Hogyan válasszunk céljainknak megfelelő címkenyomtatót?

A megfelelő nyomtató kiválasztása vállalkozásunk számára összetett feladatot jelent. A nyomtatás gyakorisága, a kész címkével kapcsolatos minőségi és tartalmi követelmények, valamint a felhasználás területei egytől egyig olyan kérdések, melyeket érdemes megfontolnunk azelőtt, hogy kiválasztanánk jövőbeli címkenyomtatónkat.

Milyen lehetőségek közül választhatok?

Címkék nyomtatására általánosságban a tintasugaras-, a thermál-, valamint a lézernyomtatók is alkalmasak lehetnek. Attól függően azonban, hogy milyen célból szeretnénk használni őket, mindegyiknek megvannak a maga előnyei és a hátrányai is.

Lézernyomtató

A lézernyomtatók kiváló lehetőséget biztosítanak különböző dokumentumok nyomtatására, tökéletesen alkalmasak irodai feladatok ellátására. Széles körben elérhetők, gyorsan és jó minőségben dolgoznak. Nagy volumenű címkenyomtatásra azonban kevésbé ajánlottak, mégpedig két okból kifolyólag. Az egyik, hogy viszonylag drága megoldást jelentenek, a másik pedig, hogy a címkék ragasztóanyaga egy idő után kárt tehet bennük és ez korai meghibásodáshoz vezethet.

Tintasugaras nyomtató

A tintasugaras nyomtatók előnyei és hátrányai sokban hasonlítanak a lézernyomtatókéhoz, azzal a különbséggel, hogy a tintasugaras nyomtatók jóval olcsóbb alternatívát kínálnak lézeres társaiknál. Ez azonban megtévesztő lehet, hiszen az alacsonyabb ár sokszor gyengébb minőséget és nagyobb fenntartási költséget eredményezhet.

A tintasugaras nyomtatók patronjait jóval gyakrabban kell cserélnünk, mint a lézernyomtatók tonerkazettáit. Ezen túl a legtöbb tintasugaras nyomtató kevésbé erős nyomtatási minőséget garantál, mely vonalkódok nyomtatása esetén kellemetlen eredményekhez, folyamatos újranyomtatáshoz és úrjacímkézéshez vezethet.

Thermál nyomtató

Címkenyomtatás esetén az egyik legjobb megoldást az úgynevezett thermál nyomtatók (más néven hőnyomtatók) jelentik. A hőátviteli nyomtatásnál a nyomtatófej és a nyomtatandó felület között egy speciális nyomtató szalag található, amely a nyomtatófej által kibocsátott hő hatására a festékréteget átviszi a felületre. A módszer kiválóan alkalmazható tartós jelölőcímkék, vagy minőségi vonalkódok hatékony nyomtatására.

A thermál nyomtatók nagy előnye ezen túl, hogy a hagyományos irodai papír mellett többféle anyagra is képesek hatékonyan nyomtatni. Alkalmazhatjuk őket bizonylatok, matricák, vagy különböző műanyag felületek nyomtatására, jelölésére is. A két, korábban említett nyomtatótípussal szemben egyetlen hátrányuk, hogy a hétköznapi, irodai feladatok betöltésére nem alkalmazhatók, a legtöbb típust ugyanis kifejezetten bizonylat- vagy címkenyomtatásra tervezték.

A webáruházunkban vásárolható címkenyomtatók mindegyike magas minőséget képvisel, és kifejezetten nagy munkabírásra és a specifikus igények hatékony kielégítésére tervezték őket.

Cikk letöltése PDF formátumban

Érdeklődés és árajánlatkérés