A 2D vonalkódokkal nem csak időt, akár pénzt is spórolhatunk

A 2D vonalkódokkal nem csak időt, akár pénzt is spórolhatunk

A kétdimenziós vonalkódok vonzereje információtároló képességükben, és az ebből adódó multi-funkcionalitásban rejlik. A 2D vonalkódok jóval több adat tárolására képesek, mint a hagyományos, egydimenziós társaik, nem véletlen tehát, hogy használatuk nem csak a kereskedelemben, de a hétköznapokban is egyre inkább kezd elterjedni.

Milyen célokra alkalmazhatjuk, és hogyan olvashatjuk le a 2D vonalkódokat, és milyen előnyeink származhatnak abból, ha a mindennapi munka során is használjuk őket?

Mi az a 2D vonalkód?

A téma olvasóinknak nyilván már nem újdonság, hiszen a kétdimenziós vonalkódok előnyeivel korábban már mi is foglalkoztunk blogunkon, de azért röviden és tömören összefoglalnánk a lényeget.

A kétdimenziós vonalkódok főként abban különböznek az egydimenziós társaiktól, hogy jóval több információ tárolására képesek. Míg ugyanis az egydimenziós vonalkódok csak vízszintesen olvashatók, addig a 2D-s verziók a függőleges adattárolásra is képesek. Éppen ezért megjelenésben is mások. Az vízszintes sötét vonalak és térközök változása helyett az adatot különböző geometriai formák segítségével kódolják.

A legnépszerűbb 2D vonalkód a mindenki által ismert QR-kód, mely egy egyszerű alkalmazás segítségével akár mobilunkkal is könnyedén leolvasható.

A QR-kód alkalmazása rendkívül népszerű a marketing területén, és lépten-nyomon találkozhatunk vele különböző reklámkampányok, vagy kuponakciók kapcsán. De nem ritka a logisztikában történő felhasználása sem, hiszen linkek, telefonszámok, és postacímek mellett akár GPS-koordináták hatékony kódolására is alkalmas.

Hogyan olvasható a kétdimenziós vonalkód?

A szokványos vonalkódokkal ellentétben a kétdimenziós kódok olvasására az egyszerű, lézeres szkennerek sajnos nem alkalmasak. Ahhoz, hogy dekódolni tudjuk őket, speciális olvasóra lesz szükségünk, mely vízszintes és függőleges irányból is képes feldolgozni a geometriai formák által kódolt információt. Ez az úgynevezett image szkennerek segítségével lehetséges.

Az image szkenner lényegében nem más, mint egy kamera, amely képet készít a vonalkódról, és azt egy belső szoftver segítségével feldolgozza. A technológia legnagyobb előnye, hogy az image szkennerek az 1D és a 2D kódok feldolgozására egyaránt alkalmasak, segítségükkel ráadásul a rosszabb minőségű, megrongálódott vonalkódok is hatékonyan olvashatók.

Így segíti a 2D vonalkódok integrálása vállalkozásodat

A kétdimenziós vonalkódok bevezetése a hétköznapi munkafolyamatok során segít abban, hogy hatékonyabbá és produktívabbá tegyük cégünk működését. A nagyobb mennyiségű információtárolás hozzájárul a pontosabb munkavégzéshez, és a 2D vonalkódok használatával a napi folyamatok lényegesen leegyszerűsíthetők, ezáltal értékes időt, és akár pénzt is spórolhatunk vállalkozásunknak.

Segítségükkel nem csak egy termék árát és alapvető adatait raktározhatjuk, hanem akár az árucikkhez tartozó linkeket, egyéb, komplexebb információkat is kódolhatunk. Ilyen módon a kétdimenziós vonalkódok nem csak az adminisztráció és a munkafolyamat gördülékenyebbé tétele során alkalmazhatók, de akár a vásárlói élmény növelését célzó kampányok, akciók során is sikerrel használhatjuk őket.


Cikk letöltése PDF formátumban

Érdeklődés és árajánlatkérés