Hogyan működik az érintőképernyő

Az elmúlt másfél évtizedben a fontos hatalomátvételt történt a hordozható eszközök piacán. A billentyűkkel ellátott készülékeket letaszították trónjukról érintőképernyős alternatíváik, ennek köszönhetően pedig a mobil technológia népszerűbbé vált, mint korábban valaha.

De hogyan is működnek tulajdonképpen az érintőképernyők? Hány fajtájuk létezik, és miért annyira kedveltek manapság, amennyire?

Először is, tisztázzuk magát a fogalmat.

Mi az az érintőképernyő?

Az érintőképernyő interaktív vizuális megjelenítő és adatbeviteli felület egyben, mely érintésünk koordinátáinak meghatározásával teszi vezérelhetővé a vele ellátott eszközt. Érintőképernyőről akkor beszélhetünk, ha nem használunk közvetítő perifériát, hanem a képernyőt közvetlenül, ujjal vagy egy passzív segédeszközzel érintjük meg.

A technológiaalapjai egészen az 1960-as évekig nyúlnak vissza, azonban számottevő sikere a ’90-es évek végén, a PDA-eszközök megjelenésével kezdődött, később pedig a tabletek, okostelefonok elterjedésével teljesedett ki a hordozható kütyük piacán.

Az érintőképernyők főbb típusai

  • Rezisztív: A rezisztív felület két eltérő feszültségű, vékony fémrétegből áll, melyek között alapesetben egy vékony rés húzódik. Ha megérintjük a képernyőt, a két réteg között kialakul a fizikai kapcsolat, melynek hatására megváltozik az elektromos töltöttségük. A változás mértéke alapján egy vezérlőchip számolja ki azt, hogy pontosan hol érintettük meg a panelt.
  • Kapacitív: A kapacitív technológia esetén egy kemény, átlátszó védőfelület (üveg vagy műanyag) alatt helyezkedik el egy elektromostér-érzékeny háló vagy -felület helyezkedik el. Amikor ujjunkkal a panelhez érünk, zavart okozunk az elektromos mezőben, amit a vezérlőchip érzékel, és ez alapján határozza meg a pozíciónkat. Ez a fajta vezérlés a rezisztív megoldással szemben az érintést akár egyszerre több ponton is képes érzékelni.
  • Optikai: Optikai képernyő esetén nincs szükség speciális érintőfelületre. A munkát hagyományosan infra-LED-ek végzik, melyek egy látható felületet alakítanak ki a felhasználó előtt. Az érintési pont pozicionálását azonban itt is az érintés által keltett zavar határozza meg. Mára több optikai megoldás is létezik, különböző megoldásokkal, ám ennek a technológiának minden formájában akad egy nagy hátránya a korábbi két variánssal ellentétben. Ha olcsó, akkor pontatlan, ha pedig pontos, akkor drága megoldást jelent az optikai érintőképernyőí
Cikk letöltése PDF formátumban

Érdeklődés és árajánlatkérés