Vonalkód olvasó varázsló


Vonalkód olvasás

Interfész

Kompatibilitás

Extra opció

Gyártó

Elérhetőség

Vonalkód olvasó gyártók


Kapcsolódó cikkek és blog bejegyzések


Gyakran ismételt kérdések


A vonalkód olvasó az az eszköz, melynek feladata a vonalkódok feldolgozása. Működésének lényege, hogy fénysugarak segítségével felismerje és elektromos jelek használatával azonosíthatóvá alakítsa a vonalkódokon látható, különböző vastagságú függőleges sötét vonalak és világos közök meghatározott váltakozását. A dekódolt információt feldolgozás után továbbítja a számítógép vagy kliens hoszt felé. A szkenner alapvetően tehát egy beviteli eszközként funkcionál, ebből a szempontból nem különbözik a normál billentyűzettől. A leolvasott és dekódolt karakterlánc a kurzor aktuális pozíciójába viszi át az adatokat. Ha szeretne többet tudni a vonalkód-technológia működéséről, ebben a bejegyzésünkben bővebben is olvashat a témáról.
A vonalkód-szkennerek nem igényelnek semmilyen speciális szoftvert vagy illesztőprogramot a működéshez. Emulálják a billentyűzetet, ezért a számítógép plug-and-play bemeneti eszközként ismeri fel. Abban az esetben azonban, ha a minden szempontból tökéletes és pontos munkára törekszünk, érdemes lehet speciális, kifejezetten vonalkódok kezelésére tervezett szoftverrel dolgoznunk. Ezekről a megoldásokról ebben a bejegyzésünkben bővebben is olvashat.
A vezeték nélküli vonalkód-olvasó hatótávolsága modellenként változik, de a legtöbb készülék Bluetooth (Class 2) technológiát használ, és a hatótávolsága 33 méter. Az ipari vonalkód szkennerek javarészt a Bluetooth (Class 1) technológiát használja, amelynek hatótávolsága meghaladja a 100 métert is.  Ez a tulajdonság rendkívül jól jön olyan, nagyméretű raktárakban és üzletekben, ahol a távolságok miatt a vezetékes szkenner használata nem megoldható.
Fontos megjegyezni, hogy az egyes szkennerek képfeldolgozási technológiája különbözik egymástól. A szabványos lézeres vonalkód-olvasó nem fog tudni leolvasni semmilyen adatot a kijelzőről. Ahhoz, hogy egy vonalkódot megfelelően le lehessen olvasni a kijelzőről, 2D imager-re, azaz kétdimenziós vonalkódok leolvasására alkalmas eszközre van szükség. Ez a technológia ugyanis másképpen (fotóként) dolgozza fel a szkennelt kódokat. A 2D imager eszközök legnagyobb előnye, hogy az 1 dimenziós vonalkódokon kívül minden ismert 2 dimenziós kódfajtát (pl. QR kód, DataMatrix, stb.) is olvasnak, és kiválóan kezelik a rossz minőségű vagy sérült kódokat is.
A modern szkennerek olyan másodosztályú besorolású lézert használnak, amely nem káros a testére vagy a szemre.
A legtöbb vezetékes eszköz - gyári kiépítésben - körülbelül ~2 méteres kábellel rendelkezik. Sok modellhez választható nagyobb hosszúságú kábel, 5 esetenként 10 méteres hosszúságú is. Amennyiben ennél nagyobb hatótávolságra van szükségünk, érdemes a vezeték nélküli megoldások közül választanunk, melyek hatótávolsága modelltől függően akár 33-100 méterig is terjedhet.
A 2D vonalkódok dekódolása nem igényel speciális eszközt, olyan típusú leolvasót kell választani, ami 2D Imager technológiával felszerelt. A hagyományos, lézeres vonalkód olvasó a vonalkódok fekete-fehér vonalainak visszatükröződését dekódolja. Ez a technológia alkalmatlan 2 dimenziós kódok olvasására. Az area imager olvasók többségével akár fényképet is készíthetünk a munka során lényeges dokumentumokról, szállítmányról, stb. Ráadásul a hagyományos lézer szkennerekkel szemben a rossz minőségű vagy sérült kódokat is képesek hatékonyan kezelni.

Az, hogy milyen vonalkód olvasót választunk, több dologtól függhet. Először is el kell döntenünk, milyen körülmények közt szeretnénk használni az eszközt. Más hatótávolságú és teljesítményű szkennerre lesz szükségünk egy kisebb üzletben vagy raktárban, és másra ipari körülmények közt. Ez mind teljesítmény, mind hatótávolság szempontjából igaz. Fontos szempont továbbá a mobilitás. Míg az asztali szkennerekkel helyhez kötöttek vagyunk, addig a vezetékes vonalkód olvasók biztosítanak némi mozgásteret. Ha munkánk során sokat kell mozognunk, abban az esetben viszont már érdemes vezeték nélküli, Bluetooth vagy Wi-Fi technológiával működő eszközt választanunk. Ezen felül döntenünk kell arról is, hogy kizárólag hagyományos, egydimenzós vonalkódokat szeretnénk kezelni, vagy pedig 2D vonalkódok is (Pl. QR kód) szkennelésére is alkalmasnak kell lennie a leendő vonalkód olvasónak.

Érdeklődés és árajánlatkérés