Címke nyomtató varázsló


Nyomtatási mód

Tekercs átmérő

Interfész

Kompatibilitás

Extra opció

Gyártó

Elérhetőség

1. Címkenyomtatási technológiák
Hőátviteles nyomtatás (Thermal transfer)

A hőátviteles nyomtatáshoz festékszalagot kell használni, a nyomtatófej felmelegíti a szalagot mely megolvasztja a festékanyag vegyületeit és ezálltal nyomatot képez az címke felületén. Ezt a folyamatot hőszublimációs eljárásnak nevezzük. A thermal transfer nyomtatók állítják elő a legellenállóbb nyomatot, papír, műanyag, fémezett vagy egyéb speciális címke felületeken.

Termál nyomtatás (Direct thermal)

Termál címkék alapanyagukban tartalmazzák a festékanyagot, ezért nyomtatáshoz nem használunk festékszalagot. A Direct Thermál nyomtatásnál a nyomtatófej közvetlenül érintkeznek hőérzékeny (Direkt termál) címkékkel. Az említett hőpapír érzékeny a hőre és a napfényre, ezért az ilyen címkéket ajánlott beltérben tárolni, eltarthatóságuk körülbelül egy maximum másfél év.

2. Nyomtatási felbontás (DPI)
DPI

A DPI egy betűszó az angol Dot Per Inch elnvezésből, mely egységnyi (1 inch, 2,5 cm) területen elhelyezkedő nyomtatási pontok számát jelöli. Minél sűrűbb a nyomtatási pontok száma az egységnyi területen, annál részletesebb nyomatot képes készíteni a címkenyomtató. A legtöbb alkalmazáshoz elegendő a 200 dpi-s felbontás, de amennyiben logót, kis méretű címkét vagy 2 dimenziós vonalkódokat szeretne nyomtatni igény szerint választhat 300 dpi, 400 dpi és 600 dpi között.

3. Extra lehetőségek
Címke leválasztó

A címke leválasztó modul a nyomtatófejet követően helyezkedik el ahol a címke távozik az eszközből. Itt egyesével elválasztódik a ragasztós felület a hordozótól, egyes nyomtatók képessek a felesleges hordozót visszacsévélni.

Vágó modul

A vágó egység szemeben a leválasztóval az hordozó alapanyaggal együtt darabolja a címkét melyet - nyomtató kiépítéstől függően - egy extra tálcára továbbít. Olyan alkalmazásokhoz ajánljuk, ahol fontos, hogy a címkéket folyamatos tekercsről darabolják részekben.

Média visszacsévélő

A nyomtatott címkét hivatott feltekercselni egy új csévére ezálltal könnyebben tárolhatók, szállíthatók és előre nyomtathatók a címkék. Létezik külső visszacsévélő, mely az eszközön kívül helyezkedik el és akár későbbi modulként is vásárolható szemben a belső visszacsévélővel melyet a címkenyomtató vásárláskor kell kiválasztani.

Külső címke adagoló

Nagy méretű alapanyag tekercselés esetén használható, mikor a belső címketartó a nyomtató mérete miatt már nem tudja befogadni a tekercset. A modul álltalában a nyomtató külső részére van felszerelve és az eszköz hátsó bevezető nyílásán továbbítja a szalagot.

Címke nyomtató gyártók


Kapcsolódó cikkek és blog bejegyzések


Gyakran ismételt kérdések


Az etikett címkék nyomtatására tervezett eszközök általában más technológiával dolgoznak, mint az egyszerű, hétköznapi használatra tervezett nyomtatók. Ez különösen fontos lehet a vonalkódok nyomtatása esetén, mikor tökéletes, tűpontos eredményre van szükségünk annak érdekében, hogy a kódolt üzenet hibátlanul dekódolható legyen. Éppen ezért egy üzlet vagy raktár üzemeltetés esetén nem érdemes a hétköznapi használatra tervezett, asztali nyomtatókkal kísérletezni. A tökéletes megoldás érdekében válasszunk céljainknak megfelelő címkenyomtatót!

Attól függően, hogy milyen körülmények közt szeretnénk használni az eszközt, több variáció közül választhatunk. Dolgozhatunk tintasugaras, lézer-, vagy thermál nyomtatóval is. Attól függően azonban, hogy milyen célból szeretnénk használni őket, mindegyiknek megvannak a maga előnyei és a hátrányai. Címkenyomtatás esetén az egyik legjobb megoldást a thermál nyomtatók jelentik, melyek esetében a a nyomtatófej és a nyomtatandó felület között egy speciális nyomtató szalag található, amely a nyomtatófej által kibocsátott hő hatására a festékréteget átviszi a felületre. A módszer kiválóan alkalmazható tartós jelölőcímkék, vagy minőségi vonalkódok hatékony nyomtatására.

Az egyszerű, hétköznapi felhasználásra (pl. kisebb boltok vagy raktárak esetében) tökéletesen megfelel egy egyszerűbb, asztali címkenyomtató, mely napi pár száz címke nyomtatását képes elvégezni. Olyan esetekben azonban, mikor már napi több ezer, esetleg tízezer címkére van szükségünk, mindenképp a nagy teherbírású, ipari megoldások közül kell választanunk. Ennek köszönhetően nem csak gazdaságosabban dolgozhatunk velük, de tartósabb és megbízhatóbb minőségben is nyomtathatunk termékcímkéket vagy vonalkódokat. Utóbbi esetben különösen fontos a minőség, hiszen nagyban befolyásolja a kódolt adatok feldolgozhatóságát.

Ide kattintva megnézheti a címkenyomtató kategóriák bemutatásáról készült videós segédletünket!

A nyomtatáshoz szükséges alapanyagokat attól függetlenül kell megválasztanunk, nyomtatónk milyen technológiával dolgozik. Címkék nyomtatására általánosságban a tintasugaras-, a thermál-, valamint a lézernyomtatók is alkalmasak lehetnek, melyek mindegyike eltérő technológiával működik. A lényeg, hogy az alapanyagok megválasztása során figyeljünk oda arra, hogy mindig az eszközünknek megfelelő, legjobb minőségű terméket válasszuk. A silány alapanyag ugyanis nem csak a nyomtatott végeredményt teheti tönkre, de hosszabb távon akár magát az eszközt is károsíthatja.

Mivel a legtöbb címkenyomtató általában thermál transzfer technológiával dolgozik, így egy szín, a fekete nyomására képes. Ez azonban elegendő a termékcímkék és vonalkódok elkészítéséhez. Ha azonban több szín nyomtatására lenne szükségünk, a tintasugaras- vagy lézernyomtatók közt megtalálhatjuk a számunkra ideális megoldást jelentő eszközt.

Nyomtatási gyakoriság alapján a címkenyomtatók 3 kategóriáját különböztethetjük meg:

  • - asztali (napi 3 000 nyomtatott címke)
    ezek burkolata jellemzően műanyagból vannak, de az alkatrészek strapabíróak;
  • - közepes (napi 3 000-nél több, de 10 000-nél nem több nyomtatott címke)
    többségben fémházasak;
  • - ipari (napi 10 000 feletti nyomtatott címke)
    robosztus, bírja a koszt az olajat stb.
Az asztali nyomtatók általában könnyű műanyagból készülnek. A közepes csoportot többnyire a fémházas címkenyomtatók képviselik. Míg az ipari nyomtatók jellemzően robosztus kialakításúak, bírják az olajat, a szennyeződéseket és egyéb ipari körülményeket is.

A vonalkód technikában két nyomtatási módszer létezik: direkt termál (DT) és termál transzfer (TT).
A termál transzfer nyomtatás fűtött festékszalagot használ, hogy tartós és hosszú élettartamú címkeképet készítsen a különböző tekercses címke alapanyagokon. A közvetlen hőközeg, vagyis a direkt termál érzékenyebb a fényre, a hőre és a kopásra, ami csökkenti a nyomtatott anyag élettartamát.

Az alábbi videóban részletessen bemutatjuk a Direkt termál és a Termál transzfer nyomtatási módok közötti különbséget.

Direkt termál
A nyomtatást végző termál fej közvetlenül érintkezik a címkével, amelyen a megadott pontokat melegítve hozza létre a kívánt szöveget vagy ábrát. És mivel a nyomtatáshoz használt papír hőérzékeny, más kellék (festékszalag vagy tintapatron) nem szükséges a nyomtatáshoz. Leginkább irodákban és egyéb beltéri területeken használható, ahol a hő- és egyéb időjárási hatások nem teszik tönkre a címkét. Érdemes figyelni továbbá arra is, hogy 1,5 év után a legtöbb címke elkopik majd.

Előnye
ez a technológia olcsóbb és könnyebben használható, hiszen a nyomtatót csak címkével kell feltölteni.
Hátránya
a nyomtatási kép kevésbé időtálló, beltéren 1-1,5 évig marad ép és olvasható a szöveg vagy az ábra.

Termál transzfer
A címke és a nyomtatófej között festékszalag fut, amelyről hő hatására átkerül a címkére a szöveg vagy az ábra. És mivel a festékszalag együtt tekercselődik a címkével, ugyanannyi méter fogy mindkettőből. Széles körű nyomtatási feladatok ellátásra használható. Hiszen sokféle címkealapanyag kapható hozzá. Így az időjárási viszontagságoknak (hő, csapadék, fény) is ellenáll. Ha időtálló megoldásra van szükség, abszolút jó választás.

Előnye
az ezzel nyomtatott címkék sokáig olvashatók maradnak, ráadásul különböző felületekre is nyomtathatunk, hiszen a papír, műanyag és textil címkékhez, valamint a fémezett etikettekhez is kapható megfelelő festékszalag.
Hátránya
a nyomtatás költségesebb és kicsit bonyolultabb is, hiszen a címke mellett a festékszalagot is cserélni kell.

A beltéri és a kültéri címkézés más technológiát igényelnek. Ez logikus, hiszen más hő- és egyéb hatásokat kell kibírniuk.

A beltéri címkenyomtatókat általában üzletekben, raktárakban, vagy irodákban alkalmazzák. Így ezek nincsenek az időjárás változásainak, extrém körülményeinek olyan mértékben kitéve, mint kültéren használt társaik. Tehát a beltéri címkék készítése során kevésbé strapabíró alapanyagot, kisebb teljesítményű nyomtatót is használhatunk, nem feltétlenül kell a legdrágább, legkomolyabb technológiára beruháznunk.
A HONEYWELL PC42T az asztali címkenyomtatás egyik legmegbízhatóbb típusa.

A kültéri címkenyomtatókat ezzel szemben sűrűn kitesszük az időjárás szeszélyeinek, sőt ezek a munkánkból adódóan hamar piszkolódhatnak, sérülhetnek. Érdemes tehát olyan eszközt vásárolnunk, mely strapabíró alapanyagokkal, hibátlan minőségben dolgozik, és garantálja az időtálló végeredményt. (Ironikus módon a beltérinek számító hűtőzházakban is kültéri címkét használunk, az extrém hideg környezet miatt.) Kültéri felhasználáshoz sok esetben javasolunk ipari címkenyomtatókat, melyet a gyártó kifejezetten kültéri használatra, valamint a vegyiparban, gyógyszeriparban történő alkalmazásra tervezett. Az ilyen nyomtatók legfőbb erénye, hogy nem csak egyszerű papírra vagy thermál szalagra dolgozhatunk velük, és a nyomtatáshoz használt festékük is ellenáll az extrém környezeti hatásoknak.
Ipari címkenyomtatásra jó szívvel ajánljuk a ZEBRA ZT230-es modellt.

Ha pedig munkánk megköveteli, hogy címkéink az időjárási viszontagságok mellett olyan extrém körülményeknek is ellenálljanak, mint az olaj- vagy a savszennynezés, mindenképp speciális, ipari nyomtatóban, és strapabíró, műanyagalapú címkék alkalmazásában kell gondolkodnunk, nemcsak azért, mert ezek praktikusabbak, hanem azért is, mert munkavédelem szempontjából nélkülözhetetlenek.

Fontos, hogy a terepi munkát végző dolgozókat olyan mobilizálható eszközökkel ruházzuk fel, amelyek képessé teszik őket arra, hogy munkájukat a folyamatos helyváltoztatás mellett is hatékonyan végezzék. A legtöbb ipari címkenyomtató helyhez kötött eszköz.

Azoknak a dolgozóknak, akik nagy mobilitást igénylő munkát végeznek, alapvetően két lehetőségük van a címkézési feladatok megoldására vagy kötegelt címkéket visznek magukkal, vagy gyakran térnek vissza a nyomtató munkaállomására, hogy szükség esetén további címkéket nyomtassanak.

Ezek működőképes megoldások, de közel sem a legoptimálisabbak. Ilyen esetekben érdemes beszerezni egy mobil címkenyomtatót. Ez ugyanis nemcsak gyorsabbá teszi munkánkat, de annak köszönhetően, hogy a szükséges címkéket helyben nyomtathatjuk, a téves címkézésből adódó hibák nagy része is hatékonyan elkerülhető. Így ráadásul a nyomtató és a munkaterület közti ingázás kiiktatásával megspórolt idő hatékony munkával tölthető, a hibás címkézés kikerülésével pedig minimalizálható a selejt, és a téves jelölésből adódó problémák is elkerülhetők.

Ha hordozható címkenyomtatót keres, a ZEBRA ZQ210 jó választás lehet.

Kulcsfontosságú ellenőrizni, hogy az eszköz, amivel használjuk majd az címkenyomtatót (számítógép, laptop, pénztárgép stb.) milyen portokkal, csatlakozási lehetőségekkel rendelkezik.
A portoknak jellemzően 3 típusát különböztetjük meg USB port, soros vagy COM-port, KBW.

Vásárlás előtt tehát mindenképp ellenőrizze, milyen portba kell csatlakoztatni a címkenyomtatót.

Ez a kérdés ráadásul vezeték nélküli kivitelnél is él. Ebben az esetben arra kell figyelnünk, hogy milyen hálózati porton csatlakozik az eszköz Bluetooth, WiFi, Ethernet/hálózati port.
Weboldalunkon egyébként külön szűrhet a szkenner kompatibilis portjaira, vagyis az interfészre.

Érdeklődés és árajánlatkérés