Így segítik a vonalkód olvasók a gyógyszertári munkát

Így segítik a vonalkód olvasók a gyógyszertári munkát

A kórházi gyógyszertárakban bonyolult és összetett munka zajlik. A gyógyszerészeknek mindig pontosnak és precíznek kell lenniük, hiszen akár egyetlen apró hiba is emberéletekbe kerülhet.

A lejárt gyógyszerek felkutatása, eltávolítása és ellenőrzött megsemmisítése például mindennapos feladat, mely folyamatos figyelmet és rendszeres dokumentációt igényel. Az ilyen és ehhez hasonló teendők megkönnyítésében is segítségünkre lehet a vonalkódos adminisztráció.

Hogyan segíti a vonalkód egy gyógyszertáras munkáját?

Sokakban merülhet fel a kérdés, miért is van szükség egy gyógyszertárban a vonalkódos adminisztráció használatára. Nos, a válasz egyszerű: a vonalkódok, ahogyan bármilyen más iparágban, úgy az egészségügyben is képesek egyszerre gyorsabbá, hatékonyabbá és biztonságosabbá tenni a hétköznapi munkát. 

Csupán néhány dolog, amiben a vonalkód címkék és szkennerek a gyógyszerészek segítségére lehetnek:

  • gyógyszerekkel kapcsolatos adagolási hibák elkerülése
  • betegek adatainak ellenőrzése
  • gyógyszertári munkafolyamatok felgyorsítása

Most nézzünk meg néhányat közelebbről is ezek közül a rendkívül fontos feladatok közül!

A lejárt gyógyszerek gyors és egyszerű megtalálása

A gyógyszerészeknek rendszeresen át kell válogatniuk a gyógyszeres üvegcséket, és ellenőrizniük kell a lejárati dátumot a címkén.  Sokan erre a feladatra még mindig kézzel írott vagy nyomtatott adminisztrációs listákat használnak, ami nem csak lassítja a feladatot, de jelentősen növeli a hibázás lehetőségét is.

A vonalkódoknak hála azonban ez a munkamódszer már a múlté lehet. A legújabb technológiáknak köszönhetően pedig még vonalkód szkennerre sem feltétlenül van szükség a lejárt gyógyszerek megtalálásához, hiszen a 2D vonalkódok akár egy okostelefonnal vagy tablet segítségével is leolvashatók. 

A hatékony és biztonságos munkához ezen kívül csak egy jól működő raktárkezelő applikációra van szükség.

A gyógyszerek és a gyógyszerekkel kapcsolatos információk azonosítása

A gyógyszertárakban a vonalkódokat természetesen nem csak a lejárt termékek beazonosítására használhatjuk. A leggyakoribb felhasználási módot a leltárazás és a vényköteles gyógyszerek azonosítása jelentik. 

Minden vényköteles gyógyszer tartalmaz vonalkódokat, amelyek lehetővé teszik az azonosítást, így a munka egy szkenner és egy hatékony adatbázis segítségével könnyedén elvégezhető. A gyógyszereken található információk mellett ráadásul a vonalkódok a receptek adatainak kódolására is alkalmasak. Ez pedig lehetővé teszi a betegek adatainak gyorsabb és pontosabb ellenőrzését is.

Speciális eszközök az egészségügy számára

Természetesen a gyógyszertári munkához egészen más eszközökre lesz szükség, mint amiket egy raktárban vagy élelmiszerüzletben használnánk. Az olyan nagy gyártók azonban, mint a Zebra, már kifejezetten egészségügyi intézmények számára tervezett címkenyomtatókat és szkennereket is készítenek.

Ami pedig a legjobb az egészben, hogy manapság a steril környezetben is alkalmazható, kifejezetten egészségügyi felhasználásra tervezett eszközök mellett a könnyedén fertőtleníthető szkennerek és mobil adatgyűjtők is elérhetővé váltak. 

Ezek legnagyobb előnye, hogy megerősített kialakításuknak köszönhetően akár naponta többször is fertőtleníthetjük őket, anélkül, hogy a műanyag ház, vagy épp a hardverek kopásától és sérülésétől kellene tartanunk.

Ezek az eszközök a jelenlegi vírushelyzetnek köszönhetően nem csak az egészségügyben, de szinte minden iparágban kiváló szolgálatot tesznek.


Cikk letöltése PDF formátumban

Érdeklődés és árajánlatkérés