Nem minden címke egyforma - avagy hogyan válasszunk céljainknak megfelelően?

Nem minden címke egyforma - avagy hogyan válasszunk céljainknak megfelelően?

Ha tartós címkére van szükségünk, manapság már rengeteg megoldás közül válogathatunk. A döntés kizárólag céljainktól, valamint a nyomtatáshoz rendelkezésre álló eszközeinktől függ.

Ebben a bejegyzésben megmutatjuk azt, mi a különbség címke és címke között, és milyen szituációkban milyen fajtát érdemes használnunk a hosszan tartó eredmény elérésének érdekében.

Mire használjuk az ipari címkéket?

A tartós címkéket általában különböző árucikkek vagy alkatrészek megjelölésére, egyfajta adathordozóként alkalmazzuk. Vonalkódokat és egyéb információkat nyomtathatunk rájuk, amik a raktározás és a logisztika során segítik majd az azonosítást.

Az ipari címkéket többféle módon is használhatjuk. Szolgáltathatnak információt az adott termék gyártójáról, eredetéről, teljesítményéről, vagy épp a nyilvántartáshoz szükséges vonalkódot is tartalmazhatják.

Az ipari tartós címkéket általában olyan durva elemekkel szembeni ellenállásra tervezték, mint például az oldószerek, a nedvesség, a kopás, a szakadás, vagy épp a szélsőséges időjárási körülmények. Ettől függetlenül tartósak vagy eltávolíthatók is lehetnek.

3 kulcsfontosságú dolog, amely meghatározza a címke élettartamát

  • A ragasztó minősége: fontos, hogy a matricázandó felületnek megfelelő ragasztóval ellátott címkét válasszunk. A durva, érdes felületekre és a vegyipari felhasználásra például általában a legerősebb ragasztóval ellátott, speciális címkék a megfelelőek.
  • Anyagminőség: címkénk anyagának a munkakörülményekhez mérten bírnia kell a strapát. Míg a raktári felhasználás során elég lehet papíralapú címkéket alkalmaznunk, addig a terepi munka, vagy a korábban említett vegyipari felhasználás már erősebb, strapabíróbb megoldást igényel.
  • Nyomtatási minőség: fontos, hogy a nyomtatás minősége megfeleljen a végső felhasználási környezetnek. Egy üzletben használhatunk egyszerű tintasugaras nyomtató, azonban külterületre tervezett címkék esetében ez a megoldás már nem feltétlenül emgfelelő.

Miért számít az, hogy egy címke tartós legyen?

A gyári vagy raktári munka során minden terméknek vagy alkatrésznek tartalmaznia kell egy olyan ismertetőjegyet, mely alapján az adminisztráció során beazonosítható lesz. Erre a feladatra a legegyszerűbb és leggyorsabb megoldást a tartós címkék nyomtatása és használata jelenti.

A jól megválasztott címke, mely eleget tesz a végfelhasználói környezet kihívásainak, ideális módját jelenti annak, hogy termékeink megfeleljenek az azonosítással kapcsolatos előírásoknak. A jó minőségű címkék ráadásul megakadályozzák az esetleges adminisztrációs hibákból adódó mulasztásokat és az ezekből fakadó produktivitás csökkenést is.

Ezért figyeljünk oda a minőségre!

Az egyszerű papíralapú címkéket sajnos nem arra tervezték, hogy a kültéri környezetben vagy ipari folyamatokban előforduló körülményeknek ellenálljanak. A gyengébb minőségű megoldások nem alkalmasak az olyan szituációkban történő felhasználásra, ahol rendszeres szennyeződésnek és extrém körülményeknek vannak kitéve.

Ha nem a megfelelő ipari megoldást alkalmazzuk, a por, az olaj, a vegyszerek, valamint a hőmérsékletváltozás is könnyedén tönkreteheti címkéinket. Ezáltal az információ olvashatatlan lesz, a sérült ipari címke pedig rengeteg problémát okozhat.

A termelékenyég csökkenése mellett akár balesetekhez, vagy egy ellenőrzés során becsúszó, komoly büntetésekhez is vezethet. Érdemes tehát odafigyelni arra, hogy ipari környezetben mindig a munkakörülményeknek leginkább megfelelő, prémium minőségű címkéket és nyomtatókat használjuk.

A Digicode webáruházában az ipari felhasználásra tervezett nyomtatók mellett a speciális környezetben használható címkék közül is kedvére válogathat!


Cikk letöltése PDF formátumban

Érdeklődés és árajánlatkérés