Mire használjuk az autóipari címkéket?

Mire használjuk az autóipari címkéket?

Az autóipari címkék felhasználása meglehetősen sokoldalú. Az alkatész-gyártástól kezdve egészen a logisztikán és adminisztráción át, megannyi feladatra használhatjuk őket. Általánosságban elmondható azonban, hogy az ipar minden egyes szegmense különböző alapanyagból készült, más-más minőségű címkék felhasználását igényli.

Most röviden és tömören bemutatjuk, a jelölőcímkék milyen feladatokat látnak el az autóiparban, és melyik munkára milyen anyagú, milyen minőségű alapanyagot érdemes választanunk.

Szállítmányok követése

Az autóipar meglehetősen bonyolult ellátási lánccal dolgozik. Egy gyárhoz rengeteg beszállítótól érkezhetnek alkatrészek. Ezt a rendszeres anyagmozgást pedig valamilyen módon kontrollálni, követni, rendszerezni kell. Erre a legegyszerűbb módot a tekercses címke alkalmazása jelenti.

A címkéket használhatjuk termékazonosítóként, nyomon követetjük velük az alkatrészek gyáron belüli mozgását, meghatározhatjuk rendeltetési helyüket, és számos, fontos adat tárolásában lehetnek hasznunkra.

A tekercses címke kiválóan alkalmas egyszerű sorszámozásra, vagy az adminisztrációs feladatok ellátásához használható egyszerűbb, illetve bonyolultabb vonalkódok megjelenítésére is, hiszen jól olvasható, kontrasztos szöveget nyomtathatunk á.

 Az irodában, a raktárban, és bizonyos feladatok ellátására akár a gyártósoron is tökéletesen alkalmazható.

Alkatrészek jelölése

Az autókba kerülő alkatrészek jelölésének egyik legnépszerűbb módja az azonosító címke használata. Az alkatrészekre kerülő figyelmeztető címkék esetében azonban fontos, hogy tartós, extrém hőingadozást tűrő, szennyeződésnek ellenálló alapanyagokból készüljenek.

Illetve az sem utolsós szempont, hogy texturált és olajos felületen is megtapadjanak, hiszen egy működő autóban évekig, vagy akár évtizedekig is olvashatónak kell maradniuk.

Éppen ezért az autóipari alkatrészeket általában speciális, műanyag alapú címkékkel jelölik, melyeket sok esetben külön felületi védőréteggel kezelnek annak érdekében, hogy megvédjenek az olajtól, portól, kopástól vagy különböző vegyszerek hatásaitól.

Járművön belüli címkék

Ha autónkban figyelmesen körbenézünk, rájövünk, hogy jelölőcímkékkel nem csak a motorháztető és a karosszéria alatt, de akár az utastérben is találkozhatunk. A járművön belüli matricák funkciója és anyaga is sokféle lehet.

A papíralapú figyelmeztető- és sorszám címkék mellett találkozhatunk olyan, rugalmas anyagból készülő jelölőcímkékkel, mint a légzsák címke, de a poliészter alapú használati utasítás címkék használata is gyakori.

A járművön belüli címkék alapanyaga tehát változó lehet. Papírból, poliészterből, vagy más, speciális megoldással is készülhetnek. Azonban a legtöbb esetben megegyezik bennük, hogy a gyártók olyan, hosszan tartó, minőségi alternatíva kiválasztására törekednek, mely nem csak strapabíró, de a biztonságtechnikai előírásoknak is maradéktalanul megfelel.

Milyen a jó autóipari címke?

A jó autóipari címke legfőbb ismérve ellenállók épessége és tartóssága. A minőségi autóipai címke sima, texturált és olajos felületekhez is tökéletesen tapad, ellenáll a magas hőmérsékleteknek, a kopásnak, a vegyi anyagoknak, valamint az alkatrész teljes életciklusa alatt olvasható marad.

Címkézéssel az egyedi alkatrészek minden tulajdonságát, sorozatszámát, műszaki paramétereit megjeleníthetjük a termékeinken. Az alkatrészek megfelelő címkézésével azonban gyártók nem csak a követhetőséget teszik egyszerűbbé, de a kritikus biztonsági és üzemeltetési információk feltüntetésével garantálják, hogy az általuk gyártott kellékek megfelelnek a környezetvédelmi és biztonsági előírásoknak.

Cikk letöltése PDF formátumban

Érdeklődés és árajánlatkérés