Címke nyomtató vásárlás

A Thermal vonalkód-nyomtatók rendkívül gazdaságos megoldást kínálnak a kiváló minőségű címkék, karszalagok és jegyek nyomtatására. Az egyéb nyomtatási technológiákhoz képest a thermal (hő) alapú megoldások kevesebb karbantartást igényelnek, kevésbé költséges a fenntartásuk és gyorsabb nyomtatásra képesek, a kiváló nyomtatási minőség megtartása mellett. Mivel ezek a típusú nyomtatók eltérnek a tipikus lézer vagy tintasugaras nyomtatóktól, ezért a következőkben összefoglaltunk néhány szempontot mellyel segítünk eldönteni, hogy melyik illik a legjobban az Ön felhasználásához.

Első lépés a megfelelő nyomtató megtalálásához az egyedi igények azonosítása

  • Milyen kellékanyagokat szeretne felhasználni? Címkéket, RFID/NFC tag-eket, karszalagokat, bizonylatokat vagy esetleg jegyeket nyomtatna?
  • Hol szeretné használni a nyomtatót? Irodában, ipari környezetben, eladási ponton, vagy esetleg járműben, autóban?
  • Milyen gyakran nyomtat és mekkora mennyiséget szeretne felhasználni?
  • A nyomtató fixen szeretné telepíteni vagy inkább mobil megoldásokhoz kell?

Tudva, hogy miként fogja használni a nyomtatót, eldöntheti, hogy milyen típusú nyomtatási módszereket és egyéb szolgáltatásokat igényel.
Az alábbi funkciók megismerése segít meghatározni az Ön igényeinek legjobban megfelelő nyomtatót.

Tekercses címkenyomtató típusok

Az első lépés a megfelelő nyomtató megtalálásában, hogy meghatározzuk, milyen típusú nyomtatást fog használni.
Alapvetően a nyomtatók 4 kategóriatípusra oszthatók attól függően, hogy milyen környezetben és milyen kellékanyagot (címke, tag, jegy, stb..) szeretne készíteni.

Asztali címkenyomtatók

Ez a típusú nyomtató olyan alkalmazásokhoz készült, amelyek heti átlagosan kevesebb mint 3000 címkét igényelnek. Asztali nyomtatók tökéletesek az eszközök címkézéséhez irodai vagy könnyebb nyomtatási feladatoknál, kiskereskedelmi üzletekben. Az asztali nyomtatók ugyanolyan minőségűek és ugyan annyira kezelhetők, mint a nagyobb ipari nyomtatók, csak kisebb méretben és teljesítményben.

Ipari címkenyomtatók

Az ipari vonalkód nyomtatók nagyobb méretűek és robusztusabbak, mint az asztali modellek, nagy mennyiségű nyomtatási igény esetén ajánljuk. Kiváló választás olyan felhasználásokhoz ahol terhelni kell az eszközöket, a napi pár ezer címkétől az állandó vagy folyamatos nyomtatásig. Ezek a nyomtatók úgy lettek tervezve, hogy több fajta kellékanyagot is tudjanak használni és vannak olyan modellek, amelyek támogatják a nyomtatást 12 mm-től több mint 200 mm-ig. Ha bármilyen típusú tekercses kellékanyagot nagy mennyiségben nyomtat, az ipari címkenyomtató a legmegfelelőbb opció.

Mobil nyomtatók

A mobil címke nyomtatók hasonlóak az asztali thermal nyomtatókhoz, de szabadon biztosítják a kábel nélküli csatlakozást bármilyen egyéb eszközhöz (szerver, pc, tablet, stb). Fizikai méretük miatt korlátozott tekercs kapacitással rendelkeznek, és kisebb nyomtatási szélességük van, általában 50 mm, 76 mm vagy 100 mm maximálisan. Ha azonban mobil, minőségi címke nyomtatást vagy bizonylatokat szeretne készíteni, a mobil nyomtatók remek megoldást nyújthatnak a mindennapokban. Ezek a nyomtatók tökéletesek a szállítást segítő kiegészítő programokhoz vagy értékesítési feladatok számára, hogy bizonylatokat készítsenek a helyszínen vagy olyan raktári munkafolyamatokban, amikor a helyszínen címkéket kell készíteni. Mivel ezek a nyomtatók nem kapcsolódnak a számítógépekhez közvetlenül, általában Bluetooth-on vagy WiFi-n keresztül kommunikálnak velük vezeték nélkül. Önnek csak egyszerűen össze kell csatlakoztatnia egy mobiltelefonnal, laptoppal vagy tablettel a nyomtatáshoz!

Csuklópánt karszalagos nyomtatók

Bár a szabványos címkenyomtatók csuklópántot is képesek nyomtatni, a direkt erre kifejlesztett csuklópánt nyomtató számos extra előnnyel és alacsonyabb összköltséggel jár. Azokhoz alkalmazások ajánljuk, melyek a nap minden szakában csak csuklópántot készítenek, ilyenek például a kórházak, szórakoztató egységek és koncert helyszínek. Míg más nyomtatók kellékanyagai tekercsen vannak, a karszalagnyomtatók olyan kazettákkal rendelkeznek, amelyek egyszerűen a helyére illeszthetők, és szinte semmilyen leállással, fennakadással nem járnak. Ezek a nyomtatók szintén magasabb nyomtatási felbontást biztosítanak a képek és logók tiszta és pontos nyomtatásához. Ezenkívül a legtöbb modellnek van egy speciális antibakteriális típusa, amely megfelel bármilyen egészségügyi környezet igényeinek. Ha egyéni nyomtatott karszalagot szeretne rendszeresen használni, akkor például a Zebra HC100 karszalag nyomtató lehet az egyik leghatékonyabb és legegyszerűbb megoldás.

Blokk nyomtatók

A Blokk nyomtató egy másik speciális thermal nyomtató, amely kiválóan alkalmazható a folyamatos papírra történő nyomatok, jegyek vagy bizonylatok elkészítésre. Ha koncertekre, fesztiválokra vagy bármilyen más eseményre jegyet szeretne készíteni, a Blokk nyomtató segít gyorsabbá tenni a folyamatot. A nyomtatóknak van egy kellékanyag nyílása az burkolat hátulján, hogy könnyen adagolhassuk akár kívülről is a kellékanyagot egy nagyobb tekercsről.

Hőnyomtatónyomtatók definiálása, közvetlenhő vagy hőátviteles nyomtatás

A köznyelv ismertebb nevükön címkenyomtatónak hívja, de ezek messze a legrugalmasabb nyomtatók mivel minden olyan tekercses kellékanyagra nyomtathatnak, amely illeszkedik a nyomtatóba. Ha elsősorban címkéket, RFID/NFC tag-et vagy karszalagokat kell készítenie, akkor ezen nyomtatók a lehető legmegfelelőbb eszközök. Azonban fontos kiemelni, hogy az egyes termál címkenyomtatók nagyban különbözhetnek. Talán az egyik legnagyobb különbség közöttük az, hogy mekkora nyomtatási mennyiséget képesek kezelni.

Ha tudja, hogy milyen típusú termál nyomtatóra van szüksége, a következő nagy kérdés az, hogy milyen nyomtatási módszert használjon.
A Thermal nyomtatók 2 különböző módon képesek nyomtatni: közvetlen hő (Direkt Termál) és hőátvitel (Termál Transzfer). A két módszer egyike mindenképpen hatékonyabb lesz az alkalmazáshoz attól függően, hogy mennyi ideig kell tárolni a címkét és mennyi ideig kell a nyomtatot megőrizni.

Direkt termál, közvetlen hő nyomtatás

A közvetlen hőnyomtatók olyan hőérzékeny nyomathordozókat vagy kellékanyagokat használnak, amelyek a nyomtatófej alatt haladnak át. Mivel festékanyag vagy festékszalag nélkül nyomtatnak, ezért egyszerűbb termál nyomtatásokhoz érdemes használni ezt a típust. A Direct Thermal nyomtatott címkék jellemzően jelentős tárolási idővel rendelkeznek, de nem alkalmasak olyan helyiségekben, ahol hővel, hosszú napsütéses napsugárzással vagy kopásnak teszik ki őket. Emiatt a Thermal címkék, RFID/NFC tag-ek vagy a karszalagok gyakran be vannak vonva egy védő/lamináló réteggel, hogy ellenálljanak ezeknek a fizikai behatásoknak. A közvetlen hőnyomtatás éles nyomtatási minőséget eredményez, jó szkennelési és leolvasó képességet biztosítva. Bármely rövid távú címkézési alkalmazás esetében a közvetlen hő a leghatékonyabb és legköltségkímélőbb nyomtatási módszer.

Termál transzfer, hőátviteles nyomtatás

A termál transzfer nyomtatók olyan szalagot használnak, amely hasonlóak a faxkészülékhez, a nyomtatófej hő hatására "átolvaszt" egy festékszalagot a címkére. Ez a módszer megkönnyíti az eltérő típusú címke kellékanyagok használatát, beleértve a szintetikus anyagokat is, például a polipropilént és a poliésztert, kültéri és ipari környezetben. Az alapanyag hozzáadott tartósságán túl a hőátvitelű nyomatnak is nagyon hosszú az eltarthatóságuk, így tökéletesek a termékcímkékhez, az eszközcímkékhez és a kültéri felhasználásra szánt karszalagokhoz. A címkék és a festékszalagok megfelelő kombinációjával bármilyen környezetre vagy alkalmazásra megfelelő címkét készíthet. Ez a nyomtatási mód egy kicsit drágább a Direkt termál nyomtatáshoz képest, de a további előnyök garantálják, hogy a címkéje vagy egyéb kellékanyaga egész életciklusában olvasható maradjon anélkül, hogy újra kellene nyomtatni.

Hőátviteles nyomtatási módszer alkalmazása:
  • Szállítmányozási és logisztikai címkék
  • Termékcímkék és kereskedelmi felhasználásra szánt jelölő címkék
  • Polc és tárhely címkék
  • Karszalagok kül- és beltéri felhasználásra
  • Bizonylatok, számlák és átvételi elismervények
  • Jegyek, belépők

Minden nyomtató képes a számítógép irányából érkező nyomtatási feladat fogadására amit a felhasználók, illetve célszoftverek nyomtatnak. Bár egyes nyomtatókat önmagukban is el lehet helyezni, úgynevezett szigetként, de csatlakoztatni kell a számítógépet legalább egyszer a nyomtató első beállításához. A nyomtatási alkalmazások többsége azonban állandó csatlakozást igényel, a felhasználási környezetük miatt. Jellemzően az összes fixen rögzített asztali és ipari nyomtató számos lehetőséget kínál a kapcsolat kialakításához, de napjainkban az USB a leggyakoribb interfész. Bármely PC vagy laptop rendelkezik USB csatlakozással, és messze ezt a legkönnyebb és legegyszerűbb beállítani.
Egyszerűen csatlakoztassa a nyomtatót, telepítse az illesztőprogramot a számítógépre, és készen áll a nyomtatásra. Természetesen kínálatunkban elérhető soros (RS-232) és párhuzamos (LPT) kapcsolatok kialakítására szükséges kiegészítők és kiépítések is. Mivel a hálózati kapcsolat ma már alap követelmények közé tartozik, ezért az Ethernet és a Wi-Fi beállítási lehetőségek sokkal gyakoribbá váltak a címkenyomtatóknál is. Ha a nyomtató Ethernet-kapcsolattal rendelkezik, egyszerűen csal csatlakoztassa hálózat kábellel és úgy konfigurálható, hogy bárki hozzáférhessen a hálózaton, szemben az egy felhasználós USB port-al.

Ha nem szeretne a kábelekkel foglalkozni, akkor a nyomtató WiFi interfésze könnyebbé teszi azt, hogy bárhová elhelyezzék a gyártásban, értékesítésben az eszközöket. A mobilnyomtatók képezik ezen speciális esetet, hiszen a tervezésnél a vezeték nélküli kapcsolat elengedhetetlen. A legtöbb modell USB-kábeles csatlakozást kínál, de a mobilitás előnyeit a WiFi vagy a Bluetooth kapcsolaton keresztül fogja élvezni. A WiFi megköveteli, hogy a vezeték nélküli hálózat ugyanúgy kommunikáljon, mint egy fixen telepített nyomtató. Mindaddig amíg a belső hálózaton dolgozik a nyomtató működni fog, de teljes mobil alkalmazások esetén a Bluetooth jellemzően jobb és rugalmasabb lehetőséget kínál. A Bluetooth csökkenti a vezeték nélküli hatótávolságot ~30 méterre, de hálózat nélkül működik, mivel a két eszköz (például adatgyűjtő) egymással közvetlenül kommunikál.

Integrált, beépített extra kiegészítők

Miután meghatározta a nyomtató felhasználás típusát és azt hogyan szeretne nyomtatni vele, a legutolsó lépés a megfelelő nyomtató megtalálása során az hogy meghatározza milyen extra kiegészítők szükségesek. Sok nyomtatási alkalmazásnak nincs szüksége ezekre az opciókra, de lehet, hogy egy adott nyomtató nélkülözhetetlen eszköze lehet az Ön folyamatának. A legtöbb ilyen opció csak asztali vagy ipari nyomtatókon érhető el, bár a speciális kiegészítők modellenként és kiépítésenként változhatnak.

Vágó

A vágó pontosan azt teszi, amit a neve is tükröz. A címke kinyomtatásakor a vágó elválasztja az egyedi címkét a tekercsről, amelyre ragasztva vagy illesztve van. Néhány címkeállomány már perforált, ezért könnyen le lehet vágni a nyomtatóról, de folyamatos vagy különleges hordozók használata esetén a vágó elengedhetetlen.

Felcsévélő vagy visszacsévélő

Az visszacsévélő egy belső görgő, amely lehetővé teszi a címkék nyomtatását és azok egy új tekercsre történő visszacsévélését a nyomtatóházon belül. Ez az opció különösen hasznos ha, nagy mennyiségű címkét nyomtatnak egyszerre. Felcsévélő használata esetén az utoljára kinyomtatott címke a visszacsévélt tekercs elején végződik, szemben a nyomtatás előtt lévő címkék sorrendjével.

Leválasztó vagy adagoló

Ezzel az opcióval minden egyes címkét megnyomtathat és szinte azonnal egyesével leválasztja a hordozóról. A leválasztó tökéletes olyan alkalmazásokhoz, amelyek egyedi címkéket nyomtatnak, majd azonnal felragasztják őket egy termékre. A ragasztós felületet leválasztása a hordozóról időigényes de ezzel az opcióval időt takaríthat meg. Ha azonban nem tételként nyomtat ez nem jó megoldás, mivel a nyomtató leállítja a nyomtatást mindaddig amíg el nem távolítja a leválasztott címkék nyomtató adagolóról.

RFID

Egyes nyomtatók, köztük néhány mobil eszköz, lehetőséget kínálnak az RFID alapú címkék készítéséhez. Ezzel az opcióval a címke tetejére nyomtathat, miközben az információkat a címke hátulján lévő RFID chipbe kódolja. Az RFID-opciók attól függően változnak, hogy milyen frekvenciatartományban dolgozik és a legtöbb nyomtató támogatja az UHF vagy HF tartományokat is. Az RFID-címkék létrehozása kihívást jelenthet azok számára, akik nem ismerik ezt a technológiát megfelelően.

A helyes nyomtató megtalálása

A vonalkód-nyomtatók nagy számából eredően ma már kihívást jelenthet a megfelelő eszköz megtalálása. A nyomtatás típusának, az összteljesítménynek és a fent felsorolt ​​szolgáltatásoknak a meghatározásához a megfelelő nyomtatót kiválasztani a leírásunk alapján talán egyszerűbb lehet.
Amennyiben még mindig bizonytalan vagy további nyitott kérdései vannak, forduljon szakértőinkhez - örömmel segítünk megtalálni a megfelelő nyomtatót.

Cikk letöltése PDF formátumban

Bakos Bence
Bakos Bence

A DigiCode Kft. ügyvezetője, az Online ügyfél és vásárlási élményért felelős vezető, akinek az egyik legfontosabb feladata a Sales csapat koordinálása.

Fontos, használható tippek, trükkök,
infók, tanulmányok.

Iratkozzon fel és értesüljön egyszerűen!

Feliratkozás

Érdeklődés és árajánlatkérés