Mik azok a POS rendszerek és hogyan működnek?

Mik azok a POS rendszerek és hogyan működnek?

Az oldalunkon többször olvashattatok már a POS, azaz az úgynevezett Point of Sale (értékesítési pont) rendszerekről. De mit takar tulajdonképpen a kifejezés, és mire használható a POS? Most elmondjuk nektek, mit érdemes tudni erről a rejtélyes fogalomról!

Mi az a POS?

A POS rendszerek számítógépek által vezérelt, összekapcsolt eszközökből álló hálózatok. Középpontjukban egy szoftver áll, melynek típusa jellemzően attól függ, az adott vállalkozás milyen céllal szeretné használni a rendszert.

A POS rendszerek általános célja, hogy megkönnyítsék az árusított termékek adminisztrációját, nyomon követését, és értékesítését. Egy kereskedelemben használt POS rendszer az esetek többségében egy kasszából, egy nyomtatóból illetve az adatok bevitelére szolgáló eszközökből (különböző fajta vonalkód olvasók, érintőképernyő, stb.) áll.

Hol használják?

A POS rendszereket jellemzően a kereskedelem és a vendéglátás terén alkalmazzák. Használatuk nem csupán gyorsabbá teszi az értékesítés folyamatát, de segít nyomon követni a kassza tartalmát, információt nyújt az árukészlet alakulásáról, valamint a forgalomról, a vásárlói szokásokról is pontos képet fest.

Hogyan válasszunk POS-t?

A céljainknak megfelelő POS megtalálása elengedhetetlen vállalkozásunk sikeréhez, hiszen a rendszer hatalmas szerepet játszik a vásárlói elégedettség megteremtésében. A számunkra ideális megoldás több, kulcsfontosságú dologtól is függhet.

Ezek közé tartozik a vállalkozás típusa, a napi forgalom ismerete, a tranzakciók típusa és száma, a munkaállomások és üzletek száma, illetve az üzlet által használt, külső alkalmazások típusa is. A legtöbb POS-alkalmazás alapvetően rugalmas, és céljainknak megfelelő funkciókkal használható, azonban minden esetben érdemes odafigyelni arra, hogy kizárólag olyan szoftvert válasszunk, mely képes a vállalkozásunk számára elengedhetetlen funkciók kezelésére. Minél több munkaállomást szeretnénk szinkronizálni, vagy minél több üzletet szeretnénk egymással összekötni, egyértelműen annál komplexebb POS rendszerre lesz szükségünk.

Az igényeink természetesen folyamatosan változhatnak, azonban az üzletünkben is elérhető POS rendszerek egyik nagy előnye, hogy bármikor könnyedén bővíthetők és továbbfejleszthetők.

Cikk letöltése PDF formátumban

Érdeklődés és árajánlatkérés