Milyen a jó autóipari címke? Minek kell megfelelniük?

Milyen a jó autóipari címke? Minek kell megfelelniük?

A nyomtatott címkék fontos szerepet játszanak az autóiparban. A sofőrök és utasok által jól látható biztonsági és figyelmeztető jelzésektől kezdve egészen a motorháztető és a karosszéria alatt megbúvó, azonosításra szolgáló matricákig rengeteg címkével találkozhatunk a gyártási folyamat során.

Ezek mindegyike lényeges, sok esetben akár életmentő információt hordoz. Éppen ezért fontos, hogy minden esetben a legjobb minőségben készüljön és időtálló is legyen egyben.

Milyen autóipari címkékkel találkozhatunk?

Ha autóipari címkézésről beszélünk, a legtöbben elsőként az olyan matricákra gondolunk, mint az utastérben található, biztonsági információkat hordozó címkék. Azok az autó alkatrészein használt azonosító címkék azonban, melyek a gyártás és az üzemeltetés szempontjából sokszor a legfontosabbak, az autótulajdonosok számára általában nem is láthatók.

A járművön belüli címkék közt találkozhatunk a légzsák címkével, a használati utasításokkal, figyelmeztető jelzésekkel, illetve az alvázszám matricákkal is. Külső címkék közt fék- és gumiabroncs címkék, illetve a különböző alkatrészek azonosítására alkalmazott matricák a jellemzők. Utóbbiakkal a motorháztető alatt is találkozhatunk, ahol különösen nagy teherbírású, speciális alapanyagok alkalmazása szükséges.

Ebből talán már érzékelhető, hogy címkézés nagy részét még az alkatrészek legyártása során végzik, jóval azelőtt, hogy az autó összeszerelésre kerülne. Így az autóipari címkék alig 15%-az, mely az autótulajdonosok és utasok számára jól látható helyen van az autóban.

A legtöbb, fontos információval ellátott matrica ezzel szemben a karosszéria és a motorháztető alatt kap helyet, vagy épp az alkatrészek pontos jelölésére alkalmazzák a gyártók a gyártási folyamat során.

Minőség mindenek felett

A legfontosabb dolog az autóipari címkékkel kapcsolatban az, hogy hosszú évekig, akár évtizedekig is időtállónak és olvashatónak kell lenniük. Lényeges, hogy ne csak sima, de texturált, valamint olajos és szennyezett felületen is megállják a helyüket.

Dacolniuk kell az extrém hőmérsékletingadozással, a vegyi anyagokkal és a kopással, éppen ezért az autógyártás olyan iparág, melyben mind a címkék alapanyagát, mind a gyártási technikát tekintve speciális megoldásokra van szükségünk.

A legtöbb autógyártó célból más alapanyagra, más technikával készült címkéket használ. Eltérőek az igények ugyanis egy gumiabroncs és egy légzsák, vagy épp egy, a motorháztető alatt található alkatrész jelölésében is.

Hogyan készül az autóipari címke?

Az autóipari címkék általában a speciális igényeknek megfelelően, egyedi megrendelés útján kerülnek legyártásra. A speciális címkék a legfontosabb információkkal előnyomtatva is rendelhetők, ezeken a szükséges adatok, például a követés szempontjából lényeges vonalkódok utólag, a megfelelő címkenyomtató használatával is elhelyezhetők.

Az autóipari címkék felhelyezése a felhasználás helyétől függően manuálisan vagy automatizált módon is megoldató.

Az autóipari címkék esetében kiemelten nagy jelentőséggel bír az is, hogy a különböző gyári szabványoknak és biztonsági követelményeknek megfeleljenek. Minden esetben fel kell tüntetnünk a kritikus biztonsági és üzemeltetési információkat, valamint az alkatrészek követése szempontjából elengedhetetlen adatokat.


Cikk letöltése PDF formátumban

Érdeklődés és árajánlatkérés