Így válasszuk ki a tökéletes kártyanyomtató és a megfelelő kellékanyagokat

Így válasszuk ki a tökéletes kártyanyomtató és a megfelelő kellékanyagokat

Egyre több vállalkozás használja a plasztikkártya előnyeit, mely gazdaságos módon teszi lehetővé a gyors és biztonságos azonosítást. Nem véletlenül, hiszen ha a megfelelő minőségű alapanyagból, megfelelő technikával készül, egyszerre jelent praktikus és időtálló megoldást.

De mit kell tudnunk a kártyanyomtatókról és a használatukhoz szükséges alapanyagokról a tökéletes eredmény érdekében?

Mikor érdemes plasztik kártya nyomtatót vásárolni?

Manapság rengeteg célból készíthetünk azonosításra szolgáló plasztikkártyát. Legyen szó akár telephelyi beléptető rendszerről, akár pontgyűjtő kártyáról, akár klubtagsági igazolványról, igényeinknek megfelelően szinte bármilyen kártya nyomtatása lehetséges. Az már más kérdés azonban, hogy kiknek éri meg igazán plasztik kártya nyomtatót vásárolniuk, és kik járnak jobban abban az esetben, ha saját kártyáik elkészítését egy nyomdára bízzák.

Nos, kártyanyomtatóra leginkább akkor lesz szükségünk, ha rendszeresen szeretnénk azonosításra szolgáló plasztikkártyákat készíteni. Akár nagyobb, akár kisebb mennyiségről van szó. A kulcsszó itt pedig a rendszeresség. Abban az esetben ugyanis, ha évente egyszer, esetleg kétszer van szükségünk nyomtatásra, kisebb az esélye annak, hogy a saját nyomtatóba fektetett költségek megtérülnek, így érdemesebb lehet a feladatot egy minőségi munkát végző nyomdára bízni.

Abban az esetben, ha naponta, hetente, vagy akár havonta kisebb, pár száz darab alatti számról beszélünk, egyértelműen elegendő, ha kisebb, asztali megoldásban gondolkodunk, ha azonban a napi igényünk ezt meghaladja, már érdemes beruháznunk egy nagyobb teljesítményű, ipari megoldásra.

Mit kell figyelembe vennünk kártyanyomtató vásárlása során?

Mielőtt megvásárolnánk saját nyomtatónkat, fontos, hogy tisztában legyünk azzal, milyen célból is szeretnénk azt pontosan használni. Milyen minőségű plasztikkártyákra lesz szükségünk, milyen adattárolási módszerre, és milyen körülmények közt fogjuk használni a végterméket?

A kártyának egy, vagy mindkét oldalára szükséges nyomtatnunk? Milyen darabszámban gondolkodunk átlagosan, és milyen napi terhelésnek lesz kitéve a kártyanyomtató? Színes vagy egyszínű nyomatot szeretnénk készíteni? Milyen biztonsági követelményeknek kell eleget tenni a nyomtatott kártyának?

Hogyan válasszuk ki a megfelelő alapanyagot?

Mint ahogyan maga a nyomtató kiválasztása, az kellékanyagok beszerzése is leginkább a céljainktól függ. Az egyszerű, fehér plasztikkártya mellett ma már rengeteg féle, előre nyomott kártyából választhatunk, illetve az adattárolás módja is különböző lehet.

Az egyszerű, vonalkódos kártyák mellett akár mágneses, vagy RFID kártyát is használhatunk. Utóbbiak nem csak nagyobb mennyiségű adattárolásra kínálnak lehetőséget, de alapvetően biztonságosabbak is.

Festékszalag vásárlása esetén fontos, hogy mindig a nyomtatónkhoz illő, legjobb minőséget válasszuk. Hiszen legyen nyomtatónk bármilyen jó minőségű, az olcsó, gyenge festék könnyedén tönkre teheti a végeredményt, vagy akár magában az eszközben is károkat okozhat.

Lamináljunk, vagy ne lamináljunk?

Sok nyomtató a kártya laminálását is lehetővé teszi. A lamináló réteg a kártya nyomtatása után kerül fel a kártya egyik, vagy mindkét oldalára. A laminált réteg külön védelmet nyújt a mindennapos használat mellett, és megóvja a plasztikkártyát az ebből adódó sérülésektől. Sőt, a lamináló réteg olyan biztonsági elemeket is tartalmazhat, mint a hologram, vagy az UV jelek, melyek a kártya másolásának nehezítésével is növelik a biztonságot.

Éppen ezért, ha új kártyanyomtatót vásárolunk, érdemes olyan darabot beszereznünk, mely lamináló funkcióval rendelkezik, vagy tetszés szerint ezzel bővíthető.

Cikk letöltése PDF formátumban

Érdeklődés és árajánlatkérés