Évente 6,7 millió tonnával csökkentheti a szén-dioxid kibocsátást a tintasugaras címkézés

Évente 6,7 millió tonnával csökkentheti a szén-dioxid kibocsátást a tintasugaras címkézés

Az igény szerinti tintasugaras címkézés más nyomtatási technológiákkal összehasonlítva nem csak kereskedelmi és működési, hanem környezetvédelmi szempontból is előnyös lehet a vállalkozások számára – derült ki a Smithers független tanácsadóinak új kutatásából. Az innovatív eljárás évente 28,7 millió kilowattóra megtakarítást eredményez, ami egy elektromos jármű számára több mint 14,5 millió kilométerre elegendő energiát jelent.

A Smithers kutatásokat végzett a különböző nyomtatási folyamatok környezeti hatásának összehasonlítására és értékelésére, különös tekintettel arra, hogy melyik megoldás támogatja leghatékonyabban a vállalkozások fenntarthatósági célkitűzéseit. A felmérés során a kereskedelmi, a hőátviteli és a házon belüli színes tintasugaras nyomtatási formákat elemezték különböző fenntarthatósági szempontok szerint: az energiafelhasználást, a hulladékkibocsátást, a fogyóeszközök volumenét, a tárolás és szállítás környezeti hatását, valamint a lehúzható védőfóliák mennyiségét is megvizsgálták.

A kutatás arra a következtetésre jutott, hogy a címkék tintasugaras nyomtatókkal való házon belüli nyomtatása jelentős kereskedelmi, működési, valamint környezetvédelmi előnyökkel járhat. Az igény szerinti, innovatív tintasugaras címkézés használatával a vállalkozások évente 28,7 millió kilowattóra energiát takaríthatnak meg, amelyből 95 960 lakás világítása biztosítható. Ezzel együtt évente 6,7 millió tonnával csökkenthetik a szén-dioxid kibocsátásukat és akár 180 millió négyzetméternyi címkehulladékot spórolhatnak meg, ami 25 264 futballpálya területének felel meg. A tintahulladék pedig hozzátevőlegesen 619 tonnával csökkenthető, ami megegyezik 41 darab emeletes busz súlyával.



„A címkenyomtatási piac jelentős változásokon megy keresztül, mivel a vállalkozások új digitális technológiákat keresnek, és igyekeznek reagálni a személyre szabottság iránti egyre növekvő fogyasztói igényekre” – mondta Ciaran Little, a Smithers információs részlegének alelnöke. „A házon belüli címkenyomtatás által a vállalkozások javítani tudnak a sebességükön, rugalmasságukon és minőségükön, miközben csökkenthetik a hulladékok mennyiségét, a készletromlást és a késedelmeket.”

A jelentésből kiderül, hogy a kereskedelmi nyomtatási folyamatok meglehetősen energiaigényesek: egy hagyományos flexo címkenyomtató körülbelül 39 kilowattórát fogyaszt 1000 négyzetméternyi nyomtatott címkére vetítve. A tintasugaras nyomtatás sokkal kevésbé energiaigényes folyamat, és akár az energia mindössze 1%-ának felhasználásával képes ugyanazt a négyzetméternyi területet kinyomtatni. Ennek jelentősége túlmutat a kereskedelmi és működési hatékonyságon, az Epson 2020-as globális felmérése szerint ugyanis a világjárvány felerősítette a munkáltatók és munkavállalók környezetvédelmi elvárásait. A több mint négyezer résztvevő körében végzett kutatásából kiderült, hogy a megkérdezett cégvezetők a kontinens nyugati felén már a legfontosabb üzleti prioritások közé sorolják a környezeti és társadalmi szempontokat.

"Az igény szerinti tintasugaras címkenyomtatási megoldás jelentősen csökkentheti az általános energiafogyasztást, minimalizálhatja a hulladék mennyiségét a selejt és a készletromlás csökkentésével, és mérsékelheti a fogyóeszközök, különösen a hőátvitelnél szükséges szalagok, de a tinta felhasználását is” – mondta Frank Maeder, az Epson termékmarketing-vezetője. „Az ellátási láncok és a lehúzható védőfóliák jövőbeli innovációinak optimalizálása, valamint a tintapatronok egyre nagyobb mértékű újrahasznosítása tovább javíthatja a házon belüli tintasugaras nyomtatókra való átállás fenntarthatósági előnyeit” – tette hozzá.

Az Epson® a Seiko Epson® Corporation bejegyzett védjegye. Minden más termék és vállalat neve csak azonosítás céljából van feltüntetve, és lehetséges, hogy ezek a nevek a tulajdonosainak védjegyei vagy bejegyzett védjegyei. A hibákért és a kimaradt információkért nem vállalunk felelősséget, a műszaki adatokat előzetes figyelmeztetés nélkül is megváltoztathatjuk.

A közleményben szereplő összes számadatot a Smithers szolgáltatta, hivatkozva a 2021 májusában megjelent "Fenntarthatóság a címkenyomtatásban" című tanulmányára.

Az Epson csoportról


Az Epson a világ egyik vezető vállalata a technológia terén, amelynek elkötelezett célja, hogy eredeti, hatékony, kompakt és nagy pontosságú technológiáival összekapcsolja az embereket, a tárgyakat és az információkat. A tintasugaras nyomtatóktól és a digitális nyomtatórendszerektől kezdődő és a 3LCD kivetítőkön és az órákon át az ipari robotokig terjedő termékkörével a vállalat az innovációra és arra összpontosít, hogy a tintasugaras nyomtatás, a vizuális kommunikáció, a viselhető eszközök és a robotika területén biztosított megoldásai túlteljesítsék az ügyfelek elvárásait.

A japán székhelyű Seiko Epson Corporation vezette Epson csoport 85 vállalata világszerte több mint 81 000 munkavállalót foglalkoztat. A vállalatcsoport elkötelezett híve a helyi közösségek folyamatos támogatásának, és folyamatos erőfeszítéseket tesz a környezetre gyakorolt hatás csökkentése érdekében. 

https://global.epson.com


Az Epson Europe vállalatról 

Az amszterdami székhelyű Epson Europe B.V. a csoport európai, közel-keleti, oroszországi és afrikai tevékenységekért felelős regionális központja. Az 1830 főt foglalkoztató Epson Europe értékesítése a 2017-es pénzügyi évben 1,7 milliárd eurót tett ki. http://www.epson.hu 


Epson csoportról
Cikk letöltése PDF formátumban

Érdeklődés és árajánlatkérés