A vonalkódok alkalmazásának három kevésbé hétköznapi módja

A vonalkódok alkalmazásának három kevésbé hétköznapi módja

Ha a vonalkódokra gondolunk, a legtöbbünknek rögtön a kereskedelmi felhasználás jut eszébe. Sokan nem is gondolnánk, hogy a nyilvántartás eme módja mennyi lehetőséget hordoz magában, és az élet hány területén, milyen széleskörűen felhasználható az adminisztrációs és egyéb jellegű feladatok ellátására.

Ebben a cikkben mutatunk három olyan, legkevésbé sem hétköznapi módot, ahogyan a vonalkódos nyilvántartás alkalmazható a hétköznapokban.

Hirdetés

Habár a szokványos vonalkódok csak kevés adatot tudnak hordozni, az újfajta technológia alapján működő testvéreik, az úgynevezett QR-kódok ezeknek sokszorosát is képesek kódolni. Éppen ezért az egyik leginkább elterjedt felhasználási területükké a marketing vált, hiszen QR-kódok használatával nagyon könnyen kódolhatunk például weboldalakra, vagy különböző alkalmazásokra mutató linkeket, melyeket hirdetéseinkben integrálhatunk. A QR-kódok leolvasása általában már okostelefonokkal is lehetséges, de az olyan muntifunkciós szkennerek és hordozható számítógépek is alkalmasak a feladatra, mint a Zebra sokoldalú és modern eszközei.

Kalória- és tápanyagbevitel monitorozása

A közelmúltban az okoseszköz-felhasználók számára elérhetővé váltak olyan applikációk, melyekkel a különböző élelmiszeripari termékek vonalkódjainak beolvasására és elemzésére nyílik lehetőség. Ez különösen hasznos lehet azok számára, akik különböző ételallergiáktól szenvednek, hiszen ezen applikációk a kódok elemzésével képesek megmutatni a termék alkotóelemeit, kiszűrve a bennük található, allergén anyagokat, vagy bármilyen egyéb, a csomagoláson is feltüntetett alkotóelemet.

Szórakozás és utazás

A vonalkódok és QR-kódok egyik legelterjedtebb felhasználási helye napjainkban a kereskedelem mellett a szolgáltatóipar, hiszen a rendszer segítségével a különböző fajta jegyek adatai is könnyedén kódolhatók. A technológiát egyaránt alkalmazzák az utazási cégek, a mozik, valamint a jegyirodák is, hiszen egyszerűsége lehetővé teszi a gyorsabb adminisztrációt és hatékonyabb adminisztrációt, ezzel is növelve az ügyfélkiszolgálás minőségét.

És habár ezek közül a felhasználási módok közül hazánkban még nem mindegyik terjedt el, érdemes arra gondolni, hogy a jövőben nagy valószínűséggel egyre több, egyre kreatívabb módját ismerhetjük meg majd a 1D-s és a 2D-s vonalkódoknak egyaránt.

Cikk letöltése PDF formátumban

Érdeklődés és árajánlatkérés