Hogyan lehet hosszú életű a címkenyomtatóm?

Egy jó nyomtató évekig hűséges társunk lehet, ha munkáról van szó. Persze kizárólag abban az esetben, ha megfelelően bánunk vele. Címkenyomatónk ugyanis ugyanúgy igényli a karbantartást, mint bármely más, napi szinten használt eszköz. Ha pedig nem figyelünk oda az alapvető igényeire, könnyedén meglehet, hogy akaratlanul akár évekkel is megrövidítjük az élettartamát.

De mit tegyünk, hogy nyomtatóink a mindennapos használat mellett is jól muzsikáljanak, és elkerüljük a javítással, eszközcserével járó, horribilis költségeket? Ebben a bejegyzésben összegyűjtöttük a karbantartásukkal kapcsolatos, négy legfontosabb tudnivalót.

Figyeljünk a kopó alkatrészekre

A címkenyomtató több olyan alkatrészt is tartalmaz, melyeket a rendszeres használat mellett időnként cserélnünk kell. Ezek közé tartozik a nyomtatófej, valamint a címkét továbbító gumihengerek is.

Ezek az alkatrészek a folyamatos igénybevétel miatt igen gyorsan kopnak, ezért a legkörültekintőbb használat sem óvja meg őket attól, hogy néhány havonta újat kelljen vásárolnunk belőlük.

Ha ezt nem tesszük meg, az a nyomtató meghibásodásához, működésképtelenné válásához is vezethet, de legjobb esetben is erősen rontja az eszköz teljesítményét.

Abban az esetben azonban, ha az alábbi pontokba összegyűjtött karbantartási javaslatokat is figyelembe vesszük, a kopó alkatrészek élettartama jelentősen megnövelhető.

Dolgozzunk ideális beállításokkal

A címkenyomtató beállításai közt több olyan dolog is konfigurálható, melyek képesek gazdaságosabbá tenni az eszközzel történő munkát.

Érdemes például a nyomtatófej hőmérsékletét csökkentenünk arra az ideális minimumra, amin az eszköz még hatékonyan üzemel. Minél melegebb ugyanis a nyomtatófej, annál gyorsabban kopik, és nem utolsó sorban annál több energiát fogyaszt.

A hőmérséklet mellett érdemes a nyomtatási sebességet is konfigurálni, hiszen a címkenyomtatók sok esetben túlságosan magas sebességen dolgoznak, ami szintén az alkatrészek gyorsabb kopásához és a nagyobb fogyasztáshoz vezet.

A beállítások elvégzésével tehát saját munkafolyamatainkhoz mérten idealizálhatjuk nyomtatónk teljesítményét, egyúttal pedig a fogyasztást és a kopó alkatrészek elhasználódásának idejét is csökkenthetjük.

Használjunk minőségi kellékanyagot

Korábban is említettük már, de nem lehet elégszer hangsúlyozni: címkéink minősége nem kizárólag a nyomtatótól, de a munkához használt kellékanyagoktól is függ. Minél megbízhatóbb festékszalagot vagy patront alkalmazunk, annál profibb végeredményt érünk el, és annál gazdaságosabb lesz az elvégzett munka.

Sőt, a minőségi kellékanyagok alapvetően eszközeink élettartamát is segítenek megnövelni. Az olcsó festékek könnyen beleszáradhatnak a nyomtatófejbe, ezzel szemben a megbízható gyártóktól származó szalag és patron is kíméletes a kopó alkatrészekhez.

Minél jobb minőségű festéket és kellékanyagokat használunk tehát, annál ritkábban kell cserélnünk a nyomtatófejet és a görgőhengereket, ami hosszútávon komoly megtakarítást jelenthet.

Tisztítsuk rendszeresen a nyomtatófejet

A nyomtatófej élettartamának meghosszabbítását a rendszeres tisztítás is segíti. Ilyen módon megelőzhető, hogy a szennyeződések beleégjenek az alkatrészbe, és a nyomtatási kép is szebbé, tisztábbá tehető.

Ha a nyomtatófej már elhasználódott és cserére szorul, azt főként a nyomtatási kép romlásából vehető észre. Az elhasználódott alkatrésszel történő munka során ugyanis a címkék csíkosan, részben hiányosan kerülnek kinyomtatásra.

A szakszerű tisztítás vagy csere érdekében érdemes fellapozni nyomtatónk kézikönyvét, és az ott leírtak alapján elvégezni a folyamatot. 


Cikk letöltése PDF formátumban

Érdeklődés és árajánlatkérés