Néhány érdekesség, amit talán te sem tudtál a vonalkódolvasókról

Néhány érdekesség, amit talán te sem tudtál a vonalkódolvasókról

A vonalkódok az elmúlt néhány évtizedben életünk fontos részévé váltak. A mindennapi használatuk olyannyira természetesnek tűnik, hogy talán már el sem tudnánk képzelni, milyen lenne nélkülük az élet. A termékek csomagolására nyomtatott, fekete párhuzamos csíkok majdhogynem olyan fontos részét képzik a kereskedelmi láncnak, mint maguk a polcok hosszú sorain ülő árucikkek.

Mind a vonalkódok, mind pedig a dekódolásukra használt szkennerek egyszerű, hétköznapi dolognak tűnnek. A valóságban azonban a technológia komplexebb módon működik, mint azt elsőre gondolnánk. 

Sokoldalú felhasználási lehetőség

A vonalkódolvasók feladata lapvetően az 1D-s és 2D-s vonalkódok által raktározott információk gyors és hatékony visszafejtése. Talán nem mindenki tudja azonban, de ezek a kütyük tetszésünk szerint programozhatók, használatukat könnyedén munkafolyamatunk és céljaink hatékony kiszolgálásához igazíthatjuk.

Eszköztől függően különböző beállításokat alkalmazhatunk szkennereinken, melyeket általában a firware-hez hozzáférve saját tetszésünk szerint programozhatunk. Ez az opció lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy szkennereiket a leghatékonyabb beállításokkal, céljaiknak leginkább megfelelően használhassák.

A modern olvasók esetében pedig sokszor a firmware-ben történő kutakodásra sincs szükség. Az Androidos kezelőfelületnek köszönhetően a beállítások nagy része könnyedén elvégezhető akár integrált programok, vagy felhasználóbarát applikációk alkalmazása által is.

A jól bevált dolgok továbbra is működnek

Annak ellenére, hogy az elmúlt években egyszerűsége és mobilitása miatt egyre inkább kezd népszerűvé válni a vezeték nélküli technológia, a világszerte eladott vonalkódolvasók nem kevesebb, mint 96 százaléka a rendszerekhez történő csatlakozáshoz továbbra is a hagyományos, vezetékes megoldást használja. Hogy miért? Nem is kérdés, hogy ez főként az általános eszközök megbízhatóságuknak és olcsó elérhetőségének köszönhető.

A digitális hatalomátvétel azonban már a küszöbön van, és nagy valószínűséggel nem várat túlzottan sokáig magára. Az olyan naprakész, modern megoldások, mint például a Zebra által gyártott Andoridos készülékek egyszerre képesek több, olyan eszköz munkáját is megbízhatóan kiváltani, melyek felhasználása a raktározás és a kereskedelem terén mindennapos és nélkülözhetetlen. Beleértve ebbe többek közt a különböző kommunikációs eszközöket és természetesen a vonalkódolvasókat is.

Egyszerű, nagyszerű, és mindennek a tetejében még olcsó is

A vonalkód-technológia mindennapos munka alkalmazásától sokan azért riadnak vissza, mert úgy gondolják, nem csak drága, de bonyolult megoldást is jelentene problémáikra. Ez feltételezés azonban alapvetően téves, hiszen a vonalkódok alkalmazása alapvetően olcsó, használatuk pedig mondhatni egyszerű, mint egy pofon.

Az elmúlt évtizedben a technika folyamatos fejlődésének köszönhetően a vonalkódos nyilvántartórendszerek üzemeltetése nem csak az egyik leghatékonyabb, de a legolcsóbb megoldássá nőtte ki magát a piacon. Egy általános, vezetékes vonalkódolvasó beszerzése már alig tizenöt ezer forintból is megoldható, az olyan drágább, modernebb eszközök pedig, mint a mobil számítógépek, egyszerre több, munkánk során használatos eszköz kiváltására is alkalmasak.

Miért működik még mindig a vonalkód?

Összességében elmondható, hogy a vonalkód-technológia legnagyobb előnye nem más, minthogy évtizedek hatékony felhasználása után is képes megfelelni a modern kor elvárásainak és követelményeinek. A beolvasásra alkalmas eszközök folyamatos fejlődése lehetővé teszi számunkra, hogy egyre gyorsabban és hatékonyabban dekódoljuk az árucikkek jelölésére szolgáló, fekete vonalak sokaságát.

A vonalkódok idestova több, mint ötven éve állnak szolgálatunkban, használatuk pedig nem csak a kereskedők, a raktárosok, illetve logisztikai cégek, de a gyógyszertárak és kórházak munkáját is képes gördülékenyebbé, hatékonyabbá és produktívabbá varázsolni egyszerre.  

Cikk letöltése PDF formátumban

Érdeklődés és árajánlatkérés