Mikor érdemes beruházni a vonalkód-technológiára?

Mikor érdemes beruházni a vonalkód-technológiára?

Az üzlettulajdonosok tudhatják, hogy a vállalkozás stabil működése szempontjából a legfontosabb feladatok egyikét a pontos leltárvezetés jelenti. Annak érdekében, hogy vásárlóink elégedettek legyenek, ügyelnünk kell a megfelelő készletgazdálkodásra.

Az optimális módon kezelt raktárkészlet ugyanis szorosan összekapcsolódik az ügyfelek elégedettségével.

Minél nagyobb azonban a választék, annál nehezebb lépést tartani raktárkészletünkkel. A vonalkód-technológia kiváló megoldást jelenthet arra, hogy megtaláljuk a kereslet és kínálat közti, tökéletes egyensúlyt. De mik azok az intő jelek, melyek arra utalnak, hogy nekünk is erre van szükségünk?

Hiányzó árucikkek

A raktárkészlet folyamatos változása során előfordulhat, hogy bizonyos árucikkek elkallódnak, és csak hetekkel, vagy akár hónapokkal azután találjuk meg őket, hogy valóban szükségünk lenne rájuk. A polcok és a rajtuk található termékek vonalkódos jelölésével ez a probléma azonban hatékonyan elkerülhető.

A vonalkódos jelölés segít abban, hogy digitális nyilvántartásunkban mindig pontosan láthassuk, mely árucikkekből milyen készlettel rendelkezünk, és ezeket a raktáron belül egészen pontosan hol is helyeztük el.

A vonalkódos adminisztráció abban is a segítségünkre lesz, hogy hatékonyan elkerüljük az adatrögzítési hibákból, vagy esetleges lopásokból származó készlethiányt.

Felgyülemlett készlet

Onnan tudhatjuk, hogy egy vállalkozás igazán sikeres, hogy folyamatosan nagyobb és nagyobb árukészletre van szükségünk. Előfordulhat azonban, hogy egy idő után olyan termékek is felgyűlnek a raktárban, melyek kevésbé fogynak jól, és tulajdonképpen nem is lenne rájuk szükségünk.

A vonalkód-technológia segítségével vezetett digitális nyilvántartás segít abban, hogy mindig pontosan nyomon követhessük, mely termékek fogynak jól, és melyek azok, amik kevésbé. Ezáltal az esetleges készlethiány ugyanolyan hatékonyan elkerülhető, mint az, hogy bizonyos termékekből felesleges tartalékot halmozzunk fel a raktárban.

Csökkenő produktivitás

Ha raktárunk hagyományos adminisztrációs rendszer szerint működik, az adatbevitel terén elkerülhetetlen a plusz munkaerő alkalmazása. Ez pedig nem csupán több kiadást jelent, de a hibalehetőségeket is megnöveli. Arról nem is beszélve, hogy egy nagyobb raktár esetében rengeteg lehet az adminisztrációs feladat, ami a dolgozókat is nagymértékben leterheli.

Ez pedig egy idő után a munkafolyamat lassulásához, a produktivitás csökkenéséhez vezet.

A vonalkódos nyilvántartás megspórolja a kézi adatbevitellel járó, felesleges munkát, hozzájárul a produktivitás növekedéséhez, mindezek tetejében pedig a hibalehetőségek számát is jelentősen csökkenti.

Mi van szükségünk a vonalkódos adatbázis létrehozásához?

Ahhoz, hogy a manuális adminisztrációról vonalkódos rendszerre váltsunk, nincs másra szükségünk, mint egy raktárkezelő szoftverre, illetve az üzemeltetéshez szükséges, megbízható eszközökre.

A vonalkódok létrehozásához nélkülözhetetlen egy címkenyomtató. Webáruházunkban a kisebb vállalkozások számára alkalmas, asztali változatokat, illetve a nagy raktárakban is effektíven használható, ipari változatokat is megtalálhatja.

A vonalkódok kezeléséhez elengedhetetlen egy jó vonalkódolvasó, vagy egy mobil adatgyűjtő birtoklása is. Ezek közül attól függően kell választanunk, hogy milyen hatótávolságban, mekkora raktárkészlet nyilvántartására szeretnénk használni az eszközt.


Cikk letöltése PDF formátumban

Érdeklődés és árajánlatkérés