A kétdimenziós vonalkódok típusai és felhasználási területei

A kétdimenziós vonalkódok típusai és felhasználási területei

A vonalkódok a gyártás és a kereskedelem egyre fontosabb elemévé váltak azóta, hogy az első UPC vonalkódot 1974-ben be szkennelték. Azóta sok idő telt el és a vonalkódok az élet részévé váltak, szinte minden fogasztói cikken megtalálhatóak, ide értve a címkéket, kuponokat, vezetői engedélyeket vagy koncert és belépőjegyeket. Összetett adatokat továbbítanak egy kompakt, kisméretű, gépileg olvasható formátumban. A GS1, olyan szervezet, amely globális szabványokat hoz létre a világ minden pontján a vonalkódok számára, becslésük szerint jelenleg több mint 5 milliárd vonalkódot szkennelnek naponta. A két dimenziós vonalkód típusok az elmúlt években kerültek a figyelem középpontjába, és egyre több vállalkozás vezeti be a mátrix vagy a kétdimenziós (2D) vonalkód-technológiát. Ez az irányú fejlődés jelentős előnyökkel jár a raktár számára az 1D címkézés és az adatgyűjtés használata során.

Mi a két dimenziós vonalkód?

Szemben az 1 dimenziós függőleges irányú vonalkódokkal, a 2D vonalkódok függőlegesen és vízszintesen tárolják az adatokat. A 2D vonalkódok általában négyszögletesek vagy téglalap alakúak, és gyakran fekete-fehér "négyzetek" rácsából állnak, a legkülönfélébb elhelyezkedésben. De a 2D vonalkód típusok között akad néhány olyan amely csak egy sor függőleges vonalból áll, az ilyen típusok hasonlítanak az 1D kódokhoz. Mivel a 2D vonalkódok vízszintesen és függőlegesen is képesek információt tárolni, sokkal több adatot tárolhatnak, mint az 1D kódok és kisebb területen kódolható az információ. Egy általános 2D vonalkód maximum 2000 karaktert tartalmazhat, ez körülbelül 100-szor nagyobb, mint az 1D kód adatmérete. Egyes felhasználások megkövetelik az extra biztonsági szintet, az ilyen esetekben a 2D vonalkódok még plusz titkosított információkat is tartalmaznak.

Hasonlóan az 1D vonalkódhoz, ahol többféle típus létezik (például UPC, CODE128, EAN-8 vagy EAN-13), a 2D-kódoknak is sok formája érhető el. Ezek közül néhány vizuálisan hasonlónak tűnhet, de különböző gépi algoritmusok alapján kódolják az információkat. Minden típusnak saját karakterisztikája van, amely a vonalkódban tárolt információk dekódoló térképe, kulcsa. Ha egy vonalkódolvasó támogat egy adott karakterisztikát, ez azt jelenti, hogy képes olvasni az ilyen típusú vonalkódot.

Néhány ismertebb 2D vonalkód karakterisztika

A QR kód

QR vagy gyors válaszkódokat eredetileg a Denso Wave (a Toyota leányvállalata) tervezte az autóalkatrészekhez, de ma sokkal szélesebb körben használják őket. Képeket, zenét és webcímeket, valamint szöveges és bináris adatokat kódolhatnak. A dekódoló eszközök térképe, kulcsa - a nagyobb négyzetek a vonalkód három sarkában, amelyek segítik a szkennert a vonalkód pontos beazonosításában.

Aztec

Ezek a kódok egyetlen pozíciót meghatározó mintázatot tartalmaznak a kód középpontjában. A QR-kódoktól vagy az DataMatrix-kódoktól eltérően nincs szükségük queit zónára vagy a külső élek körüli, fehér területre. Ezért jobb esztétikai és vizuális megjelenítést biztosítanak a mobiltelefonokon, és gyorsabb leolvasási paraméterekkel rendelkeznek.

DataMatrix

Ez a típus különösen a kisebb elemek - például elektronikai alkatrészek - számára előnyösek, mivel nagyon kis területen (akár 3 mill), igen sok adatot tudnak tárolni. Jellemző felhasználása, hogy közvetlenül a gyártási alkatrészeket jelölik meg, ezt DPM.

PDF417

A kódokat gyakran vezetői engedélyeken és más azonosító kártyákon használják, nagy mennyiségű adatot tárolhatnak. Például a szállítási címkén lévő PDF417-kód számos konkrét termékadatot tartalmazhat a hatékonyabb elhelyezés és nyilvántartás érdekében.

A felsorolt 2D vonalkód karakterisztikák nyilvánosak, de ezeken kívül vannak olyanok, melyek felhasználása korlátozott, csak a tulajdonos által fejlesztett szoftverek által olvashatóak. Egy vállalat számára a legmegfelelőbb vonalkód-választás a kódolandó adatok mennyiségétől és típusától függ.

Az 1D és 2D vonalkódok közötti különbség

Számos megoldhatatlan akadály van az 1D vonalkód-technológia felhasználására, amelyeket csak a 2D vonalkódok tudnak megoldani. Az 1D vonalkód olvasására használt lézeres szkennerek csak 1D kódokat olvassák el a nyomtatott címkén, tag-en, stb.. Nem képesek olvasni a képernyőn vagy digitális kijelzőn megjelenő kódokat, és nem tudnak 2D kódokat sem olvasni. A felhasználóknak az 1D vonalkód-szkennerrel használata közben, egy bizonyos távolságban és szögben kell állnia a vonalkódtól, hogy helyesen olvashassa és dekódolja azt. Továbbá, ha egy 1D kód bármilyen módon sérült, az többé nem olvasható, és az adatok kinyerhetetlenek lesznek. A 2D vonalkódokat 2D-s képalkotókkal olvassák el, amelyek messze felülmúlják a lézeres szkennereket. Amikor a képalkotókat először bevezették, a lézeres szkennereknél lényegesen magasabb áron kínálták őket, de a technika fejlődésével ezek a faktor már elmosódott. A 2D imagerek kamerákat használnak, amelyek képesek mind az 1D, mind a 2D vonalkódok olvasására. Ráadásul olvashatnak vonalkódokat mind nyomtatott, mind digitális kijelzőn, s ez lehetővé teszi 2D vonalkódok használatát okostelefonon vagy más mobileszközön. Az képalkotók támogatják a közvetlen alkatrészjelöléseket (DPM), dokumentumok és képek olvasását, valamint optikai karakterfelismerést (OCR). Ez a hozzáadott rugalmasság főként a több szimbólumot használó gyártók és raktárak számára előnyös. Az egy lézer vonalat használó szkennerekkel ellentétben a képalkotók irányfüggetlenek. A kamerát nem kell a vonalkóddal közvetlenül egy adott irányba igazítani, így a beolvasás gyorsabban és hatékonyabban végezhető el. A képalkotók nagyobb távolságú felhasználás esetén is használható, és leolvashatnak olyan kódokat, amelyek műanyag tükröződő, csomagolás vagy raklapcsomagolás alatt vannak. Mind az 1D, mind a 2D vonalkód típusok hibatűrési paraméterekkel vannak ellátva, így a sérült vonalkódokat csak bizonyos esetekben tudják dekódolni. De a 2D szimbólumok hibajavítással is rendelkeznek - képesek olvasni és dekódolni az olyan vonalkódokat, amelyek sérültek, homályosak vagy részben hiányosak.

A 2D vonalkódok előnyei a raktározásban

A 2D vonalkódok és képalkotók továbbfejlesztett képességei kiváló választást jelentenek a gyártási és raktári felhasználások számára.

A logisztikai be és össze -készítés

A logisztikát segítő címkék tartalmazhatnak 1D és 2D vonalkódokat, így a kétdimenziós képalkotó eszköz mindkét típusának olvasási képessége hatékonyabbá teheti a folyamatokat. A képalkotók segítségével az eltérő karakterisztikai sem akadály, halmozott vonalkódokat is olvasnak, és több adatmezőt is képesek dekódolni egyetlen leolvasással.

Gyors ki és betárolás

Mivel a 2D vonalkódok több információt tartalmazhatnak, a hordozó címkék pontosabb adatokat szolgáltathatnak a nyilvántartás egyszerűsítésére. A 2D vonalkódok kisebb területen több információkat hordoznak, így növelve a leolvasási folyamatok sebességét és pontosságát, amely nagyobb vevői elégedettséget eredményezhet.

Alkatrész nyomon követés

A 2D vonalkód számos fontos részletet tartalmazhat, például a sorozatszámot, a tételszámot, a telephelyet és a gyártás időpontját, mely alapos nyilvántartást biztosít a termék életciklusa során. Ha ezek az információk könnyen elérhetőek, akkor könnyű megtalálni és rögzíteni a rossz vagy visszahívott tételeket.

Nyomon követés a gyártási folyamatban

A részleges késztermékeket vonalkódokkal kell megcímkézni a gyártás különböző szakaszaiban, ezzel lehetővé téve a vezetők számára a termelékenység és a dolgozók felügyeletét. Ezen folyamattal biztosítva, hogy a megfelelő alkatrészek a helyes pozícióban legyenek a megfelelő időben.

Növelje a hatékonyságot és a termelékenységet

A 2D vonalkódok többirányú olvashatósága gyorsabb és pontosabb ellenőrzést tesz lehetővé. Adott tétel olvasható a felső polcon anélkül, hogy a dolgozónak létrán fel kellene másznia. Egyetlen beolvasás több vonalkódot is dekódolhat, anélkül, hogy mindegyiket külön-külön kellene szkennelnie.

Összességében a 2D vonalkódok növelik a termelékenységet, a hatékonyságot és a pontosságot, miközben csökkentik a költségeket. A technológia számos előnye és a 2D-s vonalkódolvasók összehasonlítható árai miatt több vállalat választja az 1D-ről a 2D vonalkód-technológiára való áttérést. Ha kétségei vannak a megtérülésről és a technológia további előnyeiről mielőtt döntést hozna, keressen minket elérhetőségeink bármelyikén. Szakképzett kollégáink segítenek mérlegelni az opciókat és együtt kiválasztják az Ön igényeinek legmegfelelőbb eszközét.

Cikk letöltése PDF formátumban

Érdeklődés és árajánlatkérés