Milyen színű az ideális vonalkód?

A vonalkódok rendkívül fontosak a termékek azonosítása és nyilvántartása szempontjából, éppen ezért fontos, hogy jól olvashatóak legyenek. Sok esetben azonban a termékek csomagolása megkívánja, hogy vonalkódjaink ne csak praktikusak, de egyediek is legyenek. Jó hír, hogy amennyiben fontos a dizájn, bizonyos határokon belül kedvünkre alakíthatjuk saját vonalkódjaink megjelenését.

Most összegyűjtöttünk néhány lényeges dolgot, melyre egyedi vonalkód tervezése esetén oda kell figyelnünk, ha szeretnénk, hogy a trendi megjelenés ne menjen a hatékonyság rovására.

A kontraszt minden esetben fontos

Annak érdekében, hogy a szkennerek hatékonyan tudják dekódolni a vonalkódok által hordozott információt, bizonyos mértékű világos / sötét kontrasztra van szükség a vonalkódok sávjai és a köztük található helyközök közt. Nem véletlen tehát, hogy a legtöbb vonalkód fehér alapon fekete sávokból áll, hiszen ez garantálja azt, hogy az olvasóknak ne okozzon problémát az információ dekódolása.

Ez azonban nem azt jelenti, hogy ne használhatnánk a jól bevált fekete-fehér színeken kívül más megoldást. Ha szeretnénk, vonalkódjaink akár sárga alapon piros sávokból is. Azonban minden esetben figyelnünk kell arra, hogy világos alapra sötét sávok kerüljenek.

Fontos, hogy a háttér minden esetben legalább 80%-al világosabb legyen, mint a kódot alkotó vonalak, hiszen abban az esetben, ha a színek túlságosan összemosódnak, szkennerünk nagy eséllyel képtelen lesz az információ megfelelő azonosítására.

Kerüljük tehát a sötét alapon világos, sötét alapon sötét, vagy világos alapon világos színek használatát. Utóbbiakat abban az esetben is, ha alapvetően eltérnek egymástól, hiszen a szkennerek nem szín, hanem kontraszt alapján tudják dekódolni a vonalkódok által hordozott információt.

A piros, az tilos!

Mivel a hagyományos vonalkód olvasók vörös vagy infravörös fényt használnak a dekódolás folyamatához, így saját vonalkód tervezése során érdemes kerülnünk a vörös szín használatát. Az infravörös fény ugyanis erősen tükröződik a vörös felületeken, ezért megeshet, hogy fehérként értelmezi őket.

Ha a vonalkódunk háttere világos erre pedig vörös színben kerülnek rá a sávok, abban az esetben a végeredmény szabad szemmel hiába tűnik megfelelőnek, mégsem lesz eléggé kontrasztos.

Érdemes kerülnünk az olyan színárnyalatokat is, melyek sok pirosat tartalmaznak, például a rózsaszínt és a narancssárgát is, hiszen sok esetben a szkennerek ezeket is nehezen tudják értelmezni. Sőt, a fényes, fémes színek és a csillogó effektek is kerülendők, mert ezek túlságosan visszaverhetik a vonalkód olvasó fényét.

Bármennyire fontos a dizájn, figyeljünk a részletekre!

Minden gyártó és kereskedő törekszik arra, hogy terméke csomagolása egyedi és emlékezetes legyen. Azonban a trendi külső mellett kiemelt figyelmet kell fordítani a vonalkód megfelelő elhelyezésére. A mintás háttér például nem alkalmas arra, hogy megbízható vonalkódot helyezzünk el rajta.

Gondoskodjunk tehát minden esetben arról, hogy kódjaink mögött, egyszínű, világos háttér legyen annak érdekében, hogy sose legyen problémánk a hatékony leolvasással.

Összességében elmondhatjuk tehát azt, hogy az ideális vonalkód minden esetben fehér alapon fekete. Ha azonban kísérletező kedvünkben vagyunk, választhatunk egyéb színeket is. A lényeg az, hogy minden esetbe ügyeljünk a megfelelő kontrasztra.

Kerüljük a mintás háttereket, a csillogó felületeket, és ügyeljünk arra, hogy a lehető legkevesebb esetben használjunk olyan színeket, melyek pirosat tartalmaznak.

Ha ezeket a szabályokat betartjuk, alapvetően nem lehet gondunk azzal, hogy szkennereink megfelelő módon dekódolják egyedi vonalkódjainkat. Abba az esetben pedig pláne nem, ha modern, megbízható gyártótól származó eszközöket használunk, melyek a nehezen olvasható, akár sérült kódokkal is képesek megbirkózni.


Cikk letöltése PDF formátumban

Érdeklődés és árajánlatkérés