Az USB-s és a vezeték nélküli vonalkódolvasók előnyei

Az USB-s és a vezeték nélküli vonalkódolvasók előnyei

Az első vonalkóddal ellátott termékek megjelenése óta rengeteget változott a világ. Az eleinte tehervagonok jelölésére szolgáló technológia rengeteget fejlődött, és mára olyan szinten a mindennapok részévé vált, hogy el sem tudnánk nélküle képzelni az életünket.

Az elmúlt évtizedben a hagyományos, vezetékes vonalkódolvasók mellett sorra jelentek meg a modernebbnél modernebb, és praktikusabbnál praktikusabb eszközök.

Az USB-technológia segítségével megannyi eszközhöz csatlakoztatható szkennerek, illetve a vezeték nélküli modellek a mobilitás növelésével járultak hozzá a nyugodtabb, gördülékenyebb munakkörülmények megteremtéséhez.

De mik a lényeges különbségek a két megoldás között, és melyiket milyen jellegű munka esetén érdemes választani? Ebben a bejegyzésben ezekre a kérdésekre keressük a válaszokat.

Az USB szkenner

A régebbi vonalkódolvasók esetében előfordulhat, hogy elavult csatlakozóiknak köszönhetően újabb eszközeinkkel már nem kompatibilisek, így egy esetleges fejlesztés során már nem tudjuk őket tovább használni. A legtöbb klasszikus olvasó esetében ráadásul a kábel sérülése is komoly problémákat okozhat, hiszen az is előfordulhat, hogy egy érintkezési hiba az egész eszközt használhatatlanná teszi, és vagy a költséges javítás mellett döntünk, vagy pedig könnyes búcsút veszünk egymástól.

Az USB-s szkenner egyik legnagyobb előnye, hogy a legtöbb, modern pénztárgéphez, USB-porttal ellátott eszközhöz csatlakoztatható. Elég, ha rendelkezünk a vonalkódok feldolgozásához szükséges szoftverrel, és akár mobileszközeinkhez csatlakoztatva is használhatjuk új vonalkódolvasónkat!

Mindezek mellett a kábele is gyorsan és egyszerűen cserélhető, így egy esetleges sérülés esetén nem kell, hogy az az egész eszköz selejtezése miatt fájjon a fejünk. Ráadásul az akkumulátor töltöttsége miatt sem kell aggódnunk, hiszen az USB-technológiának hála, a pénztárgéphez, laptophoz, vagy okoseszközhöz csatlakoztatott szkenner töltöttség nélkül is folyamatosan kapja a működéshez szükséges feszültséget.

A vezeték nélküli szkenner

A vezeték nélküli szkenner legnagyobb előnye mobilitásában rejlik. A felesleges kábelek hiányában szinte bárhonnan effektíven dolgozhatunk, a nagy alapterületű raktárakban, üzletekben is praktikus megoldást jelent használata.

A legtöbb vezeték nélküli vonalkódolvasó WI-FI jel segítségével kapcsolódik a rendszerhez, így egészen addig használható, míg az adott hálózat jelerőssége elér. Léteznek persze egyéb megoldások is, melyek kifejezetten azok számára lettek kifejlesztve, akik terepi munka, logisztikai feladatok során használják szkennereiket. Az ilyen jellegű eszközök főként 4G, illetve 5G LTE technológia alkalmazásával működnek.

Némileg hátránynak tekinthető az USB-s szkennerrel szemben, hogy a vezeték nélküli vonalkódolvasók folyamatos áramellátása nem megoldott, így kizárólag akkumulátorral üzemeltethetők. Ez azonban a magas fokú mobilitás tekintetében egyáltalán nem tekinthető túlzottan nagy áldozatnak.

Melyiket válasszam?

Összességében azt mondhatjuk, céljainktól függ, melyik fajta mellett döntünk. Az USB-s szkennerek kiváló szolgálatot tesznek az olyan helyeken, ahol nincs szükségünk túlzott mobilitásra. Kisebb üzletek eladótereiben, raktáraiban tökéletesek a vonalkódokkal kapcsolatos feladatok ellátására.

Ezzel szemben a vezeték nélküli vonalkódolvasók jóval nagyobb mobilitást biztosítanak, nagyobb üzletekben, raktárakban is használhatjuk őket anélkül, hogy helyhez lennénk kötve. Ezeket ráadásul nem csak egy adott helyen, de utazást igénylő feladatok során is használhatjuk munkánk hatékony elvégzésére.

Mindig ügyelnünk kell azonban arra, hogy akkumulátoruk töltöttsége megfelelő legyen, és kizárólag olyan távolságon belül használjuk őket, ahol még képesek érzékelni a WI-FI jelet, és hiba nélkül tudnak csatlakozni a belső hálózathoz.

Cikk letöltése PDF formátumban

Érdeklődés és árajánlatkérés