Ahol nagy szükség van most a megbízható vonalkód olvasókra: az egészségügy

Ahol nagy szükség van most a megbízható vonalkód olvasókra: az egészségügy

A vonalkódokat az egészségügyi ágazat minden területén használják. Attól a pillanattól kezdve, hogy egy beteg belép a rendelő ajtaján, egészen a mintavételig vagy gyógyszertári kiadóablakig, mindenhol találkozhatunk kódokkal és szkennerekkel.

És bár az egészségügyben a vonalkódok felhasználása sokrétű lehet, a végső cél tulajdonképpen minden esetben ugyanaz: a betegek biztonságának megőrzése és egészségi állapotuk helyreállítása.

Most megmutatjuk azt, mire használható az orvoslásban a vonalkódos adminisztráció, és hogyan segíthet megbirkózni az olyan, nehéz időkkel, mint a jelenleg kialakult járványhelyzet.

Minták rendezése

Az orvosok egyik legrosszabb rémálma, hogy az általuk vett minták összekeverednek. Ezáltal pedig a különböző betegségre tesztelt páciensek rossz eredményeket kapnak, félrekezelik őket. Sajnos gyakran hallani ilyen balesetekről, mely leginkább az elavult adminisztrációs eszközök alkalmazásának köszönhető.

Ennek megelőzésében segít a vonalkódos címkézés, mely nem csak gyorsabbá és egyszerűbbé, de lényegesen biztonságosabbá is teszi a fontos minták nyilvántartását.

Az egészségügyi vonalkód címkéket úgy tervezték, hogy a legszigorúbb előírásoknak is megfeleljenek, és laboratóriumi körülmények közt is minden esetben képesek legyenek helytállni. Segítségükkel pedig a figyelmetlenségből vagy tévedésből adódó hibák legnagyobb százaléka hatékonyan elkerülhető.

Különösen jól jön ez olyan időkben, melyekben kiemelten fontos szerepe van a mintavételnek és a betegek folyamatos, gördülékeny tesztelésének.

Betegek azonosítása

Sok egészségügyi létesítmény egy rendkívül egyszerű megoldással teszi egyszerűbbé a betegek nyomon követhetőségét. A megoldás nem más, mint egy egyszerű, vonalkóddal ellátott karszalag, melyet a kórházban tartózkodásuk alatt kell viselniük.

A karszalagon található kód leolvasásával az orvosok minden olyan, a betegekkel kapcsolatos, fontos információt pillanatok alatt elérhetnek, melyekhez korábban kórlapok és adminisztrációs papírkötegek átböngészésére volt szükség.

A vonalkódos nyilvántartás segítségével könnyen ellenőrizhető, hogy az adott beteg a megfelelő gyógyszereket kapja, vagy a panaszainak megfelelő kezelésben részesül. Ez a megoldás egyszerre képes csökkenteni a felesleges papírmunkát, és nem csak az orvosok feladatait könnyíti meg, de a betegek biztonságát is képes hatékonyan növelni.

Az egészségügyi dolgozók ráadásul bármikor frissíthetik a beteg egészségügyi nyilvántartását, amely a digitális megoldásoknak köszönhetően azonnal átkerül a kórház adatbázis-rendszerébe.

Készlet hatékony nyilvántartása

Nem titok, hogy a kórházak napi szinten milliónyi eszközt kezelnek, ami a készletgazdálkodást időigényes feladattá teszi. A vonalkódos rendszer bevezetése azonban segít a rendelési és nyilvántartási folyamatok felgyorsításában és az anyagok hatékony nyomon követésében is.

Az adminisztrációs rendszer könnyedén beállítható úgy, hogy minden egyes leolvasott eszköz vagy gyógyszer után újraírja az adatbázist, ezáltal könnyedén elkerülhetők lesz a leltári hibák elkerülése. A vonalkódok ráadásul azt is lehetővé teszik, hogy követni tudjuk, ki használta utoljára az adott eszközt, vagy melyik orvos lépett utoljára kapcsolatba egy adott beteggel.

Ezek persze csak a jéghegy csúcsa, hiszen a vonalkódokat és szkennereket rengeteg egyéb feladatra használják az egészségügyben. Az ágazat gyakorlatilag minden szegmensében jelen vannak, és ahol lehet, megkönnyítik az orvosok, ápolók, egészségügyi dolgozók feladatát.

Cikk letöltése PDF formátumban

Érdeklődés és árajánlatkérés