Így kerülhető el hatékonyan a készlethiány felmerülése

Így kerülhető el hatékonyan a készlethiány felmerülése

Az év elején a kiskereskedőknek szembesülnie kellett azzal, hogy a bizonyos termékek iránti megnövekedett igény ideiglenes készlethiányt idézett elő. A megfelelő eszközökkel és módszerekkel az ilyen szituációk azonban hatékonyan elkerülhetők.

Ebben a bejegyzésben összegyűjtöttünk néhány eszközt és módszert, melyek segíthetnek a váratlan helyzetek elkerülésében.

Pontos és naprakész adminisztráció

Raktárkészletünk követésének legjobb módja, ha a rendelkezésekre álló árucikkekről a lehető leggyakrabban készítünk leltárt. Annak érdekében, hogy ez a feladat ne legyen túlságosan terhelő, olyan eszközökre lesz szükségünk, melyek lehetővé teszik dolgozóink számára, hogy lépést tartsanak készlet napi szintű változásával.

A legegyszerűbb megoldást a hatékony leltárazásra természetesen a vonalkódos adminisztráció jelenti. A készlet nyilvántartásához nincs másra szükségünk, mint egy megbízható vonalkód kezelő szoftverre, és néhány olyan eszközre, melyek képesek hatékonyan kezelni vonalkódjainkat.

Ezek lehetnek specifikus vonalkód szkennerek, vagy akár multi-funkciós PDA készülékek is, melyek a vonalkódok beolvasása mellett több, a kereskedelem és raktározás területén fontos feladat elvégzésére is alkalmasak.

A digitális adminisztrációs rendszer lehetővé teszi azt, hogy egy eladott termék azonnal kikerüljön a nyilvántartásból, így mindig aktuális és hiteles képet kaphatunk raktárkészletünk alakulásáról. 

Figyeljünk a fogyasztói szokásokra és trendekre

Azt, hogy melyik termékből lesz pár héten vagy hónapon belül hiánycikk, talán egyik kereskedő sem tudná hirtelen megmondani. Abban az esetben azonban, ha jó adminisztrációs rendszerrel rendelkezünk, nyomon követhetjük a napról napra alakuló fogyasztást, és könnyebben tervezhetünk előre a következő rendeléseket illetően.

Saját vásárlóink szokásai mellett figyeljünk oda az országos, vagy akár nemzetközi trendek alakulására. Sok esetben a hírek követése és statisztikák elemzése is hozzásegíthet minket ahhoz, hogy előre lássuk, mely termékekre lehet az elkövetkező hetekben vagy hónapokban az átlagosnál nagyobb a kereslet. Így pedig az esetlegesen felmerülő hiány hatékonyan elkerülhető.

A fantomkészlet, mint nehezítő körülmény

Akad néhány olyan dolog, mely megnehezíti a készletnyilvántartás feladatát. Ez főként olyan boltok esetében fordulhat elő, melyek egyszerre online és hagyományos formában is üzemelnek.

Ezek egyike az úgynevezett fantomkészlet, melynek esetében egy adott árucikk a nyilvántartásban megtalálható, azonban a boltban már még sincs belőle eladható példányunk.

Éppen ezért fontos, hogy online shop fenntartása esetén különösen figyeljünk arra, hogy készletünk elérhetősége naprakész legyen. Már csak azért is, mert ha valaki webshopunkból rendel és a terméket készlethiány miatt mégsem tudjuk neki kiszállítani, akkor nagy valószínűséggel megbízhatóbb üzletet keres majd, és lehetséges, hogy soha többé nem fog nálunk vásárolni.

Miért fontos, hogy odafigyeljünk a készlet alakulására?

Abban az esetben, ha vásárlóink többször is hiába jönnek be üzletünkbe, hiszen nem találják az általuk keresett terméket, könnyen elpártolhatnak tőlünk. Ha pedig ez a probléma gyakori, abban az esetben rengeteg kuncsaftot veszíthetünk.

A legtöbb üzlet pedig nem engedheti ezt meg magának. Éppen ezért fontos, hogy raktárkészletünk mindig a lehető legjobb tudásunk szerint kezeljük, és még azelőtt töltsük fel a fogyó félben lévő árucikkeket, mielőtt azokból hosszabb távú hiány alakulna ki üzleteinkben.

Cikk letöltése PDF formátumban

Érdeklődés és árajánlatkérés