Mi a CDMA, GSM és LTE? Mire használható?

A GSM és a CDMA különböző technológiák, amelyeket a telefonok a kapcsolathoz használnak. Mindkettőt a kilencvenes évek elején fejlesztették ki a 2G kapcsolathoz. A mérnökök annak idején sajnos nem tudták megegyezni, hogy melyik technológia a jobb. Ezért az Egyesült Államokban az FCC egy "kettős módú" technológiát telepített, amely vagy GSM-t vagy CDMA-t igényel.

Az európaiak mérnökök azonban egyetértettek a GSM technológiával, mint ahogyan a világ többi része is, így a GSM lett a de facto rendszer a világ többi részén. A 3G esetében a technikusok csak az eredeti GSM és CDMA technológiát fejlesztették tovább, tehát a kettősség megmaradt.

Késöbb a mérnökök már szerencsére egyetértettek egy új mobilrendszer kifejlesztésekor a 4G kapcsolatoknál és ez lett az LTE (Long Term Evolution). Az LTE-t eredetileg adatok átvitelére telvezték, de olyan jól működött, hogy vele együtt minden másra is felhasználhatóvá tették. Például olyan VoIP megoldásokat vezettek be, mint a VoLTe, a hagyományos hívások pótlására.

A legtöbb új telefon az LTE-t csak az adatok átviteléhez használja, és a GSM-re vagy a CDMA-ra támaszkodik a hangok és a szöveges adattípusok esetén. Így tehát megmaradt a CDMA és a GSM telefon közötti kettősség, ha hangot is szeretne átvinni. Jelenleg a VoLTE-n dolgoznak, hogy megoldják a hang átvitelénel problémáját CDMA-n, így már 2019-ben megszüntethetik a 3G-t.

Számos gyártó készít olyan telefonokat amelyek támogatják a CDMA, GSM, LTE technilógiákat. Magyarországon elöször a T-mobil vezette be az LTE-t mint kereskedelmi szolgáltatást, 2011. októberében, majd következett a Telenor és a Vodafone. Az LTE technológia a műszaki adatok alapján a 37,5 Mbps maximális letöltési és 12,5 Mbps feltöltési sebességet biztosíthat.

Cikk letöltése PDF formátumban

Bakos Bence
Bakos Bence

A DigiCode Kft. ügyvezetője, az Online ügyfél és vásárlási élményért felelős vezető, akinek az egyik legfontosabb feladata a Sales csapat koordinálása.

Fontos, használható tippek, trükkök,
infók, tanulmányok.

Iratkozzon fel és értesüljön egyszerűen!

Feliratkozás

Érdeklődés és árajánlatkérés