Hogyan segítik a mobileszközök a környezet védelmét?

Hogyan segítik a mobileszközök a környezet védelmét?

Az életünket egyre inkább behálózza a technológia. A digitális ügyintézés a mindennapok részévé vált, és ma már szinte bármit elintézhetünk online felületeken, anélkül, hogy ki kellene mozdulnunk a lakásból. Sőt, a boltba, vagy az orvoshoz sem tudunk úgy belépni, hogy ne találkoznánk ott vonalkódolvasókkal, vagy különböző mobileszközökkel.

Sokan úgy vélik, ez a fajta fejlődés káros hatással lehet az emberiségre, azonban egyre inkább úgy tűnik, hogy a létező árnyoldal mellett nagy előnyei is vannak a progressziónak. A különböző mobileszközök, vonalkódolvasók és adatgyűjtők elterjedése ugyanis már nem csak a kereskedelmi szektorban, de az egészségügyben és a tudományos életben is jellemző.

Nem véletlenül, hiszen ezek a kütyük nem csak a gyors és pontos digitális adatbázisok kezelésében lehetnek segítségünkre, de lényegesen csökkentik a papírmunkát is, ami közvetlen vagy épp közvetett módon, de a környezetünk megóvásához is hozzájárul.

Kevesebb papírmunka, kevesebb szemét

A digitális eszközök egyik legnagyobb előnye, hogy használatukkal lényegesen csökkenthető az adminisztrációs feladatokkal járó hulladékmennyiség. Mind a vonalkódolvasók, mind a hordozható számítógépek hozzájárulnak ahhoz, hogy adatbázisainkat akár teljesen papírmentesen, digitális formában kezelhessük.

Ez nem kis dolog, hiszen napjainkban egyre nagyobb problémát jelent a bolygónkat elárasztó hulladék, és egyre több szó esik arról, milyen módon is lehetne visszaszorítani a felesleges fogyasztást. Az elektronikus adatbázisok bevezetése pedig nem csak költséghatékonyabb, de környezetkímélő megoldást is jelent a munkaügyi feladatok kezelésére.

Sőt, a mobileszközök használata lényegesen produktívabbá is teheti cégünket, ezáltal két legyet ütetünk egy csapásra. Ha hordozható adatgyűjtők, tabletek, vagy egyéb, modern eszközök használatába fektetünk, egyszerre maximalizálhatjuk a tevékenységünkből származó profitot, és hatékonyan csökkenthetjük vállalatunk ökológiai lábnyomát is.

Nem csak a papírmentesítésben jár élen

A mobiltechnológia ugyan rengeteget segít a hagyományos, papíralapú adatbázisok felszámolásában, ám nem ez az egyetlen dolog, mellyel jeleskedik a környezet megóvásában. A modern mobileszközök nagyban hozzájárulnak az ökoszisztémával és klímaváltozással kapcsolatos kutatások felgyorsításához, és lényegesen könnyebbé és gazdaságosabbá, sőt, környezetkímélőbbé teszik a terepi munkát is.

Rengeteg kutató használ ma már mobileszközöket olyan helyeken, ahonnan korábban csak a természetes környezet megbolygatásával volt lehetséges a helyi állapotok dokumentálása, a mintavételezés. A hordozható adatgyűjtők mobilitása azonban lehetővé teszi azt, hogy sokkal gyorsabb, hatékonyabb és jóval kisebb ökológiai lábnyommal járó munkát végezzenek.

Az elmúlt két évben a German Agency for International Cooperation (GIZ) és a The Nature Conservancy szakértői például mobil adatgyűjtők segítségével térképezték fel a kolumbiai esőerdők helyzetét, valamint az egyre inkább beépülő környező területek hatásait.

Az ilyen módon szerzett és kiértékelt adatokat a két szervezet szeretné arra használni, hogy felhívja az illetékes hatóságok védelmét az erdőirtások negatív hatásaira, és megállítsa az ökoszisztéma szempontjából rendkívül fontos területek további pusztulását.

A megbízható eszközök az emberiség javát szolgálják

A fentebbi példa kiválóan szemlélteti azt, hogy habár az egyre gyorsuló digitalizációnak sokszor csak a negatív hatásait látjuk, az új technológiákat rengeteg pozitív, sorsfordító dologra is alkalmazhatjuk. Ha a megfelelő mobileszközt választjuk, azzal céljainktól függően közvetetten, vagy akár közvetlenül is hozzájárulhatunk ahhoz, hogy megóvjuk környezetünket.

Cikk letöltése PDF formátumban

Érdeklődés és árajánlatkérés