Erre az 5 dologra figyelj, mielőtt vonalkódolvasót választasz

A vonalkódolvasó olyan eszköz, melyre minden kiskereskedelmi vállalkozásnak szüksége van a hatékony működés érdekében. Egy igazán jó szkennernek nem csak a tranzakciók kezelése, de a raktárkészlet nyilvántartása, valamint az alkalmazottak és a vásárlók információinak rögzítése során is hasznát vehetjük.

Most bemutatunk 5 olyan tulajdonságot, melyek segítenek abban, hogy Te is megtaláld a számodra (és vállalkozásod számára) tökéletes vonalkódolvasót!

Legyen kompatibilis a vonalkódokkal

Attól függően, milyen fajta vonalkódokat használunk, különböző fajta szkennerek közül választhatunk. A leginkább lényeges különbséget az jelenti, hogy egydimenziós, vagy kétdimenziós kódok szkennelésére szeretnénk-e használni az eszközt.

Az 1D és 2D vonalkódok közötti különbségekkel korábban már foglalkoztunk, így most legyen elég annyi, hogy míg a 2D-s image szkennerek nagy részével az egyszerű, 1D-s vonalkódokat is tudjuk kezelni, addig a hagyományos leolvasók csak az egydimenziós kódok beolvasására alkalmasak.

Legyen praktikus és könnyen használható

Mind a raktári, mind az eladótérben történő munka során fontos, hogy dolgozóink kényelmesen és egyszerűen tudják kezelni munkaeszközeiket. Éppen ezért érdemes olyan szkennert választanunk, melynek használata nem igényel különösebb előképzettséget, vagy betanulást.

A modern vonalkódolvasók nagy előnye, hogy használatuk egyszerű, akárcsak egy pofon. Elég, ha a leolvasni kívánt felületre irányítjuk az infravörös sugarakat, „meghúzzuk a ravaszt”, és már kész is a „varázslat”!

Legyen kompatibilis a POS rendszerrel

Vásárlás előtt mindenképp ellenőrizzük, a kiszemelt vonalkódolvasó probléma nélkül csatlakoztatható-e a vállalkozásunk által használt POS rendszerhez.

Ez persze a legtöbbek számára evidensnek tűnhet, azonban előfordulhat, hogy figyelmetlenségből hagyományos csatlakozóval ellátott eszköz helyett USB-set vásárolunk, és máris kész a baj!

Sőt, néhány eszközt kifejezetten úgy terveztek a gyártók, hogy egy adott szoftverrel, vagy csak bizonyos hardverekkel kompatibilisen működjön. Így ezek a szkennerek nem használhatók akármilyen pénztárgéppel, vagy raktárkezelő programmal összekötve.

A legtöbb szkenner persze rugalmas, és könnyedén összekapcsolható az üzletünkben található, összes munkaállomással. Azonban fontos, hogy vásárlás előtt mindig járjunk utána a kiválasztott olvasó POS rendszereket illető kompatibilitásának.

Legyen masszív és megbízható

Az általunk végzett munka jellegétől függően fontos, hogy olyan vonalkódolvasót válasszunk, ami bírja a strapát. Előfordulhat, hogy terepi munka során szükségünk van a törésálló borításra, de az is megeshet, hogy a hosszú műszakok miatt az extra élettartamú akkumulátor lesz a nyerő.

Abban az esetben, ha szeretnénk, hogy eszközünk szélsőséges időjárási körülmények között, az esetleges baleseteknek kitéve is megfelelően működjön, valamint áramforrása is sokáig bírja, érdemes egyszerű vonalkód szkenner helyett egy olyan, multi-funkciós mobileszközt választanunk, melyet kifejezetten terepi munkára terveztek.

Olyat, mint például a Zebra TC72-es hordozható számítógépe.

Ügyeljünk a hatótávolságra

Különösen fontos szempont, hogy vonalkódolvasónkat egyhelyben, vagy mozgás közben végzett munka során szeretnénk-e használni. A kasszában történő eladói munkához általában egy kisebb hatótávolságú, vezetékes szkenner is megteszi, azonban a raktári munka során jól jöhet a vezeték nélküli opció használata.

Azok, akik számára fontos a mobilitás, többféle vezeték nélküli vonalkódolvasó közül is választhatnak. Ezek az eszközök mind hatótávolságukban, mind akkumulátorok élettartamát tekintve eltérőek lehetnek.

Így fontos, hogy mielőtt megvásárolnánk a tervezett szkennert, mindig bizonyosodjunk meg azzal kapcsolatban, hogy valóban megfelel céljainknak, és jó szolgálatot fog tenni az eladótérben vagy a raktárban!

Cikk letöltése PDF formátumban

Érdeklődés és árajánlatkérés