Kiskereskedelem vs. nagykereskedelem - melyik feladathoz milyen vonalkód olvasót válasszunk?

Kiskereskedelem vs. nagykereskedelem - melyik feladathoz milyen vonalkód olvasót válasszunk?

Ha vonalkód olvasóra van szükségünk, rengeteg lehetőség közül választhatunk. Az egyszerű, kézi eszközöktől egészen a robosztus, ipari megoldásokig, a lista szinte kimeríthetetlen. Az azonban, hogy milyen eszközt választunk, legfőképp attól függ, milyen munkaterületen szeretnénk azt használni.

Most mutatunk néhány olyan lehetőséget, melyek kiskereskedelmi, nagykereskedelmi, vagy épp ipari körülmények közt is megállják a helyüket.

Kiskereskedelem

Ha vonalkódról van szó, legtöbbünknek elsőre a boltok polcain található árucikkek jutnak eszünkbe. Ezen a területen a legtöbb esetben egydimenziós vonalkódokat használnak, melyek olvasására a hagyományos szkennerek megfelelőek.

A kiskereskedelmi egységek tevékenysége és mérete is változó lehet, azonban alapvetően elmondható, hogy egy kisebb raktárral rendelkező üzletben elég, ha egyszerűbb, kisebb vonalkód olvasókat használunk.

Ha szeretnénk némi mobilitást, érdemes vezeték nélküli szkennerbe fektetnünk, melyet az üzlet és a raktár teljes területén használhatunk Az általános szeknnerek közt remek megoldást jelenthet a Zebra DS2278, vagy a Datalogic QuickScan QBT2101 is, melyek vezeték nélküli megoldása garantálja a számukra nélkülözhetetlen mobilitást.

Persze bizonyos esetekben, például vásárlói hűségprogramok esetén előfordulhat, hogy nem csak egydimenziós vonalkódok leolvasására van szükségünk. Előkerülhetnek például a QR-kódok, melyek leolvasására azonban nem feltétlenül kell külön szkennert alkalmazni, hiszen a 2D-s kódok ezen fajtáját mobil adatgyűjtővel, vagy akár egy okostelefonnal is kezelhetjük.

Nagykereskedelem

A nagykereskedelmi egységek esetében már más a helyzet. Ezekben az esetekben sokkal nagyobb raktárakkal és nagyobb kiterjedésű üzletekkel kell számolnunk, ami alapvetően nagyobb teljesítményt is követel eszközeinktől.

Akadhatnak olyan nagykereskedelmi egységek, ahol több, általános vonalkód olvasó használata kielégítő lehet, azonban egy nagyobb raktár esetében például már érdemes az erősebben terhelhető, ipari megoldások felé mozdulni.

Természetesen szintén céljainktól, valamint az általunk használt adminisztrációs rendszertől függ, milyen megoldást választunk. Szintén kiemelt jelentőséggel bír a mobilitás, hiszen ha nagy mozgástérre van szükségünk, mindenképp vezeték nélküli megoldásra lesz szükségünk. Olyan eszközre, mint a Zebra LI3678 szkennere, vagy a Datalogic PowerScan PBT9100 eszköze. De ha igazán sokoldalú megoldásra vágyunk, a kézi adatgyűjtők is jó megoldást jelenthetnek.

Milyen árkategóriában kell gondolkodnom?

Az, hogy egy eszközre mennyit kell költenünk, rengeteg szemponttól függ. Először is fontos, hogy milyen teherbírású szkennerre van szükségünk. Egy kisebb üzletben vagy raktárban egy vagy több, általános felhasználású vonalkód olvasó tökéletesen képes ellátni a napi feladatokat, így nem feltétlenül kell a legdrágább, legkomolyabb teherbírású eszközökben gondolkodnunk.

Abban az esetben azonban, ha nagyobb raktárban, vagy napi szinten több ezer vásárlót kiszolgáló eladótérben használt szkennerre van szükségünk, már mindenképp drágább, ipari szintű megoldásokban kell gondolkodnunk.

Az eszközök ára mindezek mellett attól is függhet, hogy milyen körülmények közt szeretnénk használni őket. Az extrém hőmérsékletingadozásban, vegyipari körülmények közt, vagy egyéb, szélsőséges körülmények közt alkalmazott szkennerek vagy mobil adatgyűjtők mind hardver, mind kialakítás tekintetében sokkal masszívabb megoldásokat igényelnek, mint az általános eszközök. Arról pedig nem szabad megfeledkezni, hogy a masszív minőség általában magasabb árat is jelent. 

Cikk letöltése PDF formátumban

Érdeklődés és árajánlatkérés