Hasonlóan hangzik, de mégsem ugyanaz: mi a különbség a RAM és a ROM között?

Hasonlóan hangzik, de mégsem ugyanaz: mi a különbség a RAM és a ROM között?

Nagy valószínűséggel minden számítógép- és okoseszköz-felhasználó találkozott már a két ismert memóriafajtával, a RAM-mal és a ROM-mal. Sokan azonban nem feltétlenül tudják, mit is jelentenek ezek a szavak, és mi a különbség az információtárolás két formája közt valójában.

Miért fontos a RAM egy PC és egy tablet esetében egyaránt? Mit tárol a ROM, és miért nélkülözhetetlen az asztali és hordozható eszközök esetében is? Az alábbi bejegyzésben szeretnénk tisztázni ezeket a lényeges kérdéseket és bemutatni olvasóinknak, mit is takar ez a két, sokak számára misztikus rövidítés.

Mi az a RAM?

A RAM elnevezés nem más, mint egy angol kifejezés, a Random Acces Memory rövidítése. A három betű egy olyan memóriaegységet takar, mely mind az asztali, mind a hordozható számítógépek működése esetében meghatározó és nélkülözhetetlen elem. Ha nagyon hétköznapi módon szeretnénk fogalmazni, azt mondhatnánk, hogy a RAM az írható és olvasható memóriamodulok általános elnevezése, melynek felhasználási területét tekintve több fajtája is létezik, például az úgynevezett statikus (SRAM), vagy dinamikus (DRAM) memória.

A RAM két legfontosabb adata a tárolókapacitása, valamint a memóriamodul sebessége. A tárolókapacitás mérete változó lehet, a minimum általában azonban 4 GB-ot jelent. Komolyabb igénybevétel esetén persze (például grafikai szoftverek használata során) érdemes nagyobb teljesítményű, legalább 16 GB méretű memóriát alkalmaznunk.

A memóriamodul sebessége a tárolókapacitással ellentétben nem gigabájtban, hanem MHz-ben mérendő, és azt határozza meg, milyen gyorsan tudunk adatokat írni a memóriába, illetve milyen sebességgel tudjuk kiolvasni azokat. A RAM-ok ugyanis a felhasználó által közvetlenül írhatók és olvashatók, információtartalmuk azonban a tápfeszültség megszűnésével együtt eltűnik.

Mi az a ROM?

A RAM három betűje szintén egy angol kifejezés, a Read Only Memory rövidítése. Ez annyit tesz: csak olvasható memória. Már ebből is sejthető, hogy a ROM-on található adatok a felhasználó által nem változtathatók, egyszeri alkalommal, általában a gyártás során kerülnek integrálásra, leszámítva persze a modernebb, EPROM és EEPROM technológiát, melyek esetében a memóriába írt adat törölhető és programozható.

A ROM-ok az információkat az eszköz típusától függően áramtalanított állapotban is képes korlátozott, vagy korlátlan állapotban megőrizni. Éppen ezért leginkább a programokhoz tartozó, beállított értékek, illetve firmware-ek megőrzésére, tárolására használják őket, de bizonyos fajtái (például a CD-ROM, vagy a flash memória) személyes adataink tárolását is lehetővé teszik számunkra.

Szóval mi a lényeges különbség?

A ROM a felhasználó által nem írható, főként a számítógép beindításakor játszik fontos szerepet. Ezzel szemben a RAM írható és olvasható is, legfőbb dolga pedig, hogy a már működő rendszer stabil futásához szükséges háttértárat biztosítsa. A ROM fontos tulajdonsága, hogy az adattárolásra áramforrás nélküli állapotban is képes, míg ezzel ellentétben a RAM csak áramforrás alatt őrzi meg az általa tárolt információkat. 

Egyvalami azonban a RAM-ban és a ROM-ban is közös. Habár az elmúlt években a technológia rengeteget fejlődött és különböző változásokon is átesett, ha egy számítógépet, okostelefont, vagy tabletet szeretnénk üzemeltetni, a megfelelő paraméterekkel rendelkező ROM-ra és RAM-ra egészen biztos, hogy szükségünk lesz.


Cikk letöltése PDF formátumban

Érdeklődés és árajánlatkérés