Így tarthat tempót a növekvő megrendelésekkel egy kisebb webáruház

Így tarthat tempót a növekvő megrendelésekkel egy kisebb webáruház

A Covid-19 járvány egyik hatása az online kereskedelemben tapasztalható, hatalmas növekedés. Mivel a válsághelyzetnek köszönhetően sokan kerülik a személyes kontaktust, így szinte minden vásárlással kapcsolatos teendőt az interneten intéznek.

A kisebb webáruházak pedig sok esetben nehezen tudnak lépést tartani a megnövekedett forgalommal.

Ahhoz, hogy a vevők igényeit maradéktalanul ki tudjuk elégíteni, kiemelten fontos a gyors és megbízható adminisztráció. Most megmutatjuk azt, hogyan üzemeltethet hatékony vonalkódos rendszert egy kisebb webáruház is a folyamatos rendelések kezelésére.

A manuális adminisztráció a múlté

A kis webáruházak általában manuális megoldásokat alkalmaznak raktárkészletük kezelésére. A leltárt ideig-óráig elég egy Excel táblázatban vezetnünk, azonban minél több a rendelés, ez annál bonyolultabb és időigényesebb feladat. Arról már nem is beszélve, hogy rengeteg hibalehetőséget rejt magában.

Elég egyetlen elírás, és máris kellemetlen meglepetések érhetnek minket egy újabb rendelésnél. Kiderül, hogy az adott árucikk már nincs raktáron, hiszen múltkor elfelejtettük felvezetni az utolsó, eladott darabokat. Egy ilyen eset pedig roppant kínos szituációkat idézhet elő.

Éppen ezért minél több a bejövő rendelés, annál nagyobb szükségünk van az automatizálásra. ha szeretnénk olyan hatékonysággal dolgozni, mint a nagy cégek, és szeretnénk, hogy vevőink legalább annyira elégedettek is legyenek velünk, akkor nincs más megoldás: olyan raktárkezelési módszereket kell alkalmaznunk, mint a nagyok!

Mire lesz szükségünk az adminisztrációs rendszer kiépítéséhez?

A kisebb webáruházak többsége azért nem mer belevágni saját, digitális adminisztrációs rendszerének kiépítésébe, mert úgy gondolja, a feladat túlságosan bonyolult, és még költséges is. Pedig ahhoz, hogy egy jól átlátható leltárt vezessünk, nincs szükségünk többre néhány eszköznél.

Először is fontos, hogy rendelkezzünk egy raktárkezelő szoftverrel. Ennek olyan megoldásnak kell lennie, mely vonalkód alapján képes kezelni az épp készleten található árucikkeinket, és egy egyszerű szkenneléssel felülírni a darabszámokat. Raktárkezelő szoftver esetében rengeteg megoldás közül választhatunk, és már olyan applikáció is akad, melynek használatához akár egy okostelefon is elegendő.

A tökéletes rendszerhez szükségünk lesz továbbá egy (vagy raktárkészületünk méretétől függően akár több) vonalkód olvasóra is, melyek segítségével árucikkeinket leltárba vehetjük, és folyamatosan naprakészen tarthatjuk adatbázisunkat. A kisebb webáruházak raktáraiban általában nincs szükség ipari hatótávolságú szkennerekre, így leginkább az egyszerű, általános olvasókat, vagy a multi-funkciós, hordozható adatgyűjtőket tudjuk ajánlani a feladatra.

Ahhoz persze, hogy a vonalkód olvasókat használni tudjuk, vonalkód címkékre is szükség lesz. Ezekkel kell ellátnunk termékeinket a hatékony adminisztráció érdekében. A vonalkód címkék tervezését és nyomtatását egy címketervező applikció és egy címkenyomtató segítségével akár magunk is végezhetjük, ám ha nem szeretnénk nagy beruházásokba verni magunkat, címkéinket egy profi nyomdával is legyártathatjuk.

Ha mindezzel megvagyunk, tulajdonképpen minden olyan szükséges eszközzel rendelkezünk, melyek lehetővé teszik azt, hogy adminisztrációs rendszerünk a megnövekedett forgalom esetén is képes legyen lépést a rendelésekkel. Ezáltal pedig hatékonyabban tudjuk kiszolgálni vásárlóink igényeit.


Cikk letöltése PDF formátumban

Érdeklődés és árajánlatkérés