Vonalkód vs. RFID - melyik megoldás a nyerő 2019-ben?

Vonalkód vs. RFID - melyik megoldás a nyerő 2019-ben?

Vonalkód vagy RFID? Melyik a jobb megoldás árukészletünk azonosítására? Gyakran szegezik nekünk a kérdést, nem véletlenül. 

A maga módján mindkét azonosítási rendszernek megvannak az előnyei és hátrányai is. Az pedig, hogy melyiket választjuk, egyértelműen céljainktól, valamint az adott iparág sajátosságaitól függ.

Ebben a bejegyzésben elmagyarázzuk a két megoldás közti lényeges különbségeket, és arra is választ kaphatsz, melyik azonosítási rendszer lehet számodra a leghatékonyabb

Mi az az RFID?

Az RFID az angol Radio Frequency IDentification kifejezés rövidítése, mely nemes egyszerűséggel rádiófrekvenciás azonosítást jelent. A technológia lényege, hogy az adatok tárolása és továbbítása chipekkel ellátott RFID címkék és az írásukra, valamint olvasásukra alkalmas eszközök segítségével történik. 

Az RFID-címke egy apró tárgy, amely rögzíthető vagy beépíthető az azonosítani kívánt objektumba, és rádiófrekvenciák segítségével kommunikál a leolvasásra használt eszközzel. Hazánkban leginkább áruvédelemre használják, az áruházak lopásgátló megoldásai működnek RFID chipekkel, de a raktári adminisztráció és logisztika területén is találkozhatunk vele.

RFID vagy vonalkód?

Az RFID technológia előnyei közé tartozik, hogy a címkék által tárolt adatok nagy távolságból is leolvashatók, azokat nem szükséges feltétlenül a dekódolásra használt eszköz hatósugarába helyeznünk. Ezen felül a címkék leolvasása gyorsabb ütemben is történhet, mint a vonalkódok esetében, ráadásul az RFID chipek jóval több adat biztonságos tárolására is képesek, mint a vonalkód, és akár titkosíthatjuk is a rajtuk tárolt információkat.

Rengeteg előnyükkel szemben azonban bőven akad hátrányuk is a jól bevált, klasszikus vonalkódos megoldással szemben.

Az RFID címkék például jóval drágább megoldást jelentenek, már csak azért is, mert olyan apró chipeket tartalmaznak, melyek lehetővé teszik a rádióhullámokon történő kommunikációt a leolvasásra használt eszközökkel. Ráadásul a technológia kezeléséhez több eszközre is szükségünk lesz, az RFID chipek esetében ugyanis a chipek írásához, valamint olvasásához is külön kütyüt kell alkalmaznunk.

Rendben, de melyiket válasszam?

Összességében elmondható, hogy az elmúlt évek feltételezései, melyek szerint az RFID technológia az elkövetkező évtizedben átveszi a vonalkódok helyét a kereskedelemben és a logisztikában, alapvetően nem helytállóak.

Az RFID lehetővé teszi a gyorsabb adatfeldolgozást és több információt is tárolhatunk segítségével, a vonalkódokkal szemben azonban lényegesen drágább és komplikáltabb megoldást jelent.

Egyelőre csak olyan területeken alkalmazzák, ahol feltétlenül szükséges a nagymértékű egyszerűsítés, vagy a magasabb adatmennyiség tárolása.

Hogy mit hoz a jövő, az persze egyelőre kérdéses. Amíg az RFID chipek és eszközök ára jóval a vonalkód szkennerek és nyomtatók felett jár, addig nagy valószínűséggel továbbra is az utóbbi megoldás lesz népszerűbb. Pláne a kis- és középvállalkozások körében, ahol tulajdonképpen nincs is feltétlenül szükség az RFID technológia által kínált előnyökre.

A nagyobb üzletekben, szuper- és hipermarketekben azonban jó szolgálatot tesznek az RFID rendszerek, és a magasabb költségek ellenére is megéri őket fenntartani.

A nagyáruházak számára tökéletes alternatívát jelentenek a tárgyi eszközök nyilvántartására, de a cégek beléptető rendszereinek, valamint a könyvtárak és egyéb, dokumentumok kiadásával foglalkozó intézmények számára is hatékonyabb és biztonságosabb megoldást jelent az RFID, mint az egyszerű vonalkódok.

Cikk letöltése PDF formátumban

Érdeklődés és árajánlatkérés