2.0 vagy 3.0? Mi a különbség az USB csatlakozók közt?

Az USB-technológia az elmúlt másfél évtizedben rohamosan elterjedt, és mára a mindennapok részévé vált. Az USB-port számítógépek, telefonok, és irodai eszközök létfontosságú alkatrészévé vált, mégis gyakran hallhatunk arról, hogy ez az adatátviteli forma sem egységes. Az USB-portok és adatkábelek közt is lehetnek lényeges különbségek.

Hogyan fejlődött az elmúlt néhány évben az USB-technológia, és mi a különbség a 2.0-ás, illetve a 3.0-ás adatátviteli portok és kábelek közt. Figyeljetek, mert most megmutatjuk!

Mi az az USB?

Az USB, azaz a Universal Serial Bus elterjedt számítógépes adatátviteli forma. Az USB csatlakozók kábelek segítségével csatlakoztathatók a különböző, kompatibilis eszközökkel (pl. okostelefon, digitális fényképező, nyomtató, stb.), és az ilyen módon létrejövő kapcsolat teszi lehetővé azt, hogy az adott készüléken tárolt adatokat számítógépünk merevlemezére másoljuk. Az USB-s megoldás ezen kívül az elmúlt tíz évben az okoseszközök akkumulátorának töltésére vált elterjedt módszerré.

A technológia megszületése óta rengeteg, korábban használt csatlakozóport helyét vette át, nem véletlenül. Legfőbb előnye ugyanis, hogy minden modern operációs rendszer támogatja, PC-n, Mac gépeken, és okoseszközön is egyaránt használható. Ezen kívül úgynevezett hub-ok segítségével osztható is, ezáltal USB-tárhelyünk rendkívül könnyen fejleszthető és bővíthető lesz.

Rövid USB-történelem

Az USB technológia kidolgozásán több, nagy informatikai vállalat konszernje kezdett el közösen, 1994-ben dolgozni. Az elsőgenerációs USB 1.0 1996-ben látott napvilágot, és apróbb változtatásokkal egészen 2000-ig volt elterjed, mikoris az újabb, gyorsabb változat, az USB 2.0 váltotta. Ekkor vezették be a mini-B csatlakozót, és a Hi-Speed-et is, és egészen 8 évig, az USB 3.0 megjelenéséig ezt a változatot használhattuk.

A különbség a verziók között leginkább sebességben mutatkozik meg. Az USB 3.0 korábbi felmenőihez képest sokkal nagyobb adatátviteli sebességre képes. Ez névlegesen 5 Gbit/s-ot is jelenthet, ami közel tízszer gyorsabb, mint a korábbi, 2.0-ás verzió adatátviteli sebessége. A 3.0-ás USB csatlakozók a változások ellenére továbbra is kompatibilisek maradtak a régebbi megoldások által támogatott eszközökkel és adatkábelekkel.

Cikk letöltése PDF formátumban

Bakos Bence
Bakos Bence

A DigiCode Kft. ügyvezetője, az Online ügyfél és vásárlási élményért felelős vezető, akinek az egyik legfontosabb feladata a Sales csapat koordinálása.

Fontos, használható tippek, trükkök,
infók, tanulmányok.

Iratkozzon fel és értesüljön egyszerűen!

Feliratkozás

Érdeklődés és árajánlatkérés