Javában zajlik az új ipari forradalom. Itt az idő a felzárkózásra!

Javában zajlik az új ipari forradalom. Itt az idő a felzárkózásra!

Sokan úgy vélik, egy újabb ipari forradalom korában élünk. Ez a forradalom azonban egészen más, mint a korábbiak. Középpontjában a dolgok internete (IoT) áll, valamint az okoseszközök. Küldetése pedig a szolgáltatások gyorsaságának és magas fokú perszonalizációjának biztosítása.

Sok gyártó és kereskedő azonban nehezen igazodik az új idők egyre magasabb elvárásaihoz. Mi lehet ennek az oka, és mi a megoldás arra, hogy hatékonyan igazodjunk a modern kor egyre tudatosabb vásárlóinak követelményeihez?

Félünk, vagy csak lusták vagyunk felzárkózni?

Sokan gondolhatják úgy, hogy a legtöbb esetben az új megoldásoktól való félelem az, ami miatt a gyárak, raktárak és üzletek vezetői idegenkednek a váltástól. Az igazság azonban az, hogy ez az esetek többségében nem igaz.

A legtöbben tisztában vannak az új technológiák által kínált előnyökkel, és azzal is, hogy az okoseszközök integrálása valamint kezelése alapvetően egyszerű feladat. Az ellenérzések leginkább abból eredeztethetők, hogy sokan nem hosszú távú befektetésként tekintenek a dologra, és nem ár-érték arányban, csupán árban, és rövidtávú spórolásban gondolkodnak.

Ez a hozzáállás azonban abban az esetben, ha távlatokban szeretnénk tervezni, nem feltétlenül megfelelő. Ilyenkor ugyanis sokkal nagyobb az esélye annak, hogy a modernizáció anyagi szempontból jó befektetés.

A régi eszközök folyamatos szervizelést igényelnek, ráadásul kevésbé hatékonyak, mint az új, modern technológiai vívmányok. Hosszabb távon tehát a spórolás a produktivitás komoly visszaesésével járhat, ami éves szinten akár százezres, vagy milliós nagyságrendű bevételkiesést is eredményezhet.

Időtálló és multi-funkciós eszközökben a megoldás

Az okoseszközökre való váltás alapvetően két szempontból előnyös. Az egyik, hogy a legújabb tabletek és mobil adatgyűjtők funkciói folyamatosan frissíthetők, maguk az eszközök pedig nem csak szoftver tekintetében, de hardver-ügyileg is bővíthetők.

Ilyen módon hosszú évekig dolgozhatunk velük, és nem csak az időszakos eszközcsere árát spórolhatjuk meg, de jóval kevesebb lesz a szükséges szervizköltség is.

A másik szempont a multi-funkcionalitás. A modern eszközök legtöbbjét ugyanis nem csak egy adott feladatra alkalmazhatjuk, hanem több, régebbi eszköz munkáját is képesek átvenni. Gondoljunk például a tabletekre, melyek egyszerre funkcionálhatnak kommunikációs eszköz, adminisztrációs eszköz, vagy épp vonalkód olvasóként.

Egy logisztikai cég esetében például egy jó, hordozható számítógép képes a csomagokkal kapcsolatos feladatok mellett a navigációs teendőket is ellátni, ami rendkívül praktikus, hiszen így nem csak a papírmunkán spórolhatunk, de többé például külön GPS-re sem lesz szükségünk.

Egyre népszerűbb az RFID

A változások azonban nem csupán az eszközök terén mutatkoznak meg. Az elmúlt időszakban az adminisztrációs módszerek is egyfajta megújuláson mennek keresztül. A hagyományos vonalkódok használata mellett egyre népszerűbbnek számít például a 2D-s vonalkódok, valamint az RFID címkék használata is.

Ennek legfőbb oka, hogy az RFID-technológia a hagyományos adminisztrációs feladatok mellett széles körben használható, többek közt elektronikai cikkek regisztrálására, vagy akár háziállatok nyomon követésére is.

Ez persze nem jelenti azt, hogy a hagyományos vonalkódok ideje lejárt. Mivel a létrehozásukra és kezelésükre alkalmas eszközök egyre szélesebb kínálatban és nagyobb tudással érhetők el, az adminisztráció eme jól bejáratott formája továbbra is népszerű a kereskedelemben és logisztikában egyaránt.

Cikk letöltése PDF formátumban

Érdeklődés és árajánlatkérés