Így csökkenthető hatékonyan a tintasugaras nyomtatók fogyasztása

Így csökkenthető hatékonyan a tintasugaras nyomtatók fogyasztása

Ha címkézésről van szó, a tintasugaras nyomtatók kiválóan alkalmasak termékeink jelölésére és kódolására. Minél nagyobb azonban raktárkészletünk, annál gyakrabban kell tintapatront cserélnünk, és annál nagyobbak lesznek a nyomtatási kiadások.

Ebben a bejegyzésben összegyűjtöttünk néhány olyan tippet, melyek segítenek a működési költségeket csökkentésében!

Alacsonyabb nyomtatási felbontás

Noha a termikus tintasugaras nyomtatók nagyon nagy, 600 DPI-s felbontással is tudnak nyomtatni, nem mindig szükséges a legjobb minőséget használnunk. A vonalkódokat és adatmátrix-kódokat ugyan érdemes nagy felbontásban nyomtatnunk, azonban sok esetben (például jelölőcímkék nyomtatása során) az alacsonyabb pontsűrűség is tökéletesen megfelel a feladatnak.

Nyomtatás előtt mindig ellenőrizzük, hogy készülékünket milyen nyomtatási minőségre állítottuk, és a kiválasztott opció megfelel-e az aktuális feladatnak. Ha nincs szükségünk a tökéletes minőségre, nyomtassunk gyengébb beállításokkal, hiszen minél alacsonyabb a nyomtatott kép felbontása, annál kisebb a tintafogyasztásunk.

Egyszerű betűtípus használata

Ha nyomtatási beállításainkat megfelelően konfiguráltuk, érdemes lehet egy pillantást vetnünk a grafikai tervezéshez használt betűkészletünkre is. Abban az esetben ugyanis, ha vastag betűtípussal dolgozunk, akár 75%-al több tintát fogyaszthatunk, mint a vékonyabb, úgynevezett „öko-fontok” használata esetében.

Ha korábban például vastag Times New Roman betűkészletet használtunk, érdemes vékonyabb a sans-serif fontra váltani annak érdekében, hogy nyomtatónk tintapatronja a korábbi teljesítményéhez képest másfélszer jobb arányban is dolgozhasson, és kevesebbszer kelljen évente cserélnünk.

Gyári tintapatron használata

Habár az elmúlt időszakban a költséghatékonyság miatt elterjedté vált az utángyártott patronok használata, hosszabb távon érdemes lehet az eredeti, gyári beszállító termékeit választanunk. A harmadik féltől származó tinták általában kevésbé produktívak, és előfordulhat, hogy a megtakarítás a nyomtatási minőség rovására megy.

Arról már nem is beszélve, hogy rosszabb esetben a kétes minőségű tinta használata a nyomtatórendszer meghibásodásához is vezethet. Ilyen módon pedig nem csak a tintapatron cseréje, de az eszköz javítása is anyagilag megterhelő, plusz kiadást jelenthet.

Ügyeljünk a nyomtatófej tisztaságára

Vigyázzunk arra, hogy a tintasugaras nyomtatófej ne száradjon ki, vagy ne tömítse el azt a por, esetleg egyéb szennyeződés. Ez főként patroncsere során fordulhat elő, vagy abban az esetben, ha hosszabb ideig nem használjuk nyomtatónkat.

Ha a nyomtatófej beszárad vagy elszennyeződik, az gyenge nyomtatási minőséget eredményez, ami hosszabb távon nem csak a nyomtatás költségeit növeli, de előfordulhat, hogy javíthatatlan meghibásodást is okoz a szerkezet mechanikájában, ami akár a munka hosszabb ideig tartó leállását is eredményezheti.

Ha nem szeretnénk magunknak felesleges, plusz költséget csinálni, érdemes tehát az olyan apróságokon spórolni, melyekről elsőre nem is gondolnánk, mennyi megtakarítást jelenthetnek. Nem érdemes azonban játszanunk az utángyártott alkatrészekkel és tintapatronokkal, mert könnyedén előfordulhat, hogy a rövidtávú spórolásból hosszabb távon komoly ráfizetés is lehet.


Cikk letöltése PDF formátumban

Érdeklődés és árajánlatkérés