláshoz, hogy 2009-ben az FDA kiadott olyan szabályokat, amelyek minden gyógyszerre "gépi olvasható" címkéket igényelnek annak biztosítása érdekében, hogy az egyes gyógyszerek megfelelően azonosíthatók legyenek. A 2D vonalkód kis méretének és egyszerű használatának köszönhetően további előnyökkel jár az orvosi azonosításhoz. De ez csak egy módja annak, hogy a 2D vonalkódokat használják az egészségügyi ellátás javítására. A vonalkód-technológia megváltoztatja az egészségügyi ellátást a jobb életmentéshez, az erőforrások megtakarításához és az időmegtakarításhoz. A vonalkód-technológia megakadályozza az életet fenyegető hibákat.

A gyógyszergyártás új módszereit a Koppenhágai egyetem Dániában és az Abo Akademi Egyetemen fejlesztették ki Finnországban. Fehér homogén anyagokat állíthatnak elő, amelyekre egy orvosi gyógyszer receptből álló QR-kódot kinyomtatnak. Ez lehet a megoldás a jelenlegi tömeggyártás módszerének helyettesítésére.

Jelenleg egy adott betegséggel rendelkező személy ugyanolyan terméket kap ugyanolyan mennyiségű hatóanyaggal, mint egy másik, kevésbé súlyos betegségben szenvedő beteg.
"Ez a technológia ígéretes, mert az orvosi gyógyszert pontosan úgy lehet adagolni, ahogyan azt szeretné. Ez lehetőséget ad nekünk arra, hogy a gyógyszert a páciensnek megfelelően alakítsuk ki " - mondta Natalja Genina, koppenhágai egyetemen tanársegéd.

A QR-kód formája lehetővé teszi az adatok tárolását a gyógyszeren is. Genin szerint mindez csak egy gyors vizsgálat és az adott gyógyszer információi jönnek létre, ami csökkentheti a rossz vagy hamis gyógyszerek számát.

"Ha sikeresen alkalmazzuk ezt a gyártási módszert viszonylag egyszerű nyomtatókra, akkor ez lehetővé teheti a személyre szabott gyógyszer innovatív gyártását és az egész ellátási lánc újragondolását" - mondta Jukka Rantanen a Koppenhágai Egyetem Gyógyszerészeti Tanszékének professzora.

Jelenleg a kutatók azon dolgoznak, hogy pontosítsák az orvosi termelés módszereit.

Cikk letöltése PDF formátumban

Érdeklődés és árajánlatkérés