Így kezelhetők a sérült vagy gyenge minőségű vonalkódok

Így kezelhetők a sérült vagy gyenge minőségű vonalkódok

Gyakran előfordul, hogy a szállítás során megsérül, vagy a túlzottan hosszú idejű raktározás során egyszerűen elkopik, olvashatatlanná válik egy bizonyos termék vonalkódja. Az ilyen esetek sok problémát okozhatnak. Megnehezítik az adminisztráció feladatát, feltartják a sort a kasszánál, csökkentik a munka hatékonyságát, ezzel párhuzamosan pedig a vásárlói elégedettséget is.

Hogyan oldjuk meg a szkennelést abban az esetben, ha sérült, vagy gyenge minőségű vonalkódokkal találkozunk, és mit tehetünk annak érdekében, hogy a probléma megelőzhető legyen? Ebben a bejegyzésben mindkét kérdésre megtalálhatja a választ!

Mitől lehet sérült egy vonalkód?

Annak, hogy egy vonalkódot nem tudunk leolvasni, több oka is lehet. Az első, és egyben leginkább gyakori ezek közül a gyenge minőségű kivitelezés. A nyomtatás formája, az alapanyagként használt címke, és a címkenyomtató is szerepet játszik abban, egy vonalkód mennyire lesz tartós, és milyen hatékonysággal olvasható le régebbi, gyengébb minőségű szkenner modellek használatával.

Az olvashatatlanság további okai közt lehet a fizikai sérülés, a szakadt, vagy túlzottan kopott vonalkód. A szakad vonalkódok sajnos nehezen javíthatók, és kizárólag akkor tudjuk rekonstruálni őket, ha ehhez bizonyos feltételek adottak.

Abban az esetben, ha a vonalkódot nem címkére, hanem magára az árucikkre nyomtatták, a termék felülete, a csomagolás színe és anyaga is meghatározó lehet. Akadnak ugyanis olyan felületek, melyekről az egyszerűbb szkennerek visszatükröződés, vagy épp a gyenge kontraszt miatt egyáltalán nem, vagy csak nehezen tudják beolvasni az adott vonalkódot.

Hogyan dolgozható fel a sérült vonalkód?

Manuális bevitel

A termékek kódjának manuális bevitele időigényes és frusztráló módszer. A raktári adminisztráció során rendkívül körülményes lehet, a pénztárnál leolvasott termékek esetében pedig akadályozza a haladást, feltartja a sort. Előfordulhat azonban, hogy nincs más megoldás, és a kézi bevitel metódusát kell választanunk. Azonban ez is csak abban az esetben lehetséges, hogyha a vonalkódon feltüntetett számsor első hat számjegye olvasható.

Egyszóval a manuális adatbevitel időigényes, frusztráló, és kizárólag akkor van rá lehetőségünk, ha az általunk leolvasni kívánt vonalkód csak részben sérült, vagy minőségbeli hibái ellenére szabad szemmel olvasható.


Rekonstrukció

Egyes sérült, vagy gyenge minőségű vonalkódok bizonyos szoftverek segítségével rekonstruálhatóvá tehetők. Ehhez nincs szükség másra, csak vonalkód digitalizálására, akár egy PC, akár egy kifejezetten vonalkódok olvasására is használható, mobil számítógép segítségével.

A digitalizálás után az adott program vagy alkalmazás a fekete vonalakból érzékelhető maradványok alapján nagy eséllyel képes újra felépíteni a termék eredeti kódját, melyet ezután újból kinyomtathatunk, és ugyanolyan hatékonysággal használhatunk, mint az eredetit.

Ilyen módon ráadásul nem csak a sérült, de a gyenge minőségű, kopott, vagy kevésbé kontrasztos vonalkódok problémája is megoldhatóvá válik.


Csúcskategóriás szkenner

Az egyik legjobb megoldást problémánkra egy olyan csúcskategóriás leolvasó beszerzése jelenti, mint például a Zebra DS8178 modellje. A magasabb árkategóriába tartozó, megbízható szkennerek képesek a gyenge minőségű, kevésbé kontrasztos címkék leolvasására is, illetve az olyan felületekről is beolvashatóvá teszik a vonalkódokat, melyekről tükröződés vagy a lézersugarak visszaverődése miatt az olcsóbb készülékek nem feltétlenül lennének képesek leolvasni a számunkra szükséges adatokat.

Ha pedig úgy döntünk, hogy egyszerű szkenner helyett multifunkciós mobil számítógépet vásárolnánk, abban az esetben még inkább megkönnyítjük saját feladatunkat, hiszen, mint ahogyan azt az előző pontban is említettük, az Android rendszerrel működő okoseszközökön olyan applikációkat is futtathatunk, melyek segítik a sérült és gyenge minőségű vonalkódok beolvasását, rekonstrukcióját.

Cikk letöltése PDF formátumban

Érdeklődés és árajánlatkérés