Mire használhatók a QR kódok az autóiparban?

Mire használhatók a QR kódok az autóiparban?

Napjainkban az autóipar egyre több területén találkozhatunk kétdimenziós vonalkódokkal. Nem csak az alkatrészek gyártása és összeállítás során, de a mindennapi használatban is egyre elterjedtebbek a QR kódok. Nem véletlenül, hiszen a megfelelő eszközökkel gyorsan és egyszerűen kezelhetők. Ráadásul a hagyományos vonalkódokhoz képest több információ tárolására is képesek.

Ebben a bejegyzésben mutatunk néhány olyan megoldást, melyekre az autóipar az elmúlt években előszeretettel alkalmaz kétdimenziós vonalkódokat!

Készlet nyilvántartása

Talán kevesen tudják, de a QR kódokat 1994-ben a Denso Wave nevű cég kifejezetten abból a célból fejlesztette ki, hogy hatékonyabbá és egyszerűbbé tegye a készletnyilvántartás feladatát. Korábban erre a célra csak egydimenziós vonalkódokat használtak, a QR kódok azonban jóval több információ tárolására képesek.

A QR kódok ezen kívül gyorsan és hatékonyan, bármilyen szögből leolvashatók, ellenállóbbak a sérülésekkel szemben, és a hagyományos vonalkódoknál kisebb méretben is kivitelezhetők. Ezeknek az előnyöknek köszönhetően az autógyártó cégek többsége ma már sokkal inkább QR kódokat használ a készletei nyilvántartására a klasszikus, egydimenziós vonalkódok helyett.

Egyszerűbb azonosítás

Az autólopás továbbra is olyan bűncselekmény, mely a legtöbb országban a rendőrségi statisztikák egyik éllovasa. Riasztóberendezések, alvázszám és egyéb megoldások ide vagy oda, a tolvajok évről évre úja módszerekkel állnak elő annak érdekében, hogy munkájukat zavartalanul végezhessék. Egyre nagyobb kihívást jelent tehát a járművek adatainak rögzítése és biztonságos nyilvántartása is.

A gyorsabb, egyszerűbb, és könnyedén követhető adminisztráció érdekében az indiai közúti közlekedési minisztérium 2019-ben vezette be a QR kódok használatát. A rendszer szerint az új járművek minden egyes eleme egy szabad szemmel nem látható, UV-fényben megjeleníthető QR kódot kap.

Beolvasás után a QR-kód megmutatja az adott jármű motor- és az alvázszámát is, ami segítenek a Közlekedési Minisztériumnak a jármű tulajdonosának pontos nyomon követésében.

Biztonsági okok baleset esetén

Egy esetleges baleset esetén a legfontosabb dolog az utasok biztonsága. Ha komolyabb a baj, előfordulhat, hogy a mentőcsapatnak a roncsok közül kell kiszedni az embereket, amihez a jármű karosszériáját vágni, bontani kell. Minden autó felépítése eltérő lehet azonban.

Annak érdekében, hogy az ilyen esetek ne jelentsenek problémát, a Mercedes Benz különleges módszert dolgozott ki. Az autó karosszériáján található QR kódok segítségével segíti a balesetek esetén a mentőcsapatok munkáját.

Ezek a kódok könnyen és gyorsan leolvashatók, és az autók felépítésével kapcsolatos információkat tartalmaznak. Ezáltal pedig a szakemberek jóval gyorsabban találhatják meg a legbiztonságosabb területet a bejutáshoz és az utas eléréséhez.

Járműbiztosítás hitelesítése

Autóvásárlás esetén az egyik legfontosabb dolog a biztosítás, mely egy esetleges baleset vagy lopás esetén segít fedezni a felmerülő költségeinket.  A biztosítási kötvény hitelesítésének érdekében pedig egyre autóbiztosítással foglalkozó cég áll át a QR kódok használatára.

A QR kódos megoldás segítségével az online adatbázisok gyorsan és egyszerűen elérhetők, így ez a hitelesítési mód segít abban, hogy a biztosítás valódiságáról akár pillanatok alatt megbizonyosodhassunk.

Cikk letöltése PDF formátumban

Érdeklődés és árajánlatkérés