Így tartsd karban a thermál címkenyomtatódat!

Címkenyomtatónk karbantartása kulcsfontosságú a tökéletes nyomtatási minőség érdekében. Egy kis gondoskodással elkerülhető a javítási költségek nagy része, ezáltal pedig hosszú távon rengeteg pénzt takaríthatunk meg.

Ebben a bejegyzésben összegyűjtöttünk néhányat a legfontosabb dolgok közül, amikre a thermál címkenyomtatók karbantartása során érdemes odafigyelni.

Nyomtatófej tisztítása

A nyomtatófej a címkenyomtató legfontosabb alkatrésze, ami ráadásul rendkívül érzékeny szerkezet. Érdemes minden olyan alkalommal megtisztítanunk, amikor az eszközben festékszalagot vagy címkét cserélünk. Ez az alig pár perces művelet ugyanis akár évekkel meghosszabbíthatja nyomtatónk élettartamát.

Fontos azonban, hogy sose nyúljunk közvetlenül a nyomtatófejhez, mert a puszta kézzel történő érintés könnyen beszennyezheti azt. Használjunk kifejezetten a thermál címkenyomtatókhoz készült tisztítófolyadékot, melyet puha, szösz- és szennyeződésmentes anyaggal viszünk fel a felületre.

Ha tisztítás után azt észleljük, hogy a törlőkendő erősen szennyezett, érdemes gyakoribb időközönként tisztítanunk a nyomtatófejet.

Teljes külső és belső takarítás

Tekercscímke vagy hőpapír cseréje során érdemes a nyomtató teljes belső terét ellenőriznünk, és esetleges szennyeződés esetén kitakarítanunk azt. Puha kefével vagy sűrített levegő spray-vel tisztítsuk ki a port az eszköz borítása alól.

Ezt a folyamatot azért is érdemes minden címkecsere során elvégezni, mert a hőérzékeny papírról származó por fémet is tartalmaz, mely a nyomtató belsejében felgyűlve akár rövidzárlatot is okozhat az eszközben.

Ha szükséges, puha, szöszmentes ruhával és enyhe tisztítószerrel tisztítsuk meg a beépített alkatrészeket (például a címkevágót is), valamint a címkenyomtató külső felületeit.

Használjunk jó minőségű címkét és szalagot

Mivel az általunk használt címke vagy szalag anyaga folyamatos érintkezésben nyomtatónk érzékeny alkatrészeivel, így fontos, hogy mindig a legjobb minőségű alapanyagot válasszuk. A rossz minőségű címkék ugyanis a ragasztó megfolyásának, a nemkívánatos lerakódásnak, valamint a hibás perforációnak köszönhetően könnyedén a nyomtatófej korai meghibásodásához vezethetnek.

A nem megfelelő címkék és szalagok másik hátránya, hogy nyomtatás során magasabb üzemi hőfokra lesz szükségünk a gyenge minőség kompenzálásához. A túlzottan magas hőmérséklet pedig szintén károsíthatja a nyomtatófej védőrétegét, csökkentve ezzel az alkatrész élettartamát.

Nyomtatás előtt végezzünk öntesztet

Ha a kinyomtatott anyag csíkos, vagy egyéb hibát találunk rajta, az a hibás vagy eldugult nyomtatófej jele lehet. Ilyen esetben tisztítsuk meg az alkatrészt, és újabb nyomtatás előtt végezzünk rajta PAUSE öntesztet.

Az önteszt során az eszköz egy teljes fúvókaellenőrzési mintát nyomtat, melyből megtudjuk, a nyomtatófej képes-e a teljes címkefelület nyomtatására. Ha a teszt során megállapítható a hiba, abban az esetben nagy valószínűséggel elérkezett a nyomtatófej cseréjének az ideje.

Fontos, hogy a cserét sose próbáljuk meg házilag elvégezni, hiszen ezzel komoly kárt tehetünk a nyomtatóban. A legjobb, ha ilyen esetekben a gyártó, a forgalmazó, vagy kifejezetten nyomtatónk márkájával foglalkozó szakszerviz segítségét kérjük.

Cikk letöltése PDF formátumban

Érdeklődés és árajánlatkérés