Címkenyomtató kisokos: Minden, amit vásárlás előtt tudnod kell

A tökéletes címkenyomtató kiválasztása olykor bonyolultabb, mint gondolnánk.

Milyen teljesítményű eszközök közül választhatunk? Ezeknek milyen funkcióik vannak? Egyáltalán honnan tudjam, hogy a vállalkozásomnak melyik a legjobb címkenyomtató?

Ebben a cikkben, megnézzük a különböző típusú címkenyomtatókat és azt, hogy mire kell figyelni a vásárlás előtt.

Mi a címkenyomtató és mire jó?

A címkenyomtató a kereskedelemben, az iparban, a gyártásban és az egészségügyben is nagy szerepet tölt be.

Cégek, szolgáltatók, sőt magánszemélyek számára is hasznos.

Több technológiával találkozhatunk, ezek más és más igényt szolgálnak ki – az alábbiakban mindet részletesen átvesszük.

Alapvetően sokféleképpen csoportosíthatjuk az eszközöket. (Felhasználási területi, nyomtatási teljesítmény, kivitelezés stb.)

Ha iparág tekintetében akarunk különbséget tenni:

 • Iroda, kereskedelem, egészségügy, stb. 
 • Gyártó, ipar, szállítmányozás, logisztika stb. 
 • Mobilitást igénylő feladatok

Ha a használhatóságot vesszük alapul, akkor az etikett nyomtatók három fő típusa:

 1. Asztali címkenyomtatók
 2. Kereskedelmi vagy ipari címkenyomtatók
 3. Hordozható vagy mobil címkenyomtatók

Hamarosan részletesebben is írunk a különféle címkenyomtató típusokról. De előbb nézzük meg, milyen szempontokat érdemes figyelembe venni címkenyomtató vásárlás előtt.

Hogyan válasszam ki a megfelelő címkenyomtatót? (A címkenyomtató vásárlás 5+1 kérdése)

Most, hogy már ismeri a különböző típusok, ideje eldönteni, melyik a legjobb az Ön számára.

Van néhány dolog, amit figyelembe kell vennie, a címkenyomtató vásárlás előtt:

 1. Mekkora a napi vagy heti nyomtatási volumen?
 2. Mekkora a szükséges nyomtatási sebesség?
 3. Mennyire kell strapabírónak lennie a nyomtatott címkének? (Azaz mi lesz a felhasználási környezet – milyen etikett címkére van szükség? Milyen területen tervezzük használni? Beltéren vagy kültéren, esetleg hűtőházban?)
 4. Mekkora a címke mérete?
 5. Hogy alakulnak a működési költségek? És mik az egy címkére jutó költségek?

+1. Milyen extra funkciókra van szükség?

Vegyük végig ezeket egyesével.

1. Nyomtatási volumen

Vegyük figyelembe a napi vagy heti nyomtatási gyakoriságot a vásárlás előtt. A nyomtatási mennyiség közvetlenül befolyásolja a nyomtatófej élettartamát és az árat.

2. A nyomtató sebessége

A nyomtatási sebesség is befolyásolja, hogy milyen gyorsan végezhet a munkájával. A nagyobb nyomtatási sebességgel rendelkező eszközök drágábbak, de megéri a befektetést azon vállalatok számára, amelyeknek gyorsan kell nagy mennyiségű címkét előállítaniuk.

3. A címke strapabírósága

Fontos, hogy a címke elég tartós legyen ahhoz, hogy ellenálljanak annak a környezetnek, amelyben használni fogják őket.

Ezzel kapcsolatban 2 további kérdést kell feltennünk?

 • Mi lesz a felhasználási környezet – milyen etikett címkére van szükség?
 • Milyen területen tervezzük használni? Beltéren vagy kültéren, esetleg hűtőházban?

Ha a címke kültéren vagy zord környezetben használatos, fontos, hogy olyan nyomtatót válasszunk, amely képes olyan címkéket készíteni, amelyek ellenállnak a kopásnak, a víznek és a napfénynek való kitettségnek.

Az ipari helyiségekben használt címke jellemzően speciális anyagtulajdonságokkal, antisztatikus bevonatokkal és nagyobb vegyszerállósággal rendelkezik.

A felhasználási környezet más környezeti paramétereket is befolyásol, például a címkézési sebességet, a nyomtatófej élettartamát és a nyomtatás minőségét.

4. A címke mérete

A felhasználási felület (pl. boros üvegek vagy micro chipek) nagyban meghatározza, milyen címkenyomtató beszerzésére van szükség.

Fontos, hogy olyan címkenyomtatót válasszon, amely képes kezelni a nyomtatni kívánt címke méretét. Kaphatóak olyan címkenyomtatók, amelyek különböző méreteket állíthatnak elő, de győződjön meg arról, hogy a kiválasztott gép valóban képes a kívánt méretben nyomtatni.

Fontos tudni, hogy nem minden gép képes kerek címkékre nyomtatni. Ha tehát a címke formája is fontos, ennek is külön utána kell járni.

5. Működési költségek

Az is fontos, hogy előre lássuk, mennyibe fog kerülni az üzemeltetés. Sokan csak a nyomtató eladási árára koncentrálnak anélkül, hogy figyelembe vennék, mennyibe fog kerülni a használata.

Kevesen tudják, hogy mennyire alacsony a címke előállítási költsége, a hőszublimációs nyomtatókkal (direkt termál és termál transzfer, ezekről lejjebb bővebben is írunk.)

A lényeg, hogy az olcsó címkenyomtatóba jellemzően drágább a festékszalag. (Ezekhez ugyanis többnyire csak a saját márkájú, speciális kialakítású etikett használható.)

Azaz könnyen lehet, hogy egy Zebra ZD220T címkenyomtató (~50 000 Ft) helyett egy olcsóbb eszközt véve akár 40 000 forintot is spórolhat. De nem ritka, hogy az utóbbihoz használható etikett akár 7x drágább.

Azaz komolyabb használat mellett (kb. 500 nyomtatás naponta) akár több Zebra nyomtató árát is felemészti az elhasznált festékszalag.

És az egy címkére jutó költségek?

A legjobban akkor járunk, ha előre kiszámoljuk az eszközök esetén a várható egy címkére jutó nyomtatási költségeket. Ha a költségek túl magasak, vagy nem nyomtat eleget ahhoz, hogy megérje az adott nyomtatót megvenni, akkor költséghatékonyabb egy profi vállalkozást megbízni a kellő mennyiségű címke nyomtatásával, mint egy nagy rendszert vásárolni.

Ezeket a kérdéseket szem előtt tartva vizsgáljuk meg az alábbi nyomtató típusokat – és válasszuk ki a megfelelő típust.

+1. Az extra funkciók

A legjobb címkenyomtató kiválasztásának utolsó lépése, hogy kitaláljuk, milyen extra tartozékokra lesz szükség. Sok esetben feleslegesek ezek a funkciók, de bizonyos folyamatoknál elenegedhetetlenek. A legtöbb ilyen választási lehetőség csak az asztali vagy ipari nyomtatókon érhető el, bár egyes modellek speciális kiegészítőket kínálnak.

Vágó

Nomen est omen. Amikor a címke elkészült, a vágógép eltávolítja azt a tekercsről, amelyre ragasztva vagy illesztve van.

Néhány címke már eleve perforált, így egyszerűen kivehetők a nyomtatóból, de a folyamatos vagy szokatlan hordozókhoz vágóeszközre van szükség.

Felcsévélő vagy visszacsévélő

Az újratekercselő egy henger a nyomtatóházban, amely lehetővé teszi a címke nyomtatását és új tekercsre való visszatekercselését.

Ha egyszerre sok címke nyomtatása a feladat, akkor ez a megfelelő megoldás. Felcsévélő használatakor az utoljára kinyomtatott címke a visszacsévélt tekercs elején végződik, szemben a nyomtatás előtti sorrenddel.

Leválasztó vagy adagoló

Ezzel a módszerrel minden egyes címkét pillanatok alatt alatt előállíthat és eltávolíthat a hordozóról. A leválasztó ideális egyedi címke készítésekor, különösen, ha azonnal fel is helyezik őket a termékre.

A ragasztós felületet leválasztása a hordozóról időigényes de ezzel az opcióval időt takaríthat meg. Ha azonban nem tételként nyomtat ez nem jó megoldás, mivel az eszköz leállítja a nyomtatást mindaddig amíg el nem távolítja a leválasztott címkét az adagolóról.

RFID

Néhány címkenyomtató, köztük számos hordozható eszköz már lehetővé teszi RFID-alapú címke előállítását. Ez lehetővé teszi, hogy a címke fölé nyomtassunk, miközben az információkat a címke hátoldalán lévő RFID-chipbe kódoljuk.

Az RFID-címke létrehozásának frekvenciaválasztási lehetőségei attól függnek, hogy milyen frekvenciatartományban dolgozik, és a legtöbb nyomtató támogatja az UHF vagy a HF tartományt.

Viszont a technológiát nem ismerők számára nehézséget okozhat az ilyen típusú etikett nyomtatás.

Címkenyomtató fajtái felhasználási környezet szerint

Alapvetően 5 kategóriatípus létezik  attól függően, hogy milyen környezetben és milyen kellékanyagot (címke, tag, jegy, stb.) szeretnénk készíteni.

1. Asztali címkenyomtatók

Ezek a legkisebb és legolcsóbb nyomtatótípusok. Ideálisak kis mennyiségű nyomtatási nyomtatási feladatokhoz irodai vagy otthoni környezetben. Átlagosan kevesebb mint heti 3 000 címkét igényelnek.

A legtöbb asztali nyomtató hőtechnológiát használ, ami azt jelenti, hogy hőérzékeny papírra nyomtat. Ez a nyomtatótípus egyszerűen kezelhető és nagyon könnyen karbantartható.


2. Kereskedelmi vagy ipari címkenyomtatók

A kereskedelmi nyomtatók drágábbak, mint az asztali változatok, de gyorsabb nyomtatási sebességre képesek.

Elsősorban közepes méretű vállalkozások használják őket. A címkenyomtatási iparág munkagépei, mivel általános irodai környezetben is elérhetők, és fejlett funkciókat kínálnak a munkafolyamatok automatizálásához vagy más eszközökkel vagy rendszerekkel való integráláshoz.

Nagyobb méretűek és robusztusabbak, mint az asztali modellek, nagy mennyiségű nyomtatási igény esetén ajánljuk. Olyan felhasználásokhoz ahol terhelni kell az eszközöket, a napi pár ezer címkétől az állandó vagy folyamatos nyomtatásig.


3. Hordozható vagy mobil címkenyomtatók

A hordozható vagy mobil címkenyomtatóka legkisebb és legkönnyebb típusú címkenyomtatók. Olyan felhasználók számára készültek, akiknek sokat kell mozogniuk, mint például az értékesítési munkatársak vagy a kézbesítő sofőrök.

Ezek az eszközök hő- vagy tintasugaras technológiát használnak. A hőnyomtatók elterjedtebbek, mivel kisebbek, könnyebbek és gyorsabbak, mint a tintasugarasak.

Fő előnyük, hogy szabadon biztosítják a kábel nélküli csatlakozást bármilyen egyéb eszközhöz (szerver, pc, tablet, stb). Fizikai méretük miatt korlátozott tekercs kapacitással rendelkeznek, és kisebb nyomtatási szélességük van, általában 50 mm, 76 mm vagy 100 mm maximálisan.


4. Csuklópánt karszalagos nyomtatók

Olyan területen ideális választás nyomtatásra, ahol a nap minden szakában csak csuklópántot készítenek. Ilyenek például a kórházak, szórakoztató egységek és koncert helyszínek.5. Blokknyomtatók

Kiválóan alkalmazható a folyamatos papírra történő nyomatok, jegyek vagy bizonylatok elkészítésre.

Koncertekre, fesztiválokra vagy bármilyen más eseményre jegyet nyomtatni.Ha még alaposabbak akarunk lenni, azt is figyelembe vesszük, milyen technológiával kerül nyomtatásra a címke.


Címkenyomtató fajtái nyomtatási technológia szerint

A címkenyomtató kiválasztásakor a legfontosabb dolog, amit figyelembe kell vennie, hogy milyen nyomtatási technológiát használ.

A tekercses címkenyomtatók között jelenleg 3 technológiát különböztetünk meg:

 • a direkt termál,
 • a termál transzfer
 • és a tintasugaras nyomtatási technológia.

Az, hogy melyik nyomtatási technológia típust választja, meghatározza a nyomtató árát és teljesítményét.

Lássuk a részleteket.

1. Direkt termál címkenyomtató

Ez a típus hő segítségével közvetlen hőhordozó anyagból képet hoz létre a címkén. A legelterjedtebb közvetlen termikus anyag a papír, ezért ezt a nyomtatótípust gyakran „papírnyomtatónak” is nevezik.

A hőérzékeny papírra történő nyomtatáshoz hőt használnak, ami közel nulla nyomtatási költséget és kisebb környezeti terhelést eredményez. És mivel a nyomtatáshoz az öntapadós címkén kívül nincs szükség további anyagokra, rendkívül költséghatékony és egyszerűen kezelhető.

És hogy hogyan működik?

A nyomtatófej a nyomtatási folyamat során hőt bocsát ki, amely aktiválja a címkén lévő tintapigmenteket, így történik a nyomtatás. Az 1D és 2D vonalkódok, szövegek, grafikák mind alkalmasak nyomtatásra.

A közvetlen hőátviteles módszerrel éles, jól olvasható eredmény születik. Használhatóságát viszont korlátozza, hogy nem áll ellen a különféle időjárási viszontagságoknak. Az UV sugárzás vagy külső tényezők hatására kifakulhat, valamint az idő múlásával bekövetkező minőségromlás is elképzelhető.

A közvetlen hőnyomtatás legnagyobb előnye, hogy nincs szükség tinta- vagy tonerkazettákra. Hátránya, hogy a nyomtatási eredmények csak bizonyos ideig, általában 6-12 hónapig tartanak ki.

A direkt termál címkenyomtató leggyakrabban a szállítási etikett, élelmiszer címke és a postai etikett gyártásában használatos.

2. Termál transzfer címkenyomtató

A termál transzfer technológia a címkén kívül egyéb kellékanyagot (festékszalagot) is igényel.

Az előállítása drágább, mint a közvetlen termikus nyomtatásé, de előnye, hogy időtálló és sokféle anyagra nyomtatható. Így akár nedvességnek és vegyi anyagoknak ellenálló címkéket is készíthet. A fogyóanyagok miatt folyamatos felügyeletet és cserét igényel.

Ezeket a nyomtatókat általában professzionális, tartós címkéket igénylő iparágakban használják.

A hőátviteli címkenyomtató leggyakoribb alkalmazási területei a szállítási címkék, raktári címkék, stb.

Leggyakrabban termékcímkék, polccímkék készülnek ezzel az eljárással.

3. Tintasugaras címkenyomtató

Ez a legújabb technológia – és egyben a legdrágább is. Cserébe számos előnye van.

A két legfontosabb tulajdonsága:

 • nagyon nagy felbontás
 • legmagasabb szintű biztonság

A nagy felbontás lehetővé teszi a kiváló minőségű papírra történő nyomtatást.

A tintasugaras nyomtató speciális hőpapírral működik, így a tinta papírra történő nyomtatásakor bizonyos kémiai reakciók lépnek fel. Az eszköz főtengelyének végén lévő nyomtatófej a nyomtatás során apró tintacseppeket/pontokat juttat a címkére. Így nyomtat a tintasugaras nyomtató.

A technológia bevezetése még csak a kezdeti szakaszban van, de az évtized végére várhatóan jelentős előrelépést fog tenni a címkézési folyamatban.

Címkenyomtató festékszalag fajtái (Melyik a legmegfelelőbb?)

Wax festékszalag

A viaszos festékszalag a legtöbb nyomdatípushoz használható, beleértve az ofszet-, a magas- és a könyvnyomtatást is. Bizonyos típusú tintasugaras nyomtatókkal is használják.

Resin festékszalag

A műgyanta festékszalag tipikus felhasználási területe a víz- vagy időjárásálló etikett nyomtatása. A resin festékszalagot különböző anyagokra való nyomtatáshoz használják, ami miatt népszerű az olyan iparágakban, mint a gyártás és az építőipar.

Wax-Resin festékszalag

A viaszgyanta szalag fő felhasználási területe a kartonok nyomtatása. Azonban nem korlátozódik erre az alkalmazásra. A viaszgyanta szalag számos olyan alkalmazásban használható, amelyek tartós és tiszta felületet igényelnek, például szállítási címkék és kültéri feliratok.

Korábban arról is írtunk, hogyan válasszunk festékszalagot.

3 hiba, ami konkrétan csökkenti a cég bevételét

Olcsó kellékanyag

Ha olcsó kellékanyagot használunk, a nyomtatott termékek rövidebb ideig tartanak ki, így a címkék elavulnak, és folyamatosan újra kell nyomtatni őket.

Ez különösen igaz a tintasugaras címkékre - ha olcsóbb patront vásárol, előfordulhat, hogy az nem rendelkezik a megfelelő minőséggel a címke megfelelő nyomtatásához.

Általános nyomtató használata

Ezek fő hátránya, hogy nem kifejezetten etikett nyomtatására tervezték őket. Ennek eredményeként a nyomtatási minőség gyakran gyenge, és a címkék nehezen olvashatók.

Ez problémát jelenthet ipari környezetben, ahol az alkalmazottaknak gyorsan és könnyen el kell tudni olvasni a termékeken vagy tartályokon lévő címkéket.

Íves címke termikus nyomtatás helyett

Az íves címke előállítása drágább, mint a hőnyomtatás. Ha tehát nem szükséges, hogy az etikett évekig ne kopjon, illetve a minőség is másodlagos, akkor rengeteget spórolhatunk, ha inkább a termikus nyomtatást választjuk.

Konklúzió

Amikor címkenyomtatót választunk, körültekintően meg kell vizsgálnunk, pontosan milyen felhasználási területen akarunk etikettet nyomtatni, és ezeknek mennyire kell strapabírónak lenniük? Figyelembe kell vennünk, hol spórolhatunk a költségeken. Illetve milyen hosszú távú következménye lesz a választásunknak.

Ha szakértői segítésgéget venne igénybe a vállalkozásának legmegfelelőbb címkenyomtató kiválasztásához, vegye fel velünk a kapcsolatot és segítünk kiválasztani a legjobb címkenyomtatót.Cikk letöltése PDF formátumban

Érdeklődés és árajánlatkérés