Ezért fontos a vonalkódolvasó hatótávolsága

Minél nagyobb raktárban, minél terjedelmesebb árukészlettel dolgozunk, annál nagyobb az adminisztrációs hibák és a munkahelyi balesetek lehetőségének esélye. A nagy hatótávolságú vonalkódolvasók nem csak a produktivitás, de a munkavédelem növelésének szempontjából is jó szolgálatot tesznek a raktári munka során.

Az alábbi bejegyzésből megtudhatjuk, miért jó beruházás egy prémium kategóriás, nagy hatótávolságú szkenner, és hogyan járul hozzá tulajdonságaival a mindennapi munka gördülékenységéhez.

Mit jelent a hosszú hatótávolság?

Mint ahogyan az az elnevezésből is érzékelhető, a válasz egyszerű: minél nagyobb egy vonalkódolvasó hatótávolsága, annál messzebbről képes leolvasni egy adott termékről, árucikkről a vonalkódot. Az már más kérdés, hogy miért olyan jelentős tulajdonság ez, ha munkára kerül a sor.

Egy átlagos szkenner esetében ajánlott a leolvasót minél közelebb tartanunk az általunk dekódolni kívánt információforráshoz. Akadnak azonban szituációk, amikor ez kivitelezhetetlen, vagy csak veszélyes manőverek árán megoldható feladat.

Egy nagy hatótávolságú szkenner feladata, hogy levegye a vállunkról a terhet, és különösebb erőfeszítések árán érjünk el tőlünk távol, vagy veszélyesen magas raktári polcokon elhelyezett vonalkódokat. Egy ilyen eszköz esetében ugyanis a távolság akár 6-10 méter, extrémebb esetekben ennek a sokszorosa is lehet.

Ez különösen hasznos tulajdonság olyan raktárak esetében, ahol a dolgozóknak a több méteres polcok tetején lévő dobozokról kell beolvasniuk bizonyos vonalkódokat. A hosszú hatótávolságú szkennerek használata ilyen esetekben lényegesen megkönnyíti a munkát, és nem csak gyorsabbá, de biztonságosabbá is teszi a feladat elvégzését.

Persze nem csak a raktárakban, de az üzletekben is hasznos eszköz lehet egy ilyen vonalkódolvasó. Használata ugyanis lehetővé teszi azt, hogy a dolgozónak ne kelljen elmozdulnia a kasszából, és tőle több méterre lévő árucikkek vonalkódjairól is hatékonyan olvassa be a számára épp szükséges információkat.

Milyen vonalkódokat olvashatunk egy nagy hatótávolságú szkenner segítségével?

Bizonyos hatótávolságon túl a hagyományos vonalkód címkék leolvasása problémás lehet. Ez sok dologtól függhet, de főként a címke anyaga, illetve a nyomtatás minősége határozza meg, a szkenner lézersugarai mit, milyen távolságból képesek hatékonyan letapogatni. Nem feltétlenül szükséges azonban speciális címkéket használnunk ahhoz, hogy ezt a problémát kiküszöböljük.

A címkék méretének növelése segít abban, hogy szkennerünk akár 4-10 méter távolságból is felismerje a dekódolni kívánt felületet, és a vonalkódok sűrűségének csökkentése (azaz a fekete vonalak közti üres tér megnövelése) is egy jó módszer a hatékonyság növelése érdekében.

A jó minőségű nyomtató és címke is segítenek abban, hogy vonalkódjaink minél nagyobb távolságból leolvashatók legyenek, ha pedig a raktári munka során igényeink meghaladják azt, amit egy egyszerű címke segítségével kivitelezhetünk, arra is találhatunk számunkra megfelelő, működő megoldást.

Léteznek ugyanis az úgynevezett reflektív, azaz fényvisszaverő címkék is, melyek akár 45 méterről is beolvashatók. Ezeket a matricákat olyan infundált részecskékkel kezelik, melyek visszatükrözik a fényt, ezáltal lehetővé téve a lézeres szkennerek számára a hatékonyabb munkát.

Az, hogy milyen hatótávolságú szkennert választunk, főként munkánk jellegétől függ. Az olyan, ismert gyártóknál, mint a Honeywell, vagy a Zebra, több lehetőség közül is válogathatunk. Utóbbi cég MC9200-as modellje például nem csupán nagy hatótávolságú szkenner, de kommunikációra és egyéb raktári feladatokra is tökéletesen használható, multifunkciós mobil számítógép.

Cikk letöltése PDF formátumban

Érdeklődés és árajánlatkérés