3+1 tipp arra, hogy akkumulátorod tovább működjön

Az okoseszközök korában fogyócikknek számítanak a töltők, USB-kábelek és akkumulátorok. Kisebb vagyonokat költünk ezek pótlására, pedig minimális odafigyeléssel akár megóvhatók, jóval hosszabb ideig is használhatók lehetnének.

Az akkumulátorok pótlása nem csak az okostelefonok, de az egyéb mobileszközök, például a mobil adatgyűjtők esetében is problémás lehet. Annak ellenére is, hogy utóbbiak áramforrását általában jóval komolyabb teljesítőképességre tervezték.

Az alábbi cikkben mutatunk néhány olyan tippet, melyek segítségével nem csak a hétköznapi használatra tervezett telefonok, de a kereskedelemben és raktározásban alkalmazott eszközök akkumulátora is hatékonyan megóvható!

Soha ne töltsük túl

A legtöbben úgy gondolják, minél tovább tartják töltőn készülékeiket, annál jobbat tesznek az akkumulátornak. Sokan éppen ezért egész éjszakára, vagy akár egy teljes hétvégére a hálózathoz csatlakozva hagyják okostelefonjaikat, mobil számítógépeiket. A szakértők azonban merőben másképp vélekednek a dologról, szerintük ugyanis ilyen módon jóval többet ártunk, mint használunk eszközeinknek.

Ideális körülmények között ugyanis készülékeinket nem szabadna 100%-ra töltenünk, mint ahogyan azt is érdemes lenne elkerülni, hogy teljesen lemerüljenek. Lehetőség szerint mindig próbáljuk a töltöttséget 40-80% között tartani, és ha akkumulátorunk már feltöltött, semmi esetre se hagyjuk tovább a hálózathoz csatlakoztatva. Ez ugyanis károsítja a cellákat, ami által jelentősen csökken az akksi élettartama.

Ügyeljünk az ideális hőmérsékletre

Az okoseszközök akkumulátoraira alapvetően jellemző, hogy nem kedvelik a szélsőséges időjárási körülményeket. Sem a 35 Celsius fok fölötti melegért, sem pedig a 0 fok alatti hidegért nem rajonganak túlságosan.

Ideális körülménynek a szobahőmérséklet mondható, ezért lehetőség szerint kerüljük a téli, szabadtéri használatot, illetve azt, hogy telefonunkat, mobil számítógépünket nyáron a forró autóba zárva felejtsük. A kereskedelem és a raktározás terén használt eszközök akkumulátorai természetesen nagyobb toleranciával viseltetnek a hőmérsékletingadozás iránt, azonban ezek esetében is érdemes odafigyelni arra, hogy lehetőleg kerüljük az extrém körülményeket.

Folyamatos, olajozott használat

A lítium-ionos akkumulátorok egyik jellemzője, hogy hosszú, használaton kívüli idő után teljesítményük csökken, egy idő után pedig nagy eséllyel használhatatlanná is válnak. Minél gyakrabban működtetünk egy eszközt, az akkumulátor annál megbízhatóbban funkcionál, és annál kevésbé hajlamos arra, hogy idő előtt lemerüljön.

Óvakodjunk tehát attól, hogy egy adott készüléket vagy annak akkumulátorát hetekig, hónapokig, esetleg évekig a fiókban tároljunk! Habár a mindennapos használatra vásárolt munkaeszközök esetében ez a veszély általában nem fenyeget minket. Töltsük készülékeinket minél gyakrabban, lehetőleg apróbb energialöketeket adagolva, naponta akár többször is, ilyen módon megóvhatjuk a cellákat attól, hogy bármiféle maradandó károsodást szenvedjenek.

Ha lehetséges, használjunk gyári töltőt

A töltő az a kiegészítő, amely a hordozható elektronikai cikkek esetében az akkumulátoroknál is nagyobb eséllyel megy tönkre, vagy kallódik el idő előtt. Pótlása komoly fejtörést okozat, ugyanis a gyári verziók az esetek többségében drágábbak, mint a könnyedén és olcsón elérhető, utángyártott változatok.

Mielőtt azonban gyári minősítéssel nem rendelkező töltő vásárlására adnánk a fejünket, érdemes tudnunk, hogy ez nem feltétlenül jó ötlet. Az olcsó alternatívák gyakran az akkumulátor igényeinél jóval kisebb, vagy esetleg nagyobb feszültség leadására lettek tervezve, ezáltal pedig nem csak a cellákban tehetnek komoly károkat, de rosszabb esetben még balesetet is okozhatnak. Számos olyan esetről olvashattunk már, melyek során utángyártott töltők elektromos tüzet okoztak, és az anyagi kár mellett akár még emberéletet is követeltek.

Éppen ezért legyen szó akár okostelefontról, akár munkaeszközként használt, mobil számítógépről, minden esetben a bevizsgált, szabványnak megfelelő gyári töltő alkalmazását javasoljuk!

Cikk letöltése PDF formátumban

Érdeklődés és árajánlatkérés