5 alapszabály, melyek betartásával tökéletes vonalkódokat készíthetünk

5 alapszabály, melyek betartásával tökéletes vonalkódokat készíthetünk

A tökéletes vonalkód megalkotása egyszerű feladat, abban az esetben, ha tudjuk, mire kell odafigyelni. Akadnak ugyanis olyan buktatók, melyek könnyedén használhatatlanná tehetik a termékeink megjelölése céljából tervezett vonalkód-címkéket.

Ebben a bejegyzésben bemutatjuk a legfontosabb tudnivalókat, melyek ismeretében mi magunk is képesek lehetünk a legegyszerűbb eszközzel is könnyedén leolvasható, tökéletes vonalkód megalkotására!

Figyeljünk a megfelelő kontrasztra

Habár vonalkódjaink megjelenését néhány megkötéstől függetlenül úgy alakíthatjuk, ahogyan csak szeretnénk, érdemes tudni, hogy bizonyos színkombinációk használata kifejezetten kedvezőtlen lehet.

Tervezés során érdemes kerülnünk a világos színeket, pláne abban az esetben, ha ezek világos háttérrel is párosulnak. De ugyanez a helyzet abban az esetben, ha a sötét vonalkódunkat sötét háttérre szeretnénk nyomtatni.

Minél kontrasztosabb egy vonalkód, annál könnyebben olvasható le a szkenner segítségével. Éppen ezért érdemes megmaradnunk a sötét színű kód és a világos színű háttér használata mellett.

A legjobb eredményt természetesen a klasszikus, fehér alapra nyomtatott fekete vonalkóddal érhetjük el.

Nyomtassunk matt felületre

Az olyan, fényes felületek, mint például a lakkozott karton, vagy az alumínium is befolyásolhatják vonalkódjaink olvashatóságát. Visszaverik ugyanis azokat az infravörös sugarakat, melyeket a vonalkód szkennerek a kódok leolvasására használnak.

Annak érdekében, hogy ezt elkerüljük, érdemes vonalkódjainkat matt felületű címkékre nyomtatni, melyeket könnyedén ráragaszthatunk a problémás árucikkek csomagolására.

Válasszuk a lehető legmagasabb minőséget

Mielőtt belefognánk vonalkód címkéink kinyomtatásába, ellenőrizzük a nyomtatási beállításokat. Figyeljünk oda arra, hogy a lehető legmagasabb minőséget válasszuk, ezáltal elkerülhető, hogy kész vonalkódunk a nyomtatás után életlen, pixeles, gyenge minőségű legyen.

Minél jobb minőségben nyomtatjuk vonalkódjainkat, annál gyorsabban és könnyebben képesek beolvasni a szkennerek az általuk tárolt információt. Ha címkéink gyenge minőségűek vagy sérültek, előfordulhat, hogy a vonalkódolvasók nem tudják feldolgozni az kódolt adatokat, ez pedig a munkafolyamat akadozásához, a produktivitás visszaeséséhez vezethet.

Helyezzük könnyen leolvasható helyre

Először is ügyeljünk arra, hogy termékeinken a vonalkód mindig jól látható helyre kerüljön, könnyen hozzáférhető legyen. A legtöbb szkenner hatékonyságát a fókusztávolság mellett a használat szöge is befolyásolhatja, ezért előfordulhat, hogy egy nem megfelelően elhelyezet vonalkódot egyáltalán nem, vagy csak hosszas helyezkedés után képes feldolgozni az eszköz.

A kész címkéket ezért érdemes mindig lapos, egyenes felületen elhelyeznünk, máskülönben a leolvasás nehézségekbe ütközhet. Ügyeljünk arra, hogy ne legyen takarásban, és lehetőleg óvjuk a szennyeződéstől, a töréstől és hajlástól, és az egyéb, potenciális sérülési lehetőségektől egyaránt.

Ne bolygassuk a csendes zónát

Annak érdekében, hogy az olvasó pontosan felismerje a kódunk elejét és végét, minden vonalkód körül kell lennie egy elég nagy fehér területnek, úgynevezett „csendes zónának”. Ennek a területnek legalább annyira szélesnek kell lennie, mint vonalkódunk legvastagabb vonalkának ötszöröse.

Ügyeljünk arra, hogy a megfelelő méretű csendes zóna minden esetben adott legyen, és azt a szükségtelen grafikai vagy tipográfiai elemek mellett az esetleges későbbi tevékenységek, például a termék laminálása, csomagolása se zavarja meg.

Cikk letöltése PDF formátumban

Érdeklődés és árajánlatkérés