Hogyan működik az NFC? Milyen területeken használható?

Megtévesztően egyszerűen működik az NFC technológia, gyors és biztonságos adatcserét tesz lehetővé 40-60 mm-en belül. Számos okostelefon, terminál, adatgyűjtő és címkenyomtató is támogatja már a vonalkód technológiában, mivel a kis távolság miatt biztonságos, és nem igényel azonosítást a Bluetooth-al vagy WiFi-vel szemben. Ha egy másik chip aktiválódik, akkor a két eszköz között kis mennyiségű adat átvihető.

NFC - A kommunikáció gyors és egyszerű

Nincs szükség párosítási kódra ahhoz, hogy két eszköz vagy tag összekapcsolhasson, ezért a kommunikáció bizonyos távolságon belül automatikus. Mivel nagyon alacsony energiaigényű (vagy teljesen passzív) chipeket használ, sokkal energiatakarékosabb, mint a többi vezeték nélküli kommunikációs típus. Alapjában az NFC arra törekszik, hogy azonosítsa számunkra az engedélyezett kártyáinkat, eszközeinket és szélesebb körben, személyes, raktári vagy leltári adatokat is azonosítson.

Hogyan használhatom az NFC-t?

A NFC-chipek a hitelkártyákon belül a közvetlen kontakt nélküli fizetéseknél már ismerősek lehetnek (PayPass). De az NFC egy kissé újabb - és természetesen sokkal érdekesebb - felhasználása az okostelefonok, adatgyűjtők és címkenyomtatók használatával, a munkafolyamatok egészének digitalizálására.

Gyakorlatilag minden mobil operációs rendszernek saját alkalmazásai vannak, amelyek egyedülálló NFC-funkciókat kínálnak. A legismertebb lehetőség az Android Pay, amely sok Android adatgyűjtőn működik, így hozzáférést biztosít a pénzeszközeihez a kapcsolat nélküli fizetésekhez.

De az adatgyűjtőkön és terminálokon az NFC funkció nem korlátozódik a fizetésekre. Az Android Beam, amelyet 2011-ben az Android Ice Cream Sandwich 4.0-ban vezettek be, lehetővé teszi fényképek, kapcsolatok és egyéb adatok átvitelét, ha két ezközt megfelelő távolságban tart egymáshoz.

Gépkezelés, gyártás és munkafolyamatok

Számos vállalatnál pontos és időszerű nyilvántartást vezetnek a munkagépek hatékonyságáról, ami a költségek és az árrések pontosabb figyelését eredményezi, Ezek az információk szükségesek ahhoz, hogy az ügyfelek egyetértsenek egy adott szolgáltatás bekerülési költségével és árával. A gépeken elhelyezett és a munkavállalók által használt NFC TAG-ok képesek azonosítani a gyártási időket és a munkafázisokat azáltal, hogy a szoftverek segítségével a NFC által támogatott okostelefonokon keresztül továbbítják az információkat a vállalati rendszerbe Wi-Fi hálózaton és / vagy az interneten keresztül. A szoftverek összegyűjtik és elérhetővé teszik a nyilvántartott adatokat a szükséges statisztikákhoz.

Ellenőrző berendezések

A vállalat egyes eszközeinek integritásának ellenőrzése magában foglalja a munkát, amelyet a legtöbb esetben csak papíron készít. Az üzemeltetőknek meg kell ragadniuk az adatokat, elküldeniük őket az információs rendszerbe, és elérhetővé kell tenniük őket az irodán dolgozó kollégák számára. Az adatok digitalizálása optimalizálást és szervezést eredményez az adatbevitelben, de lehetőséget biztosít, hogy megjegyzéseket készítsen, leírhat anomáliákat és jelezheti az esetleges hibákat. Ossza meg valós időben az adatokat az adminisztratív részleggel, amely kezeli a felmerülő helyzeteket.

Biztonság és vagyonvédelem

A NFC-technológiák alkalmazása magán vagy külső biztonság szolgálatok feladatinak ellenőrzésére. Valós időben visszajelzést kaphat arról, hogy a szerződött szolgáltatást elvégezte és tanúsította a biztonsági ellenőrzéseket. További adatokat kaphat az őrök pontos helyéről NFC tag-ek segítségével, okostelefonon keresztül. Nincs szükség többlet munkára az ellenőrző központban az információ gyűjtésére, a rendszer akár teljesen automatikussan is tud működni.

Hozzáférés-szabályozás

A vállalatoknál hozzáférés-ellenőrzésére széles körben alkalmazható az NFC technológia, már kis befektetésekkel, sokkal jobb eredményekhez vezethet. A kártya (Smart NFC) mellett a rendszer olyan olvasót (okostelefont, adatgyűjtőt vagy terminált) használ, amely nem igényel vezetékezést és telepítést. A menedzsment konzolnak köszönhetően a személyzeti menedzser profilozhatja a felhasználókat és különböző hozzáférési jogokat határozhat meg minden alkalmazott számára.

Raktárkezelés

A különböző árucikkeket gyártó cég raktára gondos kezelést és pontos nyilvántartást igényel. Sokszor a készletek teljes körű ellenőrzése, nyilvántartása és azok mozgása döntő fontosságú abban, hogy egy vállalat sikeresen vagy veszteségesen működik. A termékek nyomonkövethetősége különböző módon megvalósítható, de néha a termékek típusa és a kezelendő környezet nem biztosít kielégítő eredményt. Az NFC jó alternatíva lehet, a polcokon elhelyezett TAG lehetővé teszi az irodai adminisztráció számára, hogy a raktári dolgozók valós idejű mozgásait vagy a termékek tényleges készletit lekérdezze. Az adatgyűjtővel és alkalmazással rendelkező raktárszemélyzet képes információt szerezni a termék típusáról, a feldolgozandó megrendelésekről, és hatékonyan ellenőrizheti a rendszer által jelzett készletet, vagy kivizsgálhat bármely rendelleneséget. A TAG rendszer integrálható bármely meglévő irányítási rendszerrel.

Az NFC TAG rendszer jellemzői:

  1. Alacsony befektetés a hardverbe: egyszerű TAG újraprogramozható és többször felhasználható, bármilyen vállalati környezethez alkalmas anyagokból, extrém körülmények között is hatékonyak
  2. Olyan okos eszközök hálózata, amelyek integrálják a vonalkódolvasást, az adatmegosztást, a GPS-t, a képeket
  3. Integrálja a vonalkódok használatát, és képes arra, hogy minden dolgozó számára elérhetővé tegye vagy korlátozza adatok lehívását
Cikk letöltése PDF formátumban

Érdeklődés és árajánlatkérés