3+1 érdekes dolog, amit nem tudtál a vonalkódokról

3+1 érdekes dolog, amit nem tudtál a vonalkódokról

Ha izgalmas és érdekes témákról beszélünk, általában a vonalkód az utolsó olyan dolog, ami eszébe juthat az embernek. Bármilyen furcsa is azonban, de ezek az információtárolásra használt, fekete-fehér vonalak is tartogathatnak meglepetéseket. Olyan helyeken találkozhatunk velük, ahol a legkevésbé számítanánk rájuk, és egyesek olyan jelentést tulajdonítottak neki, amire józan ésszel talán sosem gondolna az ember.

Most elhoztuk neked a négy legérdekesebb tényt, amit korábban talán Te sem tudtál a vonalkódokkal kapcsolatban!

Az egyik leghatékonyabb információtároló

Egy átlagos szupermarketben több, mint ötvenezer különböző, vonalkóddal ellátott árucikket is tartalmazhat. Ez rengeteg termék, a nyilvántartási rendszereknek pedig képesnek kell lennie arra, hogy ezeket hatékonyan és a lehető leggyorsabban legyenek képesek kezelni. Gondoljunk csak bele, milyen hatalmas káoszt okozna, ha eme termékek mindegyikét vonalkód-olvasó nélkül, kézzel kellene bepötyögnie a pénztárosoknak! A vonalkódok azonban nem csak gyors, de hatékony alternatívát is jelentenek az információtárolásra, hiszen 99,99%-os hatékonysággal alkalmazhatók.

A vonalkód szórakoztató is lehet

Manapság a vonalkódok különböző fajtáinak felhasználási módja rendkívül széleskörű lehet, azonban kevesebben tudják, hogy régen sem kizárólag kereskedelmi célra használták a fekete-fehér vonalakból álló információhordozót. Japánban a kilencvenes évek elején nagy népszerűségnek örvendett például a Barcode Battler névre hallgató konzoljáték, mely a játék során használt karakterek generálására vonalkódokat használt.

A legbizarrabb felhasználási mód

Az amerikai Seattle-ben létezik egy cég, amely meglehetősen szokatlan területen, a temetkezésben alkalmazza az információtárolás eme formáját. Egészen pontosan sírokat jelölő QR-kódokat készítenek, melyeket leolvasva egy olyan emlékoldalra juthatunk, ahol az ott nyugvó ember életébe nyerhetünk bepillantást, és tudhatunk meg róla érdekességeket.

A legbizarrabb értelmezés

Kevesen tudják, de a vonalkódok megjelenésekor akadtak olyanok, akik az új technológiát nem mással, mint magával az Ördöggel azonosították! Amerikában hatalmas port kavart, hogy a fekete-fehér párhuzamosok alatti karaktersorokban gyakorta megjelenik a sátáninak tulajdonított szám, azaz a 666. Ez ma már viccesnek tűnik, azonban a hetvenes években akkora port kavart, hogy a vonalkódok atyjának, George J. Laurer-nek nyilvános közleményben kellett reagálnia, hogy lemossa magáról az ördögimádással kapcsolatos vádakat.

Cikk letöltése PDF formátumban

Érdeklődés és árajánlatkérés