A vonalkód címkék gyenge olvashatóságának 3+1 leggyakoribb oka

A vonalkód címkék gyenge olvashatóságának 3+1 leggyakoribb oka

Függetlenül attól, hogy üzleti, raktári, terepi, vagy épp laboratóriumi munkát végzünk, a vonalkódok szerves részét képezik a mindennapos feladatoknak. Sok vállalkozás számára segítik a készletek nyomon követését, a nélkülözhetetlen kellékek, minták nyilvántartását, azonosítását. De mi történik abban az esetben, ha problémák adódnak a vonalkódok olvasásával?

Most mutatunk néhány okot, melyek megnehezíthetik a vonalkódok megfelelő szkennelését és megmutatjuk ezekre a problémákra a megfelelő megoldást!

Nem megfelelő elhelyezés

A vonalkódok szkennelési hibáinak egyik leggyakoribb oka a címkék nem megfelelő elhelyezése. Ha például egy 1 dimenziós vonalkód címkét egy úgy helyezünk el egy henger alakú tárgyon, hogy az körbefogja a kerületét, a szkenner által kibocsátott lézer nem lesz képes elolvasni a vonalkód összes vonalát.

Ez komoly problémákat okozhat például az egészségügyi felhasználás esetén, ahol a laboratóriumi mintákat, kémcsöveket kell megfelelő vonalkódokkal ellátni.

A rosszul elhelyezett vonalkód elkerülésének legjobb módját a szabványosítás jelenti. Érdemes bevezetnünk egy olyan protokollt, mely meghatározza a munkatársak számára azt, hogy milyen módon, milyen formába helyezzék el a címkéket az adott terméken vagy laboratóriumi mintán. Elkerülve ezáltal a hibás felhelyezésből származó szkennelési és feldolgozási problémákat.

Sérült vonalkód

A vonalkódok sok esetben lehetnek olyan körülményeknek kitéve, melyek megkárosíthatják, megrongálhatják felületüket. Ennek oka lehet a szélsőséges hőmérsékletváltozás, a vegyi anyagokkal történő érintkezés, vagy egyszerűen csak a raktározás, szállítás során történő figyelmetlenség.

A sérülések sok esetben pedig sajnos olyan mértékűek lehetnek, hogy megnehezítik, vagy akár teljes mértékben el is lehetetlenítik a vonalkódok megfelelő szkennelését és az adatok feldolgozását.

A sérülések elkerülése érdekében fontos, hogy mindig a legjobb minőségű, a felületnek és a használat körülményeinek megfelelő alapanyagot válasszuk.

Rossz minőségű címke

Annak, hogy vonalkód címkéink minősége nem megfelelő, több oka is lehet. A nem megfelelő alapanyagok használata legalább annyira jellemző probléma, mint a nem megfelelő nyomtatóé. Ez a probléma azonban könnyedén orvosolható.

Ha tökéletes minőségű vonalkód címkéket szeretnénk készíteni, fontos, hogy a célnak megfelelő nyomtatót használjunk, azonban az sem utolsó szempont, hogy a nyomtatónkhoz ideális alapanyagokat válasszunk.

A gyenge minőségű címkék már alapvetően rossz, kevésbé tartós végeredményt eredményeznek. Azonban ha ez rossz minőségű festékszalaggal vagy festékpatronnal is párosul, végképp olyan eredményt fogunk kapni, mely semmilyen szempontból nem felel meg a szakmai elvárásoknak.

Arról nem is beszélve, hogy a gyenge minőségű alapanyagok használata drága, prémium kategóriájú nyomtatónkat is károsíthatja.

Ha prémium alapanyagok és nyomtató mellett is gyenge minőséget kapunk, ellenőrizzük a festékszalagot vagy a nyomtató tonerének szintjét, mert előfordulhat, hogy az alacsony festékszint okozza a nyomtatás életlen, rossz minőségű végeredményét.

Nem megfelelő eszköz

Előfordulhat, hogy vonalkódjaink leolvasására olyan eszközt használunk, mely elavult, és nehezebben tudja kezelni a kevésbé kontrasztos vonalkódokat.

Annak érdekében, hogy a kevésbé jó minőségű, esetlegesen sérült vonalkódokat is nagyobb eséllyel tudjuk szkennelni, érdemes beszereznünk egy modern, akár 2D vonalkódok kezelésére is alkalmas imager-t, mely lézersugarak helyett digitális fotó segítségével dolgozza az információt, így QR kódok mellett többek közt a hagyományos eszközökkel nehezen olvasható vonalkódokat is könnyebben és hatékonyabban képes kezelni.

Cikk letöltése PDF formátumban

Érdeklődés és árajánlatkérés