Hogyan válaszd ki az első vonalkódolvasódat?

Több alkalommal foglalkoztunk már a sikeres üzletvezetés egyik alapkövének számító témával, a raktárkészlet kezelésével. Minél hatékonyabban tudjuk nyomon követni árukészletünk alakulását, annál effektívebben optimalizálhatók a beszerzési folyamatok.

Ahhoz azonban, hogy ez működőképes legyen, elkerülhetetlen egy hatékony adminisztrációs rendszer létrehozása, melynek egyik legfontosabb alapkövét a vonalkód-alapú adminisztráció jelenti.

Az egyre növekvő piaci kínálatnak köszönhetően azonban nehéz lehet a döntés: mi alapján válasszunk olyan hordozható, szkennert, mely tökéletesen alkalmas raktárkészletünk nyilvántartására, és akár az üzlet körüli, egyéb teendők elvégzése során is hasznunkra válhat?

A felhasználás helye

Az, hogy milyen vonalkódolvasó mellett döntünk, nagyban függ céljainktól, melyekre az új eszközt hasznosítani szeretnénk. Másfajta szkennerre lehet szükség a raktári munka során, míg másfajta olvasókat használnak az üzletekben, a gyártósorok mellett, vagy épp az egészségügyben.

Az olyan, mobilitást igénylő feladatok esetében, mint a logisztikai és raktárban történő felhasználás, mindenképp ajánlott hordozható szkennert választani, míg az asztali megoldás leginkább a vásárlóterekben, kasszáknál elhelyezett pénztárgépekkel együtt használható hatékonyan.

A választás előtt mindenképp vegyük számba azt is, mennyire extrém körülmények közt szeretnénk használni az eszközt, és mennyire lesz szükségünk arra, hogy bírja a gyűrődést.

Az ipari felhasználás jóval strapabíróbb kivitelezést igényel, mint az egyszerű bolti vagy raktári alkalmazás, az egészségügyben használatos szkennerek esetében pedig a legfontosabb szempontot a pontosság és a megbízhatóság jelenti.

A felhasználás gyakorisága

A felhasználás helye mellett fontos szempontot jelent az is, hogy milyen gyakorisággal, naponta hány aktív órában használjuk újdonsült eszközünket.

Akadnak olyan vonalkódolvasók, melyeket kisebb igénybevételre terveztek, míg az olyan, nagy teherbírású eszközök, mint például a Zebra kézi szkennerei és mobil számítógépei folyamatos igénybevételre lettek tervezve. Mind az eszközök kialakítása, mind pedig akkumulátoruk élettartama lehetővé teszi a hosszú távú ipari felhasználást, és azt, hogy egy nap akár több órán kersztül, egyhuzamban üzemeljenek.

1D vagy 2D?

Ahhoz, hogy céljainknak megfelelő szkennert válasszunk, tudnunk kell, milyen típusú vonalkódok leolvasására szeretnénk azt használni. Többször beszéltünk már a „klasszikus” 1D-s, illetve a modern, 2D-s vonalkódok közti különbségekről, de röviden és tömören összefoglalva a következőt mondhatnánk:

A raktári adminisztráció feladatának ellátására kiválóan alkalmas a kereskedelemben is használd, 1D-s vonalkód-technológia. Mivel a 2D-s megoldás lényege, hogy több információt tud tárolni, és akár linkeket vagy képfájlokat is kódolhatunk segítségével. Éppen ezért ez utóbbi technológia főként az olyan esetekben ajánlott, amikor a vonalkódot többre szeretnénk használni az egyszerű raktári adminisztrációnál, például egészségügyi adattárolásra, vásárlói hűségakciók lebonyolítására, esetleg kuponos ajánlatok hatékony kezelésére.

Az 1D-s vonalkódok kezelésére kiválóan alkalmasak az egyszerűbb, hordozható vonalkód szkennerek, míg a 2D-s technológia integrálásához modernebb megoldásra, újabb típusú leolvasókra, esetleg többfunkciós, hordozható számítógépre lehet szükségünk.

Nehéznek tűnhet, de nem nagy ördöngösség

A számunka megfelelő szkenner kiválasztása gyerekjáték abban az esetben, ha tisztán tudjuk, milyen célból szeretnénk alkalmazni az eszközt. Míg egyszerű adminisztrációs feladatok ellátása céljából optimális lehet egy régebbi, olcsóbb szkenner, addig a teljes körű raktári, bolti, illetve irodai feladatok ellátására már érdemes beruházni egy komolyabb, multifunkciós eszközre, mely a későbbiekben a munka olyan területein is jól jöhet, amiket korábban nem vettünk tudatosan számításba.


Cikk letöltése PDF formátumban

Érdeklődés és árajánlatkérés