Milyen fajta vonalkódot használjak?

Mint ahogyan arról már olvashattatok nálunk, a vonalkódoknak több fajtája létezik. A különböző típusú kódok eltérő mennyiségű információ tárolására képesek, éppen ezért különböző célokra használhatók.

Te is szeretnél raktárkészleted nyilvántartására vonalkódokat használni, azonban nem tudod, milyet lenne érdemes? Most ebben is segítünk neked!

A vonalkódok egyszerűbb típusát az 1D-s vonalkódok jelentik, melyeknek több fajtája is használatos a kereskedelem és a raktározás területén. Közös bennük, hogy mind egymástól különböző távolságra lévő sötét vonalak és világos térközök segítségével kódolják a tárolásra szánt információt. Az 1D-s vonalkódoknak négy alapvető, elterjedt fajtája létezik.

Az EAN-13 és az EAN-8 vonalkódokat leginkább a kereskedelemben használják, utóbbi tulajdonképp az előbbi rövidített, kevesebb információt tároló változata. Míg az EAN-13 13 számjegy, addig az EAN-8 értelemszerűen 8 számjegy kódolására alkalmas.

Az 1D-s vonalkódok közé sorolható még a CODE-128 nevű vonalkódfajta is, mely az előbbieknél jóval nagyobb mennyiségű információ kódolását teszi lehetővé, éppen ezért főként a szállítmányozás területén használatos. Valamint az ISBN kód is 1D-s kódfajta, melyet jól ismerhetünk a nyomtatott kiadványok nyilvántartását illetően.

Az 1D-s vonalkódok használata tehát leginkább a kiskereskedelemben és a logisztikában jellemző.

Ezzel ellentétben a 2D-s vonalkódok felhasználása jóval sokoldalúbb lehet, hiszen a különböző geometriai formákra épülő kódok 1D-s testvéreikhez képest jóval nagyobb mennyiségű adat tárolására is képesek. Ilyenek például a QR-kódok, melyekkel a nyomtatott sajtóban, vagy óriásplakátokon is gyakran találkozhatunk, hiszen segítségükkel könnyedén kódolhatunk például azonnal megjeleníthető, internetes tartalmakra mutató linkeket is.

A QR-kódokat tehát napjainkban leginkább hhirdetésekhez és külöböző marketingcélokra alkalmazzák. Ezen kívül a 2D-s vonalkódok másik fajtáját, az fekete-fehér téglalapokból álló, DataMatrix vonalkódot gyakran használják különböző elektronikai alkatrészek jelölésére is.

Hogy Te magad melyik fajtát választod, kizárólag vállalkozásod céljaitól függ. Üzletünkben azonban minden olyan eszközt megtalálhatsz, melyre szükséged lehet akár az 1D-s, akár a 2D-s vonalkódok nyomtatásához, leolvasásához, vagy kezeléséhez!

Cikk letöltése PDF formátumban

Érdeklődés és árajánlatkérés