3+1 dolog, amiben a Covid-19 járvány segítette a kereskedelem fejlődését

3+1 dolog, amiben a Covid-19 járvány segítette a kereskedelem fejlődését

A koronavírus-járvány rengeteg szempontból negatív hatást gyakorolt a kis- és középvállalkozások életére. A szigorú szabályok hatásait rengeteg üzlet nyögi. A vírus elleni védekezésnek kisebb mértékben ugyan, de akadtak pozitív hozadékai is.

Rengeteg vállalkozás döntött ugyanis az üzlet szempontjából fontos munkaeszközök és technológiák modernizálása mellett, melynek üzleti szempontból a járványhelyzet végével, hosszú távon is pozitív hatása lehet, és versenyelőnyhöz juttathatja őket a konkurenciával szemben.

Érintésmentes fizetés

Sok kis üzletben korábban csak készpénzes fizetésre volt lehetőség. Ez sok esetben okozott kényelmetlenséget és lassította a kiszolgálást. A járványügyi intézkedések hatására azonban sokan úgy döntöttek, hogy a biztonságosabb fizetés érdekében bevezetik a bankkártya-terminálok használatát.

Ennek köszönhetően egyre több üzletben fizethetünk érintésmentesen, anélkül, hogy készpénzt kellene használnunk.

Gyorsabb kiszolgálás

A terminálok integrációja mellett a vírushelyzet sok üzletet kényszerített arra, hogy POS rendszereiket modernizálják. Az érintésmentes fizetés és a gyorsabb kiszolgálás érdekében sokan ruháztak be újabb, modernebb vonalkód olvasókra, melyek nagyobb hatótávolságuknak és érzékenységüknek köszönhetően gyorsabb és hatékonyabb munkára képesek elődeiknél.

Önkiszolgáló kasszák 

Önkiszolgáló kasszákkal a legtöbb hipermarketben már korábban is találkozhattunk, azonban korábban valamiért kevésbé örvendtek nagy népszerűségnek. A vírushelyzetnek köszönhetően azonban a hagyományos kasszák száma megcsappant, így egyre többen veszik igénybe ezt az alternatívát.

Éppen ezért az elmúlt időszakban, több boltban is fejlesztették az önkiszolgáló POS rendszereket, és olyan helyeken is integrálták őket az eladási folyamat részeként, ahol korábban csak hagyományos fizetésre volt lehetőségünk.

Biztonságosabb eszközök

A járványhelyzet óta kulcsfontosságú dologgá lépett elő a higiénia. A folyamatos kézfertőtlenítés a mindennapjaink részévé vált, és a magánéletben ugyanúgy jobban odafigyelünk erre, mint ahogyan a munka során is.

A gyártók az elmúlt időszakban igyekszenek úgy kialakítani eszközeiket, hogy azok kialakítása minél strapabíróbb legyen, és a rendszeres fertőtlenítés ne károsítsa se a hardvert, se a burkolatot.

Online vásárlás

A vírusellenes intézkedések miatt rengeteg üzlet zárta be kapuit és nyitotta meg őket újra, digitális formában. Akadtak persze olyanok is, akik a hagyományos boltok mellett nyitottak az elmúlt időszakban webshopot, ezzel is növelve célközönségük lehetséges elérését.

Egy webshop üzemeltetése hatékonyan működő raktári adminisztrációt igényel, mely digitális formában is kezelhető. Annak érdekében, hogy a hagyományos eladótér és a webshop jól működhessenek egymás mellett, érdemes beruházni egy modern raktárkezelő szoftverre, melynek adatbázisa a webáruházban és a boltban eladott árucikkeket egyaránt képes kezelni. A rendszer használatához természetesen modern, megbízható vonalkód szkennerekre is szükségünk lesz.

Így segíti a fejlődést a vírus elleni védekezés

Összességében elmondható, hogy habár a járvány a legtöbb vállalkozást váratlanul és kellemetlenül érintette, akadnak olyan cégek, melyeknek hatalmast lökést jelentett a fejlődés felé. A jelenlegi modernizáció és a higiéniai protokoll bevezetése ugyanis nem csak a járványidőszakban, de az ezt követő években, hosszú távon is hasznos lesz.

Azok pedig, akik most átállnak a modern technológiák és megbízható eszközök használatára, akár évekkel konkurenseik elé léphetnek a piaci versenyben, és gyorsabban, hatékonyabban tudnak majd talpra állni a válsághelyzet lecsengése után.


Cikk letöltése PDF formátumban

Érdeklődés és árajánlatkérés