Így vágj bele saját RFID rendszered kiépítésébe

Az adminisztrációs feladatok gyors és pontos ellátására az egyik legjobb megoldást az RFID technológia integrálása jelenti. Egy RFID rendszer felépítése azonban nem egyszerű feladat. Komplex folyamat, melynek során nem elég a megfelelő olvasók és címkék kiválasztása. A tökéletes működéshez rengeteg tervezés is szükséges.

Ebben a bejegyzésben megmutatjuk, mikre kell odafigyelnünk, és hogyan érdemes belevágni saját RFID rendszerünk kiépítésébe.

Mi az RFID, és miért van rá szükséged?

Az RFID a Radio Frequency IDentification kifejezés rövidítése, mely rádiófrekvenciás azonosítást jelent. Az RFID technológia a tárgyak, élőlények adatainak rádióhullámokon keresztül történő továbbítására alkalmazható.

Az RFID rendszerek általában egy mikrochipet és egy miniatűr antennát tartalmazó címkéből, egy leolvasóból, valamint egy adatfeldolgozó eszközből állnak.

A rendszer a segítségével nem csal az adatok feldolgozásának ideje csökkenthető, de a hibás adatbevitel lehetősége is minimalizálható. Ezáltal a technológia garnatálja a termékek lehető leggyorsabb és legmegbízhatóbb nyilvántartását.

Az RFID címke különböző fajtái

Az RFID címke, más néven RFID tag három változatban elérhető a piacon: passzív, részlegesen passzív, valamint aktív formában.

A passzív RFID címke nem rendelkezik aktív áramforrással, a működéséhez szükséges energiát a leolvasóberendezés generálja. Ha szeretnénk RFID alapú nyilvántartási rendszerre váltani, ez jelenti a legegyszerűbb, egyben pedig legolcsóbb megoldást is.

A részlegesen passzív tageket ezzel szemben már saját, minimális áramforrással ruházták fel. Ebből már nyilván sejthető, hogy az aktív címkék teljesen saját áramforrást kaptak, és elemmel működtethetők. Ez utóbbi címkék önálló jeladóval is rendelkeznek, mely nem csak az információk leadására, de fogadására is képes. Áruk ezért jellemzően magasabb, mint a passzív tageké, ezt pedig az elem élettartama, valamint a memória mérete is befolyásolhatja.

Az RFID címke közvetlenül termékeinken is elhelyezhető, de a beléptetőkapuk nyitásához szükséges kártyákban, vagy a lopásgátló rendszerekben is találkozhatunk ezzel a megoldással.

Az RFID olvasó

Az RFID olvasó az az egység, mely kapcsolatban áll a rendszert üzemeltető számítógéppel vagy szerverrel. A címkékkel rádióhullámokon keresztül kommunikál, az így kapott adatokat szűri meg és továbbítja az adatbázisnak.

A piacon egyszerű, korlátozott képességekkel rendelkező szkennerek, komolyabb, mobil számítógépekkel egybeépített olvasók, valamint a különböző frekvenciájú tagek olvasására tervezett, multi-frekvenciás eszközök is elérhetők.

Az, hogy melyiket választjuk, céljainktól, illetve az általunk használt RFID címkék fajtájától függ. Az árat leginkább a használt frekvencia, valamint a számítási képességek befolyásolhatják.

Más munkaterület, eltérő igények

Az RFID rendszereknek ma már számos szakterületen fontos szerepet töltenek be a mindennapokban. Minden szakterületnek megvannak azonban a sajátos igényei, így nem létezik olyan formula, melyet minden kezdő, RFID-vel ismerkedő vállalkozónak egy kaptafára lehetne ajánlani.

A teljes rendszer jól összehangolt, hibáktól mentes megtervezéséhez elkerülhetetlen a  és gondos tervezés, és a szakértő segítsége.

Cikk letöltése PDF formátumban

Érdeklődés és árajánlatkérés