Digitalizációval a munkaerőhiány ellen

Digitalizációval a munkaerőhiány ellen

Egyre többet hallani arról, hogy társadalmunk elöregedő félben van. Ez röviden annyi tesz, hogy a javuló életkörülményeknek köszönhetően egyre tovább élünk, a születésszám pedig egyre csak csökken. Ez a tendencia erősen meglátszik az európai munkaerőpiacon, hiszen sok iparágban egyre nagyobb problémának számít a munkaerőhiány.

Sokan sokféleképp próbálják meg felvenni a kesztyűt ez ellen, és magasabb fizetéssel, jobb munkakörülményekkel csábítani a munkavállalókat. Azonban úgy tűnik, hosszú távon ez a taktika sem jelent feltétlenül megoldást.

A problémával foglalkozó szakemberek egy része úgy gondolja, a digitalizáció lehet az, ami némileg képes lehet egyensúlyba hozni a jelenleg felboruló félben lévő rendszert.

Egyre több cég nyit az új megoldások felé

Az elmúlt évtized nyilvánvalóvá tette, hogy a társadalom elöregedésével nagyon nehezen lehet felvenni a harcot. A nagyvállalatok egy ideje azonban felismerték a problémát, és úgy tűnik, egyre inkább azon dolgoznak, hogy az élhető munkakörülmények és különböző támogatások segítségével megtartsák, valamint magukhoz csábítsák a fiatal dolgozókat.

Sok esetben azonban már ez sem elég, és más megoldást kell keresni. Ilyenkor jönnek képbe a modernizáció olyan formái, mint a robotika és a digitalizáció.

Az autóiparban például egyre több példát találhatunk azokra a munkafolyamatokra, melyeket a humán erőforrás helyett már gépesített megoldásokkal, robotok segítségével végeznek. Persze nem kell ennyire messzire mennünk, hiszen napjainkban nem csak az óriáscégek, de a kis- és középvállalkozások is egyre inkább kezdik felismerni azt, mekkora jelentőséggel is bír a modernizáció a fennmaradás szempontjából.

Az újításokra úgy tűnik, a kereskedelemmel, raktározásokkal, valamint logisztikával foglalkozó cégek is egyre inkább nyitottak. A tapasztalatok azt mutatják, hogy egyre többen váltják le papíralapú adminisztrációs rendszereiket digitálisra, és egyre többen cserélik elavult eszközeiket új, modern megoldásokra.

Eljött a mobileszközök kora 

Egyre népszerűbbnek számítanak többek közt a multi-funkciós mobil adatgyűjtők, melyek a hagyományos vonalkódolvasókkal ellentétben egyszerre több feladat ellátására is képesek. Segítségükkel hatékonyabb a munkahelyi kommunikáció, gyorsabb a munkavégzés, ezáltal folyamatok kisebb létszámú csapattal is hatékonyabban és gördülékenyebben végezhetők.

A modern mobileszközök és a digitális adatbázisok bevezetése éppen ezért egy fenntartható alternatívát jelent a munkaerőhiány megoldására. Kevesebb eszközzel, kevesebb munkaerő alkalmazásával láthatunk el több feladatot, anélkül, hogy a terhelés növekedne dolgozóinkon.

Sőt, a modern eszközök nem csak a mindennapos munkavégzést, de a betanulási feladatokat és a különböző tréningeket is képesek leegyszerűsíteni. A digitális eszközök nagyban megkönnyítik az ilyen jellegű folyamatokkal járó adminisztrációs munkát, valamint gyakorlatiasabbá és gördülékenyebbé teszik a betanulási folyamatokat.

Milyen eszközöket válasszunk?

A modernizáció felé vezető első lépést a digitális adminisztráció bevezetése jelenti, melyben nagy segítséget jelent a vonalkódos rendszer alkalmazása. Mind az üzletekben, mind a raktárakban rengeteg időt és energiát takaríthatunk meg azzal, ha a korábban manuális módon végzett terméknyilvántartást lecseréljük egy megbízható, vonalkódos alapon működő megoldásra.

A vonalkód alapú nyilvántartás előnyeivel már rengeteget foglalkoztunk, röviden és tömören összefoglalva azonban azt mondhatnánk, a vonalkódok segítenek abban, hogy kevesebb munkaerő foglalkoztatásával is gyorsabban, hatékonyabban, valamint produktívabban végezhessük napi feladatainkat.

Üzletünkben minden olyan eszközt megtalál, amire ebből a célból szüksége lehet. Legyen szó akár egyszerűbb vonalkód olvasókról, akár multi-funkciós mobileszközökről, vagy épp ezek legfontosabb kiegészítőiről.


Cikk letöltése PDF formátumban

Érdeklődés és árajánlatkérés