Ezek az eszközök garantálják a biztonságos munkát járvány idején is

Ezek az eszközök garantálják a biztonságos munkát járvány idején is

Habár a COVID-19 járvány első hulláma lecsengett, továbbra sem vagyunk biztonságban. Már mindenki készül a következő hullámra, mely az elsőnél talán már némileg felkészültebben éri a kereskedőket. A legtöbb üzlet ugyanis részben vagy egészben átállt az érintésmentes munkafolyamatokra, mind a raktározás, mind az értékesítés terén.

Egyre több boltból rendelhetünk online, egyre többen vállalják a futárral történő kiszállítást, és egyre több üzletben fizethetünk önkiszolgáló kasszáknál. Mindezek mellett pedig a háttérben zajló folyamatok is átalakultak. A raktári munka során ugyanis legalább annyira fontosak az óvintézkedések, mint az eladótérben.

A közvetlen kontaktus elkerülése miatt egyre népszerűbbek lettek a nagy hatótávolságú szkennerek, a hagyományos PDA-k után pedig egyre több cég alkalmaz olyan adatgyűjtőket, melyeknek a folyamatos fertőtlenítés sem jelent problémát. Ebben a bejegyzésben mutatunk néhány olyan eszközt, amik nem csak gyorsabbá és hatékonyabbá, de biztonságosabbá is tehetik a mindennapos munkafolyamatokat.

Nagy hatótávolságú szkenner

A raktári munka nélkülözhetetlen kelléke a vonalkód olvasó, mely segít a készlet nyilvántartásában, a leltár hibátlan elvégzésében. A vezeték nélküli szkennerek segítségével ne vagyunk többé helyhez kötve, munkánkat folyamatos mozgásban végezhetjük. Egy nagy hatótávolságú szkenner a mobilitás mellett pedig lehetővé teszi azt is, hogy egy adott vonalkódot akár több méter távolságból is le tudjunk olvasni.

Ez több szempontból is hasznos, hiszen egyrészt nincs szükségünk arra, hogy a magas polcokon tárolt dobozok vonalkódjai létráról vagy targoncáról olvassuk le. Másrészt így nem kell az árukészlettel fizikai kapcsolatba kerülnünk, ami lényegesen csökkenti a vírushelyzet ideje alatt a fertőzés veszélyét

Mobil adatgyűjtő

A mobil adatgyűjtők legnagyobb előnye multi-funkcionalitásuk. Egy igazán jó PDA egyszerre több készülék feladatát is képes ellátni, így a napi munka során nincs szükségünk arra, hogy eszközeinket cserélgessük. Ez már önmagában hozzájárul ahhoz, hogy csökkentsük az érintés útján terjedő vírus fertőzési esélyeit. De emellett persze nem szabad megfeledkezni a folyamatos fertőtlenítésről sem.

Az állandó fertőtlenítés sok eszköz esetében károsíthatja a borítást, ezért érdemes odafigyelni arra, milyen mobil adatgyűjtőt vásárolunk.

Az olyan, nagy gyártók, mint a Honeywell vagy a Zebra már erre is ügyelnek, és a vírushelyzet kialakulása óta ipari eszközeiket olyan borítással készítik, mely hatékonyan képes ellenállni a higiéniai szempontból fontos fertőtlenítőszerek maró, a váz mellett akár a hardvert is károsító hatásainak.

2D szkenner

A kétdimenziós vonalkódokkal már sokat foglalkoztunk. A QR-kódok nagy előnye például, hogy akár szkenner nélkül, egy egyszerű okostelefonnal is dekódolhatjuk az általunk tárolt adatokat. Éppen ezért a kétdimenziós kódokban rejlő lehetőségek hasznosítása a járványhelyzet idején is jól jöhet.

A QR-kódokat alkalmazhatjuk például a pénztárnál, érintésmentes fizetés esetén, vagy kiszállításkor, a csomagok átvételének igazolására. Ilyen módon nincs szükség arra, hogy közvetlen kontaktus legyen az eladó, a futár és a vásárló között és ezzel is csökkenthetjük az egészségügyi kockázatot.

Nem csak az eszközök számítanak

Fontos megjegyeznünk, hogy az eszközök kialakítása csupán egyszerűbbé teszi a járvány elleni védekezést, és önmagában még nem jelent garanciát semmire. Ahhoz, hogy hatékonyan kerüljük el a megbetegedéseket, nem szabad megfeledkeznünk a higiéniai protokoll által előírt folyamatos fertőtlenítésről és egyéb szabályokról.

Ha ezeket az előírásokat betartjuk, abban az esetben sem kollégáink, sem a vásárlók egészsége miatt nem kell aggódnunk, így nyugodtabbak lehetünk afelől, hogy cégünk produktivitása a válságos időkben sem fog drasztikusan csökkenni.

Cikk letöltése PDF formátumban

Érdeklődés és árajánlatkérés