3+1 hiba a címkenyomtatás során, ami odafigyeléssel könnyen elkerülhető

3+1 hiba a címkenyomtatás során, ami odafigyeléssel könnyen elkerülhető

A tökéletes címke használata a legtöbb üzletágban elengedhetetlen. Legyen szó akár egy raktárról, akár gyárról, vagy épp egészségügyi intézményről, a jó minőségű jelölés alapkövetelménynek mondható.

A legtöbb terület ugyanis eltérő megoldásokat igényel, azonban egyvalami mindegyikben megegyezik: fontos, hogy a jelölőcímkék mindig a legjobb minőségben, a lehető legtartósabb kivitelben készüljenek. Ennek érdekében pedig nem csak a gyártási, de már a tervezési folyamat során is különös figyelmet kell szentelni a precizitásnak.

Ebben a bejegyzésben most 4 olyan, alapvető hibát mutatunk, melyek könnyedén elkerülhetők, ha a címketervezési folyamat és kivitelezés során is a profizmusra törekszünk

Nem megfelelő nyomtató

Az első, egyben legfontosabb dolog, hogy címkéink elkészítéséhez mindig a megfelelő nyomtatót használjuk. Az igények munkakörtől és környezettől függően eltérőek lehetnek, ezt pedig fontos, hogy nyomtatás előtt minden esetben figyelembe vegyük.

Más megoldást kíván egy kisebb iroda és üzlet, mint egy méretes raktár, gyár, vagy egyéb, ipari létesítmény, míg az előbbi esetben egy asztali nyomtató is elég lehet, az utóbbiakban már mindenképp speciális alapanyaggal működő, ipari megoldásra lesz szükségünk.

Nem megfelelő alapanyag

Ezzel pedig el is érkeztünk az alapanyag kérdéséhez. Ha szeretnénk, hogy címkéink minidig az előírásoknak megfelelő, tökéletes minőségűek legyenek, fontos, hogy mindig a lehető legjobb minőségű alapanyaggal dolgozzunk.

Az ismeretlen gyártók gyanúsan olcsó alapanyagaival a végeredmény nagy valószínűséggel nem lesz elég időtálló, és nem csak minőségben, de megjelenésben is kívánnivalókat hagy majd maga után. Arról már nem is beszélve, hogy a nagy igénybevétel és az ipari körülmények tartós, a pornak, víznek, vegyszereknek ellenálló, különleges alapanyagot igényelnek.

Tervezési hibák

A tervezés a címke elkészítésének talán legösszetettebb stádiumának tekinthető. Rengeteg dologra kell odafigyelnünk, éppen ezért fontos, hogy a feladatot lehetőségeink szerint valódi profira bízzuk.

A leginkább alapvető hibát a figyelmetlenség okozhatja, melynek következtében elgépelések, komolyabb helyesírási hibák is kerülhetnek a végtermékre. Annak érdekében, hogy ezt kiküszöböljük, sose feledkezzünk meg a címkére kerülő szöveg lektorálásáról.

Ami ennél is nagyobb gondot jelenthet, az a nem megfelelő grafikai tervezés. Ha címkéinket ugyanis nem hozzáértő személy tervezi, előfordulhat, hogy rosszul kalibrálja a színeket, nem megfelelő DPI-számban tervez, pixeles grafikát használ, vagy épp megfeledkezik a nyomdai szempontból fontos jelölések használatáról.

Fontos tehát, hogy céljainkhoz mérten olyan szakemberrel dolgozzunk, aki tisztában van azzal, milyen lépések szükségesek a tökéletes címke megalkotásához. Ez leginkább a termékcímkék esetében fontos, hiszen egy egyszerű jelölőcímke megtervezéséhez egy címketervező szoftver, vagy akár egy egyszerű szövegszerkesztő program is elég lehet.

Hiányos információ

Végül jöjjön a legkritikusabb pont, a címkére kerülő információ minősége. Mivel a címkék legfőbb feladata a tájékoztatás, is sosem szabad megfeledkeznünk arról, hogy a termékeinket, polcainkat, munkaeszközeinket jelölő matricák minden lényeges, a törvények által előírt információt tartalmazzanak.

Annak ugyanis, ha valami fontos dologról elfeledkezünk, komoly probléma, vagy súlyos büntetés is lehet a vége. A vegyiparban használt címkéken például fontos bizonyos vegyszerek hatóanyagai mellett a fontos figyelmeztetéseket is feltüntetni, de nincs ez máshogy az élelmiszeriparban sem, ahol az összetétel mellett a származási hely, és egyéb információk is lényegesek.

Ha vonalkódot vagy QR kódot nyomtatunk, szintén figyelnünk kell arra, hogy minden a helyén legyen, és az információ a megfelelő szkennerek által hibátlanul feldolgozható legyen.

Cikk letöltése PDF formátumban

Érdeklődés és árajánlatkérés