Ezeket az információkat tudhatod meg, ha ránézel egy vonalkódra

Ezeket az információkat tudhatod meg, ha ránézel egy vonalkódra

Az egydimenziós vonalkódok olyan információhordozók, melyek számok, valamint függőleges vonalak formájában tárolják az adatokat. Megértésük sokak számára tűnhet misztikusnak, azonban a megfelelő ismeretek birtokában a dekódolásuk egyszerűbb, mint gondolnánk.

Ebben a bejegyzésben mutatunk egy apró trükköt, melynek egyetlen pillantással bárki könnyen megállapíthatja, hogy az általa vásárolt termék magyar piacról származik-e, vagy sem.

Többféle típus, más jelentés

A vonalkód-technológia napjainkra meglehetősen szerteágazó. Alapvetően két fajtáját különböztetjük meg, a klasszikus, egydimenziós vonalkódokat, valamint a modern, kétdimenziós változataikat. A kétdimenziós vonalkódok egészen más elven működnek, mint 1D-s testvéreik, éppen ezért hagyományos vonalkódolvasókkal nem dekódolhatók.

Több fajtája létezik azonban az egydimenziós kódoknak is. Ezek mindegyike sötét, függőleges vonalak, valamint a köztük elhelyezkedő térközök segítségével kódolja az információkat, azonban eltérő hosszúságú számstruktúrát használnak.

Ilyenek a GTIN-8, GTIN-12, vagy épp GTIN-13 számsorok. Világszerte leginkább az utóbbi mondható elterjedtnek, mely a kiskereskedelemben világszerte, így hazánkban is használatos az EAN-13 vonalkódok esetében. 

Mit árul el a GTIN-13 számsor?

A GTIN-13 számsor, ahogy neve is mutatja 13 számjegyből áll, melyek közül az első három karakter a származási országot azonosítja, a továbbiak pedig a vállalati információkat, illetve az áruval kapcsolatos tudnivalókat kódolják.

Az utolsó számjegy minden esetben a checkszum, ami nem más, mint egy matematikai kód segítségével kiszámítható ellenőrzőszám. Ennek a karakternek a feladata, hogy segítse a kód megfelelő felépítését, lehetővé tegye annak ellenőrzését.

Az EAN 13 vonalkód két vagy öt jegyszámú kiegészítő vonalkóddal bővíthető, így elérhető a 14 vagy 17 jegyszámú vonalkód is. 

Minden hazai termék, aminek a vonalkódja 599-el kezdődik?

Sokan próbálnak napjainkban tudatos fogyasztóként élni, és a külföldről érkező termékekkel szemben a hazai gyártók és termelők portékáit vásárolni. Ennek érdekében a legtöbben a vonalkódokat figyelik, hiszen, mint azt fentebb említettük, az EAN-13 kódok első három számjegyéből deríthető ki az adott árucikk származási helye.

De vajon mennyire nevezhető hatékonynak ez a módszer? Nos, a válaszunk az, hogy attól függ, honnan is közelítjük meg pontosan a kérdést.

Abban az esetben, ha egy termék vonalkódja 599-el kezdődik, valóban hazánkból származó árucikkről beszélünk. Ez azonban még nem feltétlenül jelenti azt, hogy az általunk vásárolt termék kizárólagosan hazai termelőtől, vagy hazai gyártó futószalagjáról származna.

Az 599-es szám pusztán azt jelenti, hogy Magyarországon bejelentett gyártó termékéről beszélünk, ami ugyanúgy lehet egy hazánkban gyártásra jogosult multinacionális cég terméke, mint ahogyan egy hazai kisüzem gyártósoráról lekerült árucikk is.

Abban az esetben tehát, ha kizárólag hazai termékek vásárlására törekszünk, érdemes a vonalkód első három számjegye mellett egyéb információkra is odafigyelni. Az EAN-13 vonalkódok ismerete ugyanis némileg segít a tudatos vásárlásban, de nem képes minden kérdésünk megválaszolására. Ha fontos számunkra egy adott árucikk származási helye, érdemes a forgalmazónál érdeklődni annak gyártóját illetően. 

Cikk letöltése PDF formátumban

Érdeklődés és árajánlatkérés